Το itSMF Hellas και η BOUSSIAS πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους με την κοινότητα του IT Service Management διεξήγαγαν το 11ο συνέδριο ITSM στις 28 Ιανουαρίου.
Η θεματολογία του φετινού συνεδρίου επιχείρησε να επανακαθορίσει διάφορα σκέλη του «Agile Service Management» σε μια προσπάθεια ανακάλυψης νέων καινοτόμων πρακτικών με σκοπό την προσαύξηση επιχειρηματικής αξίας προς πελάτες επιχειρήσεων. Από πολλές απόψεις μια τέτοιου είδους προσέγγιση είναι μια μεγάλη πρόκληση διότι απαιτεί το σωστό μείγμα ομιλητών αλλά και συνέδρων. Το φετινό ITSM συνέδριο φιλοξένησε διεθνείς ομιλητές και είχε ως επίκεντρο την προστιθέμενη αξία στην τεχνογνωσία των συνέδρων, την ενίσχυση της αντίληψης για το «Agile Service Management» και συναφή πλαίσια & μεθοδολογίες, την αξία υπηρεσιών προς επιχειρηματικές μονάδες του οργανισμού, την καινοτομία ακολουθώντας lean διαδικασίες διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, την δημιουργία της υποδομής για τον συνεχή ψηφιακό μετασχηματισμό.
Με πάνω από 100 σύνεδρους από τους κλάδους τραπεζικής, ασφάλισης, τηλεπικοινωνιών, αεροδρομιακό, πετρελαϊκό, λιανικό εμπόριο, ενέργειας υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα των ομιλητών. Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ευχαρίστησε θερμά την υποστήριξη των British Computer Society (BCS) Hellenic Section καθώς και όλους τους χορηγούς του συνεδρίου Census, Microsoft, Performance, Priority και την Relational ως υποστηρικτή. Με την τιμητική υποστήριξη της BCS. Conference Experience Sponsor ήταν το Conferience. Το συνέδριο χαιρέτισαν οι Τάσσος Αλέφαντος, Πρόεδρος, itSMF Hellas και Κρικόρ Μαρουκιάν, International Representative, itSMF Hellas.
H 1η ενότητα με θέμα «Οι νέες τάσεις στον χώρο του ITSM» ξεκίνησε το opening keynote του Mark Smalley, Lead Editor του ITIL®4 Managing Professional High Velocity IT, μοιράστηκε την εμπειρία της δημοσίευσης του καθώς και σκέψεις για βασικά θέματα όπως είναι η ηθική, το απρόβλεπτο που συναντά ο ΙΤ expert στην εργασία του, η κουλτούρα σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας, τις υπηρεσίες, τα μοντέλα λειτουργίας και τέλος τα value streams. Στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου. Τα συμπεράσματα του Mark Smalley αφορούν:
- Το πώς όλοι οι εργαζόμενοι είναι ηθικά υπεύθυνοι ακόμα και για τις ακούσιες συνέπειες των ενεργειών τους
- Η διαχείριση σύνθετων συστημάτων είναι ένα αντικείμενο εργασίας αλλά το πώς οι επαγγελματίες ΙΤ αξιοποιούν τις προσεγγίσεις εξερεύνησης για συνεχή βελτίωση της λειτουργίας τους είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης
- Και υπογραμμίζει την ακόλουθη ρήση: “Be more human and have more fun in IT”
Ο Γιώργος Χειμωνίδης, Business Development & Innovation Manager, Performance Technologies, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει στους οργανισμούς ο εκσυγχρονισμός του ITSM μέσα από την πλατφόρμα SMAX της Micro Focus. Ο Εμμανουήλ Αλβίζος, Resilience & Data Governance, Manager, Priority, αναφέρθηκε στις πρακτικές Resilience που αναπτύχθηκαν στον ΔΑΑ. Η δυνατότητα ανάκαμψης των τεχνολογικών υποδομών και άρα η ανθεκτικότητα του ITSM έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δήλωσε χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, οι πηγές απειλών και καταστροφών είναι πολλές και η βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη σε περίπτωση προβλήματος είναι η ύπαρξη εφεδρικών υποδομών. Στις πρακτικές που αναπτύχθηκαν στον ΔΑΑ εμβάθυνε ο Γεράσιμος Μποζάς, Head, IT&T Data Services, ΔΑΑ, τονίζοντας πως είναι σημαντικό οι αλλαγές να γίνονται με τρόπο συντεταγμένο, διότι κάθε αλλαγή που πραγματοποιείται σε ένα σύστημα μπορεί να επηρεάσει παράλληλα και πολλά άλλα συστήματα.
Η 2η ενότητα με θέμα «Agile Service Management» άνοιξε με ομιλία του Robert S. Falkowitz, ιδρυτή και επικεφαλή σύμβουλο της Concentric Circle Consulting. Ο διεθνής εκπρόσωπος του itSMF Ελβετίας για το διεθνές ITSM πρότυπο ISO20000, στάθηκε στην ανάλυση των λεγόμενων “agile” μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα και είναι άκαμπτες, την ίδια στιγμή που το Kanban είναι μια μέθοδος που επιτρέπει στους οργανισμούς να επιτύχουν τους στόχους του agile. Ο Robert S. Falkowitz εξέτασε μέσα από πρακτικά cases πώς το Kanban είναι πραγματικά ευέλικτο, στη διαχείριση της ροής της εργασίας, στη διαχείριση των αλλαγών στον τρόπο εργασίας, στη διαχείριση των αλλαγών στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στη διαχείριση της εμπειρίας από την θέση του εργαζομένου αλλά και του manager.
Η Χαρά Βασιλειάδου, Commercial Director, CENSUS S.A., στάθηκε στον τρόπο που πρακτικές και τεχνολογίες έχουν βοηθήσει την CENSUS να ενισχύσει την απρόσκοπτη υποστήριξη πελατών και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πρώτα πρέπει να υιοθετούνται service management processes και ύστερα να αφομοιώνονται από τεχνολογίες και εργαλεία. Επίσης, στην παρουσίαση της, προσπάθησε να ενισχύσει την φήμη του security διότι, δυστυχώς, σε πολλές επιχειρήσεις υπάρχει ακόμα μια επιφυλακτικότητα, καθώς είναι δύσκολο να πειστεί το επιχειρηματικό σκέλος του οργανισμού πως το security πρέπει να αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής. Ύστερα ο Μιχάλης Μωραϊτης, Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΕΙΠ-ΕΕΔΕ), Founding & Board member, Euro.Digital Organization, Brussels, τόνισε την ανάγκη απλούστευσης του τρόπου που διαβιβάζεται το ITSM ώστε ο πελάτης να έχει μεγαλύτερο κίνητρο να αγκαλιάσει αυτήν την τάση στην αγορά. Επίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δυνατότητα και την ικανότητα αλλαγής. «Η αλλαγή πρέπει να είναι μια καθημερινή διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Μωραϊτης, «από το 2000 μέχρι τώρα 52% από τα ονόματα της λίστας fortune 500 έχουν εξαφανιστεί. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε πως οι αλλαγές είναι δραστικές και οι εταιρείες οφείλουν να προετοιμαστούν για αυτές, αλλιώς θα τεθούν εκτός λειτουργίας. Η αλλαγή πρέπει να είναι στο αίμα μας».
Στην συνέχεια ο Ulf Månsson, Senior Infrastructure Architect, VolvoCars, περιέγραψε την εμπειρία των IT Operations της VolvoCars καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν σε επίπεδο κουλτούρας, διαδικασιών και τεχνολογικών προσεγγίσεων προκειμένου να επιτευχθεί το πάντρεμα του Software Development, Quality Assurance & IT Operations. Στην αξία των υποδομών αναφέρθηκε επίσης ο U. Månsson καθώς διάφορες επιπλοκές ανακύπτουν, είτε λόγω παραβιάσεων των συστημάτων ασφαλείας, είτε λόγω ανθρωπίνων λαθών, είτε και ακόμα λόγω προβλημάτων στον κώδικα, για να συνεχίσει όμως η επιχείρηση να κινείται στις απαιτούμενα ταχύτητες πρέπει η υποδομή της να είναι ανθεκτική. Στο κλείσιμο της 2ης ενότητας ο Κρικόρ Μαρουκιάν, Sr MSM Consultant, Microsoft Hellas, περιέγραψε το «DevOps as a Culture» που αναφέρεται στον μετασχηματισμό της Microsoft Core Engineering Team στο Redmond, Washington, ΗΠΑ και πώς από αυτή την εμπειρία γεννήθηκε ο ορισμός του «DevOps» καθώς και οι ευέλικτες πρακτικές και αρχές που συνοδεύουν όλα τα product groups των Azure DevOps, W10, κ.ο.κ.
Η 3η ενότητα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στο θέμα «Ανακαλύπτοντας ευέλικτες πρακτικές μέσα από case studies». Ο Jihai Zhou, Tencent, DevOps Platform Senior Architect, Shenzhen, China, περιέγραψε αναλυτικά τις διάφορες πτυχές της διαχείρισης υπηρεσιών πληροφορικής στον τραπεζικό τομέα έχοντας ως κεντρικό παράδειγμα την HSBC UK όπου μέχρι πρότινος ήταν Επικεφαλής όλων των ομάδων DevOps. Ο Jihai Zhou εξήγησε επίσης πώς η προσέγγιση τεχνολογικής αρχιτεκτονικής DevOps μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάβαση του ΙΤ οργανισμού σας σε έναν αυτοματοποιημένο IT Service Provider και πως εφαρμόζεται ένα νέο μοντέλο παράδοσης αξίας μέσω Agile Development, Continuous Delivery και DevOps. Ο Γιώργος Παπούλιας, General Secretary, itSMF Hellas παρουσίασε πλούσια στοιχεία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υιοθέτηση Cybersecurity πρακτικών στην ITSM βιομηχανία. Παράλληλα επισήμανε πως το security πρόκειται για μια συνεχής διαδικασία και δεν είναι κάτι που εκτελείται μια μόνο φορά. Αποτελεί μια δράση που πρέπει να εδραιωθεί εντός της κουλτούρας του οργανισμού.
Την αυλαία της 3η ενότητας έκλεισε το πάνελ συζήτησης με τους Νικήτα Δεσποτίδη, Director, EY Advisory Services & itSMF Hellas Member, Απόστολο Λουμάκη, Managing Partner, EPIC Studios, Mark Smalley, Robert S. Falkowitz και Ulf Månsson. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Τάσσος Αλέφαντος, Πρόεδρος, itSMF Hellas ο οποίος έδωσε την δυνατότητα στους ομιλητές του πάνελ να τοποθετηθούν σε μια σειρά ερωτημάτων με επίκεντρο το «Agile as a Culture not a process».
Στο πάνελ συζητήθηκαν θέματα όπως, αν το Agile σχετίζεται περισσότερο με τις διαδικασίες ή με την κουλτούρα του οργανισμού, οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επικοινωνηθεί στο προσωπικό της επιχείρησης, η αλλαγή της κουλτούρας, ο ρόλος του Service Management Leadership, καθώς και πώς δέχεται και πως υλοποιεί η ελληνική πραγματικότητα το Agile και το DevOps.
Προσβλέπουμε ένα ενδιαφέρον μέλλον του Agile Service Management μέσα από τον φακό τοποθετήσεων ομιλητών όπως προβλήθηκαν στο 11ο συνέδριο ITSM και η Ελληνική κοινότητα του ITSM συνεχώς αποδεικνύει ότι είναι ενεργά συμμέτοχη σε αυτή την διεθνή τάση.
Mark Smalley
Lead Editor of ITIL 4 Managing Professional High Velocity IT by AXELOS
Ο Mark Smalley, που είναι επίσης γνωστός ως “The IT Paradigmologist”, είναι ένας από τους πλέον εξειδικευμένους IT experts και εκπαιδευτές στα GamingWorks. Είναι Global Ambassador στο DevOps Agile Skills Association (DASA), ενώ έχει συμβάλει στην γνώση μοντέλων πληροφορικής όπως είναι τα: ASL, BiSL, BRM, COBIT, DevOps, IT4IT, ITIL και VeriSM. Πρόσφατα, ως Lead Editor έγραψε το ITIL 4 High Velocity ενώ παράλληλα διδάσκει σε διάφορα πανεπιστήμια και έχει μιλήσει σε εκατοντάδες εκδηλώσεις (σε περισσότερες από τριάντα χώρες).
- Με βάση την πολυετή εμπειρίας σας, ποιοι πιστεύετε πως είναι οι τρόποι γεφύρωσης της κοινότητας του DevOps με το ITSM;
Θεωρώ πως έχει να κάνει κυρίως με την ανθρώπινη φύση, παρόλο που μιλάμε για κοινότητες επαγγελματιών, παραμένουν άνθρωποι. Πιστεύω πως ένα από τα βασικά στοιχεία της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων είναι να επιδιώκουν πρώτα να κατανοήσουν τους άλλους και μετά να γίνουν οι ίδιοι κατανοητοί. Αυτό μάλιστα αποτελεί μια έκφραση του Seven Covey, ο οποίος έχει πει πολλά σοφά λόγια. Οπότε, δείξτε ενδιαφέρον στο IT Service Management, δείξτε ενδιαφέρον στην κοινότητα του DevOps, μάθετε ποια είναι τα προβλήματα τους και προσπαθήστε να τους βοηθήσετε. Αν τους βοηθήσετε μπορεί να σας βοηθήσουν και εκείνοι, πράγμα που αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης.
- Πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε την εμπειρία του πελάτη;
Στις συζητήσεις που έχω, συχνά αναφέρεται το θέμα της ψυχολογικής ασφάλειας. Αρκετοί άνθρωποι δεν νιώθουν άνετα να είναι ο εαυτός τους στον χώρο εργασίας τους.
Νιώθουν πως πρέπει να αφήσουν τις αξίες τους έξω από την πόρτα. Είτε πρόκειται για προσωπικά, ιδεολογικά ή και πιο επαγγελματικά θέματα, δεν νιώθουν πάντα άνετα να εκφραστούν στον χώρο εργασίας τους. Οπότε πιστεύω πως από την οπτική του εργαζόμενου, το ιδανικό είναι να τους υποδεχτείτε, αναγνωρίζοντας όλες τις ποιότητες τους, να τους κάνετε να νιώθουν άνετα να εκφραστούν, χωρίς να αισθάνονται ότι διακυβεύεται η φήμη ή η καριέρα τους.
Πιστεύω λοιπόν πως η λέξη κλειδί είναι η ψυχολογική ασφάλεια.
Robert Falkowitz
General Manager, Concentric Circle Consulting
Ο Robert S. Falkowitz είναι ο General Manager της Concentric Circle Consulting, που εξειδικεύεται στην κατάρτιση και στα προγράμματα διαχείρισης υπηρεσιών. Με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, έχει διδάξει στο Yale, το Emory και το Cornell. Με τα προσόντα του ως ITIL Manager / Expert, κατέχει πιστοποιητικά ITSMF ISO / IEC 20000 Consultant και το DPSM του priSM, ενώ έχει πιστοποίηση Kanban και Enterprise Service Planning από το Πανεπιστήμιο Lean Kanban. Ο R. Falkowitz έχει ενεργό ρόλο στο itSMF Switzerland και στο itSMF International.
- Ποια είναι τα πιο σημαντικά οφέλη της υιοθέτησης του Kanban;
Ας εξετάσουμε τους διαφορετικούς εμπλεκόμενους που συμμετέχουν σε κάθε οργανισμό. Υπάρχουν οι άνθρωποι που εκτελούν την δουλειά, υπάρχουν οι άνθρωποι που διευθύνουν, και φυσικά υπάρχουν και οι πελάτες. Οι άνθρωποι που εκτελούν την δουλειά είναι χαρούμενοι διότι έχουν τον έλεγχο των εργασιών που διεκπεραιώνουν, και αντλούν ικανοποίηση διότι είναι ικανοί να αλλάξουν πράγματα και να ενσωματώσουν διαδικασίες, δεν χρειάζεται να περιμένουν κάποιον άλλον να έρθει και να τους επιβάλει συγκεκριμένες δράσεις. Οι διαχειριστές είναι χαρούμενοι διότι η δουλειά μπορεί να παραδοθεί αξιόπιστα, και όταν θέτουν υποσχέσεις στους πελάτες τους, το Kanban βοηθάει στην αξιόπιστη υλοποίηση αυτών των υποσχέσεων. Και τέλος οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι, επειδή παίρνουν αυτό που θέλουν όταν το θέλουν. Οπότε όλοι οι εμπλεκόμενοι επωφελούνται από το Kanban με διαφορετικούς τρόπους.
Ulf Månsson
Senior Infrastructure Architect, Volvo Cars
O Ulf Månsson διαθέτει πολλά έτη εμπειρίας στο management ΙΤ οργανισμών παγκοσμίως. Εξειδικεύεται στο DevOps, στο Continuous Delivery, στο Agile Operation και στην διαχείριση μεγάλης κλίμακας web λειτουργειών. Συγκεκριμένα εξειδικεύεται στους παρακάτω τομείς: Management of Operations, Cloud Computing, DevOps, EC2, Configuration Management
- Πόσο σημαντική είναι η κουλτούρα στην ανθεκτικότητα της υποδομής ενός οργανισμού;
Η ύπαρξη της κουλτούρας είναι πολύ σημαντική, πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος σκέψης. Επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία η ύπαρξη συνεργασίας εντός του οργανισμού, ώστε να μη χρειάζεται να παίζονται ανούσια παιχνίδια.
Οπότε πιστεύω πως η δημιουργία μιας σωστής κουλτούρας είναι πιο σημαντική από την χρήση των εργαλείων. Βοηθήστε τα μέλη του οργανισμού να νιώθουν ασφαλή, ώστε να μπορούν να δοκιμάζουν πράγματα και να αναλαμβάνουν την ανάλογη ευθύνη για τις δράσεις που εκτελούν.
Μιχάλης Μωραΐτης
Πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΕΙΠ-ΕΕΔΕ), Founding & Board member στο Euro.Digital Organization στις Βρυξέλλες
Ο κ. Μιχάλης Μωραΐτης είναι ιδρυτικό και διοικητικό μέλος του οργανισμού EuroDigital στις Βρυξέλλες, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού CIO FORUM και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνίας του Ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης (ΕΙΠ). Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ. Στο παρελθόν, είχε καθήκοντα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης και σε άλλα διεθνή πανεπιστήμια και ιδρύματα.
- Ποιο θεωρείτε πως είναι το μέλλον το connected και των self-driving cars στην Ελλάδα;
Σε παγκόσμιο επίπεδο το μέλλον προβλέπεται μεγάλο, στην Ελλάδα όμως είναι δύσκολο γιατί δεν υπάρχει υποδομή. Όταν φτιαχτούν υποδομές θα αρχίσουμε να το συζητάμε και εμείς επί ίσοις όροις. Θα σπρωχτούμε να τις κάνουμε γρήγορα τις υποδομές, γιατί θα μας τραβήξουν οι τεχνολογίες των έξω, αλλά όσο δεν υπάρχουν υποδομές τα πράγματα είναι δύσκολα.
- Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι αυτοκινητόδρομοι μας σε σχέση με αυτούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών;
Είμαστε σε καλό επίπεδο. Γενικά υπάρχουν όλες οι κατηγορίες. Υπάρχουν και αυτοκινητόδρομοι που δεν είναι προηγμένοι, υπάρχουν και αυτοκινητόδρομοι που είναι πολύ προηγμένοι. Γενικότερα πιστεύω πως το παλεύουν επειδή διακυβεύονται και ζωές ανθρώπων και σε ένα ατύχημα είναι εύκολο να φανεί ποιος φταίει. Άρα δεν νομίζω πως κανένας επενδυτής θέλει να κατηγορηθεί. Σίγουρα θα μας πιέσει και το νομοθετικό πλαίσιο που θα έρθει, τα δορυφορικά διόδια κ.λπ. θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.