Μια εταιρεία με ικανά στελέχη, με όραμα, που δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που μόνο ανοδικά μπορεί να κινηθεί και που έχει εξασφαλίσει τη στήριξη μιας εκ των σημαντικότερων εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη, έχει κάθε λόγο η πορεία της να αποτελεί επιχειρηματικό επενδυτικό πρότυπο. H Μάχη Συμεωνίδου, General Director, μας μιλά για το ευδόκιμο της AgroApps.

Αναρίθμητες φορές έχουμε γράψει μέσα από τις σελίδες του netweek για το Internet of Things, για την ανάλυση δεδομένων και για τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενός κλάδου. Οφέλη με άμεσο και μεγάλο θετικό οικονομικό αντίκτυπο από την εφαρμογή και χρήση της τεχνολογίας. Η Γεωργία είναι ένας από τους κλάδους που μπορούν να επωφεληθούν σε μέγιστο βαθμό από τη μετατροπή της σε «έξυπνη». Με δεδομένη την απαίτηση για μεγαλύτερες αποδόσεις, από την κατά το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια εδάφους και, φυσικά, με το μικρότερο δυνατό κόστος και ρίσκο, το ενδιαφέρον για νέες εταιρείες που μπορούν να κάνουν την θεωρία-πράξη στον τομέα είναι μεγάλο. Την άποψη φαίνεται να ενστερνίζεται η Space, η οποία μέσω της επένδυσης της στην AgroApps δικαιώνει όχι μόνο την έως τώρα πορεία της σχετικά νέας εταιρείας, αλλά κατακυρώνει την προοπτική που έχει ο τομέας στην Ευρώπη και, κυρίως, στη χώρα μας. Με αφορμή την επένδυση της Space σε αυτή, μιλάει στο netweek για τις δραστηριότητες, το παρόν και το μέλλον της εταιρείας, το πλέον κατάλληλο πρόσωπο, η Μάχη Συμεωνίδου, General Director, AgroApps.

netweek: Ποια ευκαιρία διακρίνατε και προχωρήσατε στη δημιουργία της AgroApps; Μιλήστε μας για την επένδυση που έχει γίνει και τους κύριους συνεργάτες σας.

Μάχη Συμεωνίδου: Την ευκαιρία την είδαμε περίπου 3-4 χρόνια πριν την ίδρυση της AgroApps, όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να βελτιστοποιήσει την παραγωγική διαδικασία, να ελαχιστοποιήσει τα κόστη και γενικά να διευκολύνει την καθημερινότητα του παραγωγού. Είμαι γεωπόνος και κατάγομαι από ένα χωριό στην Ημαθία, οπότε από μικρή ήρθα κοντά στην καθημερινότητα, στα προβλήματα και στις αγωνίες των παραγωγών. Μεγαλώνοντας μαζί τους γνωρίζω «από πρώτο χέρι» τί σημαίνει να καλείσαι να πάρεις αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη σου αστάθμιστους παράγοντες, όπως την αβεβαιότητα του καιρού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ή την ανάπτυξη κάποιας ασθένειας στην καλλιέργειά σου. Αντίστοιχα, ο Βαγγέλης Κοσμίδης και ο Σταύρος Τεκές, συνιδρυτές της AgroApps, δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στον τομέα της πληροφορικής οπότε εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία στον αγροτικό τομέα. Είναι η διασταύρωση των προκλήσεων με τις προοπτικές που δημιουργούν την ευκαιρία. Παρακολουθώντας λοιπόν τις εξελίξεις της αγρο-τεχνολογίας σε άλλες χώρες, πιο ανεπτυγμένες σε αυτόν τον τομέα, είδαμε μια ξεχωριστή δυναμική και αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της AgroApps.

Ουσιαστικά θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία, η οποία θα φέρει την τεχνολογία στο χωράφι του παραγωγού και θα αναπτύξει ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις που θα εκσυγχρονίσουν τον αγροτικό χώρο. Δουλέψαμε πολύ για να περάσουμε από την ιδέα στην υλοποίηση και να ιδρύσουμε την AgroApps, το 2015. Έκτοτε δημιουργήσαμε μια εξαιρετική ομάδα, επενδύσαμε πολύ στο κομμάτι της έρευνας, λανσάραμε το πρώτο μας προϊόν στην αγορά, ενώ εδραιώσαμε δυνατές συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Στην AgroApps πιστεύουμε πολύ στις συνέργειες. Η εξωστρέφεια και η δημιουργία δυνατών και αξιόπιστων συνεργασιών είναι στην κουλτούρα, στο DNA της εταιρείας μας. Είναι οι «επαγγελματικοί μας φίλοι», όπως λέμε που μαζί τους προχωράμε για να εξελιχθούμε, να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι. Πρόσφατα είχαμε την χαρά να αποκτήσουμε έναν πολύτιμο στρατηγικό επενδυτή, την Space Hellas, η οποία απέκτησε το 19% των μεριδίων της AgroApps. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς. Είναι μια προσωπική νίκη για όλη την ομάδα της AgroApps, η οποία έρχεται να μας «επιβραβεύσει» για τη δουλειά όλων αυτών των ετών. Εμείς στο πρόσωπο της Space δε βλέπουμε απλώς έναν επενδυτή, αλλά έναν στρατηγικό συνεργάτη με πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα υψηλής τεχνολογίας με τον οποίο θα δουλέψουμε παρέα για να επιταχύνουμε την εξέλιξη της AgroApps, να ενδυναμώσουμε την ομάδα της και να επεκταθούμε σε νέα τεχνολογικά πεδία.

Από το προφίλ της AgroApps γίνεται φανερό ότι απευθύνεστε σε ανθρώπους που κατανοούν την τεχνολογία. Πιστεύετε ότι οι πεπειραμένοι επαγγελματίες μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες σας και πώς τους πείθετε να επενδύουν στην AgroApps;

Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία και η επιστήμη μπορούν να ενδυναμώσουν όλους τους εμπλεκόμενους του αγροτικού κλάδου, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Οι νέοι αγρότες είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και έχουν διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή τους.

Από την άλλη, οι πεπειραμένοι επαγγελματίες για εμάς είναι βασικοί συνεργάτες. Είναι εκείνοι που μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τις υπηρεσίες μας και να μας βοηθήσουν να τις αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο μέσα από τα εποικοδομητικά τους σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους. Έχοντας χρόνια εμπειρίας στο χωράφι, εκείνοι μπορούν να αναγνωρίσουν καλύτερα τα οφέλη που προέρχονται από τέτοιου είδους εφαρμογές και τον βαθμό στον οποίο μπορούν να τους βοηθήσουν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα.

Επιπλέον, όσο πεπειραμένος να είναι ένας αγρότης, δεν μπορεί να προβλέψει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν κάποιες καλλιεργητικές πρακτικές, όπως τη λίπανση, την άρδευση τη μηχανική κατεργασία εδάφους, ή ακόμα και την ανάπτυξη μιας καλλιέργειας. Οι υπηρεσίες που προσφέρει η AgroApps, καλύπτουν όλο το εύρος των καλλιεργητικών φροντίδων, από τη σπορά μέχρι και τη συγκομιδή, ενώ παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη και την εκτίμηση απόδοσης μιας καλλιέργειας. Αντίστοιχα, έχουμε αναπτύξει υπηρεσίες για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, καθώς επίσης και για τον τομέα των Γεωργικών Ασφαλίσεων. Οι πληροφορίες που λαμβάνουν από τις υπηρεσίες μας τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι εταιρείες του αγροτικού τομέα, τους βοηθούν να πάρουν αποφάσεις για θέματα σχετικά με τις καλλιέργειες ή τις υπηρεσίες τους μεγιστοποιώντας τα οφέλη τους». Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα οινοποιεία την περίοδο της συγκομιδής. Εκείνες τις κρίσιμες ημέρες έχουν ανάγκη, σε καθημερινή βάση, από υψηλής ανάλυσης πρόγνωση καιρού, ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν τη συγκομιδή των σταφυλιών και να προλάβουν τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορεί να μειώσουν την ποιότητα της σοδειάς και αντίστοιχα του τελικού προϊόντος.


Για τη δημιουργία των υπηρεσιών της AgroApps αξιοποιείτε ένα εύρος ψηφιακών τεχνολογιών. Ποιες είναι οι τεχνολογίες αυτές και πώς συνδυάζονται στο back-office;

Οι υπηρεσίες της AgroApps βασίζονται τόσο στην εξειδίκευση της επιστημονικής μας ομάδας, στους τομείς της γεωπονίας, της πληροφορικής και της τηλεπισκόπησης, όσο και στις εξελιγμένες τεχνολογίες. Χρησιμοποιούμε μοντέρνες τεχνολογίες δορυφορικής τηλεπισκόπησης και machine learning για να συνθέσουμε ένα εξελιγμένο ευφυές υπολογιστικό σύστημα, το οποίο δημιουργεί νέα γνώση και την προωθεί τη σωστή στιγμή, στον τελικό χρήστη. Για να γίνει αυτό αναλύουμε και συνδυάζουμε μεγάλους όγκους δεδομένων, όπως IoT μετρήσεις από επίγειους και υπέργειους αισθητήρες, δορυφορικές φωτογραφίες και φωτογραφίες από drones, καθώς και πολύ υψηλής ανάλυσης πρόβλεψη καιρού. Ο συνδυασμός όλων αυτών των πληροφοριών μεταφράζεται σε απλή και κατανοητή πληροφορία, την οποία παρέχουμε στον χρήστη μέσα από τις λύσεις που προσφέρουμε.

Για εμάς είναι πολύ σημαντική η εμπειρία του χρήστη και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουμε την πληροφορία στο περιβάλλον του προϊόντος μας. Δίνουμε πολύ έμφαση στο user interface κατά το σχεδιασμό του προϊόντος μας, αλλά δεν μένουμε μόνο εκεί. Έχουμε δουλέψει πολύ πάνω στον τομέα του user experience, του τρόπου με τον οποίο ουσιαστικά ο χρήστης περιηγείται και αλληλεπιδρά με το προϊόν. Έχουμε αναλύσει συμπεριφορές και αντιδράσεις μεγάλου δείγματος χρηστών μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να σχεδιάσουμε το τελικό μας προϊόν, ώστε να είναι λειτουργικό και φιλικό. Εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία για να έχουμε διαθέσιμη την κατάλληλη πληροφορία στα χέρια των πελατών μας, τη στιγμή ακριβώς που θα τη χρειαστούν περισσότερο και όχι όταν είναι ήδη αργά. Τα cloud συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, μας επιτρέπουν να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε από μερικές εκατοντάδες μέχρι εκατομμύρια χρηστών και να εκτελούμε πολύπλοκους αλγοριθμικούς υπολογισμούς Τεχνητής Νοημοσύνης σε λίγα μόνο λεπτά, ανάλογα με τις ανάγκες ζήτησης που υπάρχουν στο σύστημά μας κάθε στιγμή.

Όλες οι σύγχρονες τεχνικές παρακολούθησης και ενημέρωσης εφαρμόζονται ώστε να είναι απρόσκοπτη η ροή δεδομένων από και προς τον τελικό χρήστη. Οι τελευταίες προσθήκες στις εφαρμογές μας, κάνουν χρήση της τεχνολογίας blockchain, η οποία προσφέρει απόλυτη διαφάνεια στην τήρηση και τη διάχυση της πληροφορίας, εξαλείφοντας κάθε ενδεχόμενο παραβάσεων, κερδίζοντας ακεραιότητα και την εμπιστοσύνη του χρήστη στην πληροφορία που του παρέχουμε.

Στην AgroApps εργάζονται μαζί επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους, πέραν της πληροφορικής. Μιλήστε μας για αυτόν τον καινοτόμο συγκερασμό γνώσεων, για τον σχεδιασμό και τα αποτελέσματά του.

Η ομάδα της AgroApps είναι το δυνατό μας στοιχείο. Ξεκινήσαμε την εταιρεία τρία άτομα και μέσα σε πέντε χρόνια καταφέραμε να τετραπλασιαστούμε. Έχουμε χτίσει μια πολυσύνθετη ομάδα από ικανούς και εξειδικευμένους επιστήμονες, που καλύπτει διάφορους τομείς και επιστημονικά πεδία, η οποία πέρα από τις ειδικότητες που αναφέρατε περιλαμβάνει και ειδικούς τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, εξειδικευμένους γεωπόνους σε διάφορους τομείς, καθώς επίσης και στελέχη από τον χώρο του μάρκετινγκ. Αυτό το «μείγμα» θεωρούμε ότι έχει δώσει ξεχωριστή δυναμική στην AgroApps και μας έχει βοηθήσει να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Είμαστε μια μικρή, ευέλικτη και πολύ αφοσιωμένη στον στόχο ομάδα. Ο κάθε ένας φέρνει διαφορετική τεχνογνωσία, εξειδίκευση και εμπειρία συνθέτοντας έτσι μια «παρέα» στελεχών, η οποία συνδυάζει την επαγγελματική συνείδηση με τον ενθουσιασμό, την κατάρτιση και το πάθος για τις αγροτικές τεχνολογίες. Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τις διάφορες προκλήσεις και να ανταποκρινόμαστε στις μεταβολές της αγοράς και του απαιτητικού αγροτικού κλάδου. Η AgroApps συνεχώς αναπτύσσεται και διευρύνεται με νέα στελέχη και ειδικότητες. Είμαστε σε μόνιμη αναζήτηση προσωπικού με σκοπό να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο και να προσελκύσουμε ανθρώπους δημιουργικούς, με όρεξη και νέες ιδέες.

Εφαρμόζετε IoT στο πεδίο, στον αγρό, στη φύση. Μιλήστε μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση έως τώρα.

Η εφαρμογή του ΙοΤ είναι αναμφισβήτητα μια τεχνολογική εξέλιξη που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον αγροτικό χώρο, να αυξήσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, να τους βοηθήσει να συλλέξουν και να αξιοποιήσουν δεδομένα που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τους πόρους τους. Όπως τα οφέλη, έτσι και οι προκλήσεις που είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλαπλές. Το ΙοΤ είναι ένας καινούριος κόσμος που καλούνται να γνωρίσουν οι παραγωγοί, οπότε χρειάζεται χρόνος και κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να εξοικειωθούν τόσο με την ιδέα και την επένδυση σε τέτοιου είδους συστήματα, όσο και με την ίδια την τεχνολογία. Μια άλλη πρόκληση είναι το αυξημένο κόστος που θα πρέπει να διαθέσουν οι παραγωγοί για την αγορά και εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο να συντηρηθεί, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μικρές και διάσπαρτες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η ανησυχία του παραγωγού σχετικά με την ασφάλεια του εξοπλισμού, δεδομένου ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κλοπής ή βανδαλισμού του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στις ετήσιες καλλιέργειες, η ύπαρξη εξοπλισμού στον αγρό δυσχεραίνει την εκτέλεση των καλλιεργητικών εργασιών.

Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η τεχνολογία προχωράει, και μαζί της εξελίσσεται και ο χώρος της αγροτεχνολογίας. Το ποσοστό των παραγωγών και των γεωργικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία για τη διαχείριση του χωραφιού τους συνεχώς αυξάνεται. Αντίστοιχα, αυξάνεται και το ποσοστό των εταιρειών που εισέρχονται στο χώρο, οι οποίες προσφέρουν τεχνολογικά συστήματα, εξοπλισμό και ψηφιακές λύσεις που είναι πλέον πιο προσιτές.

Επίσης, όταν σχεδιάζουμε μια ψηφιακή λύση θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον τελικό χρήστη. Αυτός είναι στο επίκεντρο και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδιάζουμε με βάση τις δικές του ανάγκες και το πως θα ήθελε να είναι λειτουργικά το προϊόν. Αυτή είναι βασική αρχή για εμάς. Οι λύσεις της AgroApps έχουν σχεδιαστεί μαζί με τους παραγωγούς και τους συνεργάτες μας, επενδύοντας πάρα πολύ χρόνο, ενέργεια και ανθρώπινους πόρους μέχρι να καταλήξουμε σε ένα εύχρηστο προϊόν που θα καλύπτει τις ανάγκες τους και θα είναι εύκολο στη χρήση του.

Οι γεωργικοί τομείς που μπορούν να επωφεληθούν από την έξυπνη χρήση της τεχνολογίας, τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων μοιάζουν αναρίθμητοι. Με ποιες καλλιέργειες ασχολείστε και ποιες επιπλέον υπηρεσίες σκοπεύετε να προσφέρετε στο μέλλον;

Όντως, οι προοπτικές είναι πολλές και η «δημιουργική ανησυχία» για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογικών λύσεων, πολύ έντονη! Μέχρι σήμερα η AgroApps έχει εφαρμόσει πιλοτικά τις λύσεις της σε αρκετές καλλιέργειες, όπως σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, αμπέλι, μηδική, κριθάρι, κ.α. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε σε κάθε καλλιέργεια ήταν διαφορετικές και ο γεωγραφικός παράγοντας, καθώς και οι κατά τόπους διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Οπότε τέτοιου είδους λύσεις θα πρέπει να δοκιμάζονται πιλοτικά σε διαφορετικές εκτάσεις, χρονιές και γεωγραφικές περιοχές, ώστε να αξιολογούνται, να επαληθεύονται και τα μοντέλα να εξελίσσονται και να γίνονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Η λογική του «one size fits all» δεν ταιριάζει, δεδομένου ότι η κάθε καλλιέργεια έχει τις δικές της απαιτήσεις και ανάγκες. Για το λόγο αυτό δουλεύουμε πολύ εντατικά με τους συνεργάτες μας, ώστε να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες υπηρεσίες, να επεκταθούμε σε νέες καλλιέργειες και να εισέλθουμε σε νέους τομείς.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ραγδαία, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι χρειάζεται χρόνος για την ενσωμάτωση της στον αγροτικό χώρο και την υιοθέτηση των ψηφιακών εργαλείων. Πολλές φορές προτρέχουμε. Βλέπουμε ότι ο αυτοματισμός και τα ρομπότ κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε πολλούς κλάδους και αποτελούν τάση στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός διείσδυσής τους στον χώρο της αγροτεχνολογίας ακόμα είναι σχετικά χαμηλός. Θα πρέπει να ωριμάσουν όλα αυτά και να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Δουλεύουμε όμως και σε νέα πεδία. Χτίζουμε υπηρεσίες απομακρυσμένης εκτίμησης για τον τομέα των Γεωργικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με εταιρείες του κλάδου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ συνεργαζόμαστε με Οργανισμούς Πληρωμών για να προτείνουμε λύσεις στην ανάγκη παρακολούθησης της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Έχουμε στενή συνεργασία με τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια και με Ερευνητικούς Φορείς και παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις, ώστε να κάνουμε τη γεωργία μας πιο βιώσιμη, πιο δυνατή και με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο μέλλον.