Φορητές έξυπνες συσκευές που θα ενσωματωθούν στην γκαρνταρόμπα μας θα αντικαταστήσουν τα smartphones στο ρόλο του προσωπικού interface ανάμεσα στο χρήστη και τις τεχνολογίες πληροφορίας;

Γιατί; Μα γιατί η ανάγκη υπάρχει. Τα εκατομμύρια smart-watches την αποδεικνύουν καθημερινά. Όσο γρήγορα ο παγκόσμιος πληθυσμός ερωτεύτηκε τα smartphones για την ικανότητα τους να διασυνδέουν πέρα από τηλεφωνικά και «υπολογιστικά» τον χρήστη με το ψηφιακό είδωλο ολόκληρου του πλανήτη, άλλο τόσο γρήγορα άρχισε η γκρίνια για το ότι έπρεπε να κουβαλάμε ένα μικρό υπολογιστή μαζί μας. Και μάλιστα συνέχεια, καθώς λίγοι μπορούν πια να ζήσουν χωρίς αυτά. Ταυτόχρονα το «τηλέφωνο» μεγάλωσε σε διαστάσεις. Μπορεί ο εμπνευστής του Steve Jobs, να διέταξε τους σχεδιαστές του πρώτου iPhone «ότι και να κάνετε πρέπει να χωράει άνετα στην τσέπη ενός blue jean και στην πιο μικρή παλάμη» για να το χειρίζεται ο οποιοσδήποτε με τον αντίχειρα. Η εξάρτηση μας από την οθόνη του «κινητού» μας το αναβάθμισε σε μέγεθος μικρού tablet και πλέον όλο και περισσότεροι τα φοράνε κρεμασμένα στο λαιμό, σαν κομπάρσοι κάποιου 70s φουτουριστικού b-movie. Κάποιες εταιρείες δαπάνησαν αρκετά εκατομμύρια για να επαναφέρουν στα smartphones τις ευκολίες των παλιών μικρών flip phones και μία τα κατάφερε. Μάταια, όπως φαίνεται.

Η επέλαση του ΑΙ υπόσχεται τώρα να το αλλάξει μεταξύ άλλων και αυτό. Για την Καλιφορνέζικη startup Humane που θα κυκλοφορήσει αυτό τον μήνα το «ΑΙ Pin», η ιδέα είναι απλή: κατάργηση της οθόνης αφής, ή έστω ελαχιστοποίηση της ανάγκης της. Less is More: κατασκεύασε ένα μικρό «αξεσουάρ» σε μέγεθος μεγάλης κονκάρδας που μπορείς να εφαρμόσεις με έναν μαγνήτη στα ρούχα σου και κάνει ότι και ένα smartphone, αλλά υπακούοντας σε φωνητικές εντολές του χρήστη του. Ο οποίος όμως θα πρέπει να εκπαιδεύσει τον ΑΙ βοηθό του σε κάποιο βαθμό για να έχει το μέγιστο της «εμπειρίας». Φανταστείτε το smartphone να έχει ζευγαρώσει με το ChatGPT και την Alexa. Οκ, αυτό είναι trio, αλλά ποιος μετράει στη μέση μιας τεχνολογικής επανάστασης; Αυτό που μετράει είναι ότι αυτό το στρογγυλό κουτάκι δημιουργεί και στέλνει κείμενο, τραβάει φωτό και βίντεο, παίζει μουσική κλπ, χωρίς οθόνη και τα παραδοσιακά app. Και αν δεν σε καλύψουν οι φωνητικές εντολές ή δεν θέλεις να σε ακούν οι γύρω σου, το διατάζεις να προβάλει με leaser ένα απλοποιημένο interface στην ανοικτή παλάμη σου.

Στην ίδια λογική η επίσης Καλιφορνέζικη AI startup, ονόματι Rabbit κυκλοφόρησε πέρσι το R1 μια μικρή φορητή «κονσόλα» χωρίς οθόνη με μοναδικό σκοπό της ύπαρξης της να δέχεται φωνητικές εντολές τις οποίες το ΑΙ που φιλοξενεί θα υπακούει όσο πιο γρήγορα και έξυπνα μπορεί, επιλέγοντας μόνο του το κατάλληλο app σε οποιαδήποτε συσκευή «βλέπει» στο άμεσο περιβάλλον του και στην οποία βέβαια ο χρήστης του έχει πρόσβαση. Και τον προηγούμενο μήνα η Deutsche Telekom επέδειξε ένα concept συσκευής επικοινωνίας που θα κάνει μέσω μίας ΑΙ εφαρμογής ότι το «διατάξεις» χωρίς να έχει κανένα app επάνω της.

ΑΙ: Νέο συστατικό σε παλιά συνταγή
Καθώς όλο και περισσότεροι δοκιμάζουν τις φωνητικές εντολές η «λέγε με Meta θα με υποχρεώσεις» Facebook έχει ήδη κατασκευάσει σε συνεργασία με την Ray-Ban ένα «έξυπνο» ζευγάρι γυαλιών που χάρη σε εξελιγμένο ειδικά για τις εφαρμογές του ΑΙ προβάλει μέσα τους τι συμβαίνει όταν δίνεις τις φωνητικές εντολές σου σε μια συσκευή παρόμοια με το AI Pin. Μπορεί να μην το έχουμε δει ακόμα στους ελληνικούς δρόμους, αλλά το γεγονός ότι οι Κινεζικές εταιρίες TCL και Oppo έχουν ήδη κατασκευάσει ύποπτα «παρόμοια» έξυπνα γυαλιά δείχνει την τάση αντί να ξεφορτωθούμε τη οθόνη του smartphone να την φορέσουμε στα γυαλιά μας.

Αυτό βέβαια μόνο πρωτότυπο δεν είναι. Η Google μεταξύ άλλων έχει ξαναπάρει αυτό το δρόμο με τα Google Glasses ο οποίος αποδείχθηκε ένα πανάκριβο αδιέξοδο. Ήταν «κάπως» και ο κόσμος το έβρισκε πολύ πιο περίεργο από όσο χρηστικό, σαν εμπειρία. Το ΑΙ όμως τώρα έρχεται να ξανα-ανακατέψει την τράπουλα των ιδεών. Κυρίως γιατί με τις φωνητικές εντολές και τα πιο κομψά γυαλιά ή interfaces στην ουσία δεν υπάρχει ορατή συσκευή.
Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία στρέφεται προς τα νέα υποκατάστατα των smartphones είναι ότι όπως έχει γραφτεί, ο CEO της OpenAI (βλέπε ChatGPT), Sam Altman, έχει ξεκινήσει επαφές με τον πρώην Chief Designer της Apple, Jony Ive -τον άνθρωπο που μαζί με τον Jobs υπέγραψε την Apple αισθητική και φιλοσοφία- για να εξετάσουν την δημιουργία hardware που θα φιλοξενεί ΑΙ βοηθούς και αυτό συνδέεται για αρκετά δημοσιεύματα με την πολλών μεγάλων παικτών της Silicon Valley, αλλά και ακόμα περισσότερων startup προκειμένου να σχεδιαστούν οι επεξεργαστές που θα κάνουν αυτή την ΑΙ επανάσταση εφικτή.

Το δυσκολότερο από όλα θα είναι να προβλέψει κανείς την υποδοχή του κόσμου. Αν τα Google Glasses απέτυχαν γιατί κανείς δεν ήθελε να βλέπει scroll down στα γυαλιά του σαν τον Terminator, γιατί να θέλει να μιλάει σε έναν αόρατο ψηφιακό προσωπικό μπάτλερ σαν τον Iron Man;
Χμ… κυρίως λόγο μιας άνευ προηγουμένου πρακτικής ευκολίας την οποία είχε ήδη περιγράψει εδώ και καιρό στο blog του ο Bill Gates, όταν έγραφε για τα έξυπνα interface του άμεσου μέλλοντος ότι «…δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείς διαφορετικά app για διαφορετικά tasks. Απλά θα λες στη συσκευή τι θέλεις να κάνει σε απλή καθομιλουμένη» και μετά αυτή θα βρίσκει πως και με τι θα ολοκληρώσει τη δουλειά της.

Τα smartphones είναι ήδη 15 χρονών και σίγουρα ένα παραλληλόγραμμο τηλέφωνο-tablet δεν θα παραμείνει ως η κορύφωση της τεχνολογικής μας εξέλιξης ως είδος. Όποιος και αν είναι, ο αντικαταστάτης του θα φέρει μεγάλες αλλαγές: από την βιομηχανία μέχρι την αγορά των app και το real estate των touchscreens ως την καθημερινότητα μας και ίσως και στην εξάρτηση μας από τη οθόνη. Αν και όπως έχει ξαναγραφτεί «το πρόβλημα του αλκοολικού δεν είναι το μπουκάλι». Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μετάβαση θα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα.