Η πρόοδος στο χώρο των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης μοιάζει να τρέχει περισσότερο από ποτέ γι’ αυτό και στο netweek αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μια στήλη στις εξελίξεις στο ΑΙ που μας έκαναν εντύπωση και συμβαίνουν ανάμεσα στα τεύχη του.

To AI Deepfake Tsunami xτυπάει τις αμερικανικές εκλογές
Πολλοί είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο των deepfakes που θα πλημμυρίσουν το διαδίκτυο με την έλευση των φθηνών και ικανότατων generative AI εφαρμογών, αλλά λίγοι ήταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Λιγότερο από όλους μάλλον το X -πρώην Twitter- που αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά ευαισθητοποιημένο για τους κινδύνους, παρά τα όσα ο ιδιοκτήτης του ορκίζεται. Έτσι οι χρήστες που είδαν την Taylor Swift σε πορνό φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια ΑΙ έφτασαν τα 47 εκατομμύρια, πριν αυτές μπλοκαριστούν από την διεύθυνση του “Χ”. Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως δεν προκύπτει ούτε από τη δημιουργία, ούτε και από την κυκλοφορία αντίστοιχων ΑΙ generated εικόνων, συνήθως πορνογραφικών και μειωτικών για τις γυναίκες στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά από ότι για να «κατέβουν», το “Χ” έπρεπε να ειδοποιηθεί από δεκάδες χιλιάδες χρήστες του -αρκετοί fun της Taylor Swift- για να αντιδράσει και το ίδιο δεν είχε καμία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, με τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις.

Αντίστοιχα αν και πιο ανησυχητικό είναι ότι την ίδια περίπου περίοδο -και παρά τις εδώ και ένα χρόνο προειδοποιήσεις για τις επιπλοκές της ανάπτυξης generative AI εφαρμογών στις αμερικανικές εκλογές- ξέσπασε σκάνδαλο που έφτασε να κινητοποιήσει τις αμερικανικές δικαστικές αρχές. Σε ένα AI generated robocall προς αμερικανούς ψηφοφόρους του New Hampshire, ο εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, προτρέπει τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους να απέχουν εντελώς από τις εκλογές του Νοεμβρίου αποκαλώντας τες με την γνωστή του ατάκα «what a bunch of malarky».
Το πλαστό μήνυμα ηχογράφησε και δημοσιοποίησε μάλιστα το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα -μετά και από καταγγελία για προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού σώματος από επιφανείς Δημοκρατικούς- o οποίος υπόσχεται ότι θα βρει τους υπαίτιους και θα καταδικαστούν, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μέχρι να βρεθεί η άκρη αυτής της υπόθεσης και μια λύση κατά των chatbots χειραγώγησης των εκλογέων θα έχει φτάσει το καλοκαίρι.

Πολλοί συνδέουν την υπόθεση με την απόλυση νωρίτερα φέτος του developer της OpenAI που ανέπτυξε πάνω στο Chat GPT ένα chatbot που μιμήθηκε τη φωνή του δημοκρατικού υποψήφιου Dean Philips. Νωρίτερα μέσα στο 2023 σε ένα πολύ πειστικό deepfake βίντεο η Χίλαρι Κλίντον πρότεινε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Ρεπουμπλικανό Ron DeSantis γιατί είναι ο καταλληλότερος για Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο André Spicer, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μάλιστα χρησιμοποίησε το περιστατικό ως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του όρου «botshit» που δημιούργησε διασταυρώνοντας τα chatbots και τα …bullshit στα οποία κινδυνεύουν να θαφτούν οι αμερικανικές και όχι μόνο εκλογές μετά την έλευση των generative AI εφαρμογών.
Σε άλλα νέα την ίδια περίπου περίοδο στα ελληνικά social ένα από τα πιο δημοφιλή generative AI δημιουργήματα ήταν μια ψηφιακή version της Μαρίνας Σάτι με χαρακτηριστικά προσώπου και τη φωνή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ενημέρωνε για την συμμετοχή της χώρας στη Eurovision.

Η McAfee μπαίνει στην αγορά «αντι-deepfake» λογισμικού
Η McAfee αποκάλυψε στο πλαίσιο του Consumers Electronics Show 2024, στα μέσα Ιανουαρίου, το Project Mockingbird, τη δημιουργία δηλαδή ενός πρωτοποριακού «αντι-fake» λογισμικού ασφαλείας. Βασισμένο και αυτό σε ΑΙ, υπόσχεται ότι μπορεί να «προβλέψει» αν ένα ηχητικό αρχείο έχει δημιουργηθεί με τη χρήση generative AI και να προειδοποιήσει τον χρήστη του για την πιθανότητα να πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης. Και μιλάμε για πρόβλεψη, γιατί ευθύς εξαρχής η McAfee ξεκαθαρίζει ότι αυτό που θα παρέχει το λογισμικό της δεν θα είναι απόλυτη ετυμηγορία για το αν το ηχητικό αρχείο είναι fake ή όχι, αλλά μια πρόβλεψη παρόμοια με του μετεωρολογικού δελτίου. Θα δίνει δηλαδή πιθανότητα επί τοις εκατό να πρόκειται για scam, όπως τα ανάλογα μετεωρολογικά app δίνουν για παράδειγμα 50% πιθανότητα βροχής, ώστε όπως είπε ο CTO της εταιρείας, Steve Grobman, να μπορεί τελικά ο κάθε χρήστης να κάνει πάνω στην πρόβλεψη του συστήματος μια λελογισμένη και εμπεριστατωμένη επιλογή αν θα λάβει σοβαρά το περιεχόμενο του ή όχι. Κατά την McAfee, η επιτυχία των προγνώσεων της κυμαίνεται ανάμεσα στο 70 με 90% και εξελίσσεται διαρκώς καθώς τα LLMs και το ΑΙ πίσω της εξελίσσεται αντίστοιχα συμπεριλαμβάνοντας όλο και περισσότερα μοντέλα ανάλυσης του περιεχομένου των μηνυμάτων, του στυλ τους, συμπεριφορικά μοντέλα και ατελείωτες κατηγοριοποιήσεις. Το Project Mockingbird θα προσφέρει διαφοροποιημένες υπηρεσίες και στον τομέα της παραπληροφόρησης, αλλά και αλλού.
Σύμφωνα με την έρευνα «2023 Deepfakes Survey» της McAfee, καθώς η τεχνολογία δημιουργίας deepfakes γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική αυξάνει και η ανασφάλεια των Αμερικανών γύρω από αυτά: 84% των Αμερικανών ανησυχούν ότι θα πέσουν θύματα τους μέσα στο 2024, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 68% από πέρσι, με ένα 33% να δηλώνει ότι έχει γίνει μάρτυρας μιας απάτης μέσω κάποιου deepfake και το 40% των θυμάτων εξαπάτησης μέσω deepfake να είναι μέλη του ηλικιακού γκρουπ 18-34. Ανάμεσα στις ανησυχίες του κοινού κορυφαία είναι: η εξαπάτηση σχετικά με τις εκλογές (52%), η υπονόμευση της αξιοπιστίας των media (48%), η εξάπλωση της εξαπάτησης με σκοπό το οικονομικό όφελος, (57%), το cyberbullying (44%) και η δημιουργία προσβλητικού και έντονου deepfake σεξουαλικού περιεχομένου (37%).

Tα ΑΙ tools απογείωσαν την Microsoft

Mε επιταχυνόμενη αύξηση των πωλήσεων έκλεισε το 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση της η Microsoft. Η αύξηση αποδίδεται από τα στελέχη της στη διαρκή ζήτηση για τα εξειδικευμένα ΑΙ εργαλεία της εταιρείας, όπως το Copilot. Χάρη σε αυτά, το τελευταίο τρίμηνο το δημιούργημα του Bill Gates, είδε 18% αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, που μεταφράζεται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό αντανακλάται και στην αποτίμηση της εταιρείας που πλέον ξεπέρασε την Apple και χαρακτηρίζεται ως το πιο βαρύ tech όνομα στο χρηματιστήριο με συνολική αποτίμηση πάνω από 3 τρις δολάρια.
Ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, δήλωσε ότι το ανοδικό ράλι θα συνεχιστεί, καθώς η Microsoft θα επιταχύνει την κυκλοφορία όλο και περισσότερων και πιο εξειδικευμένων νέων ΑΙ εφαρμογών, «σε μαζική κλίμακα», παρά την σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη με τους New York Times για τα πνευματικά δικαιώματα των data πάνω στα οποία εκπαιδεύτηκε το ChatGPT της θυγατρικής της OpenAI.