Σήμερα η Διεύθυνση Πληροφορικής όχι μόνο υποστηρίζει τις στρατηγικές ανάγκες του οργανισμού, αλλά συμμετέχει και στο σχεδιασμό αυτών, όπως και στην υποστήριξη της καινοτομίας.

netweek: Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα πράγματα για το ποια είναι η Akeydor και ποιο είναι το μοντέλο λειτουργίας της; Σε ποιες εταιρείες απευθύνεται και τι προϊόντα/υπηρεσίες παρέχει σε αυτές;

Μιχάλης Χατζηλίας: H Akeydor Limited είναι η ιδρυτική εταιρεία του ομίλου “Akeydor” και λειτουργεί ως Value Added Distributor επιχειρησιακού λογισμικού και τεχνολογιών αιχμής, αντιπροσωπεύοντας περισσότερους από 200 διαφορετικούς κατασκευαστές και software publishers στον κόσμο. Έχουμε έδρα το κέντρο του Λονδίνου, ήτοι το κέντρο του επιχειρηματικού εμπορίου, έτσι ώστε να μπορούμε να συνάπτουμε συνεργασίες με κατασκευαστές και publishers ανά τον κόσμο, άμεσα και εύκολα, όπως και να συνάπτουμε συνεργασίες με reseller partners, οι οποίοι εξυπηρετούν δικούς τους πελάτες ανά τον κόσμο. Η Akeydor λειτουργεί στις αγορές ως επί το πλείστον Indirect μέσω των συνεργατών της σε πάνω από 45 χώρες στον κόσμο, διασφαλίζοντας άμεση διαθεσιμότητα σε πολλές τεχνολογίες αιχμής και επιχειρησιακό λογισμικό, άμεσα, εύκολα, ευέλικτα και με εύλογο κέρδος για τους συνεργάτες μας.

netweek: Πότε ιδρύθηκε η STUDICA και ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητές της; Δραστηριοποιήστε μόνο στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό; Ποια είναι η σχέση της STUDICA με την Akeydor;

Σταματία Θεοδωρίδη: Όσο περνούσαν τα χρόνια και πλήθαιναν οι συνεργασίες μας στην Ελλάδα, διαπιστώσαμε την ανάγκη να ιδρυθεί μια ελληνική εταιρεία, η οποία όχι μόνο θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους Έλληνες συνεργάτες μας τοπικά, άμεσα και ευέλικτα, αλλά επίσης θα είχε ως ακέραιο στόχο της να συμπληρώνει την Akeydor στη λειτουργία της με τους συνεργάτες μας. Κι έτσι, ενώ η Akeydor Limited εστιάζει στη διανομή επιχειρηματικού λογισμικού σε όλο τον κόσμο, η νεοϊδρυθείσα STUDICA, με έδρα την Αθήνα, εστιάζει στη διανομή λογισμικού για την ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και τις χώρες της Αφρικής (η οποία αναπτύσσεται ραγδαία), μέσω των συνεργατών μας.

Σήμερα, η STUDICA εξυπηρετεί τους συνεργάτες της με τεχνολογίες και λογισμικά για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η πρόσφατη διείσδυση της STUDICA στην αγορά των νέων μεγάλου εύρους και ποικιλίας εκτυπωτών & scanners 3D εξυπηρετεί, πλέον, και συνεργάτες μας στον τομέα business εκτός από τον ακαδημαϊκό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε και στις εξαγωγές της χώρας μας στους τομείς της τεχνογνωσίας και του εκπαιδευτικού λογισμικού και τεχνολογιών αιχμής.

netweek: Ποιο είναι το μοντέλο λειτουργίας της STUDICA; Απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή και σε εταιρίες/ ιδιώτες; Μπορείτε να διανέμετε και προϊόντα για τα όποια έχει κλείσει συμφωνίες η Akeydor;

Σταματία Θεοδωρίδη: Πλέον η STUDICA, ως ελληνική εταιρεία του ομίλου της Akeydor, απευθύνεται σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα στην Ελλάδα και τις προαναφερόμενες γεωγραφικές ζώνες στον κόσμο, κάνοντας διαθέσιμα πάνω από 200 διαφορετικά προϊόντα διεθνών κατασκευαστών, είτε στις εκπαιδευτικές είτε στις επιχειρησιακές τους άδειες. Πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ΙΕΚ, σχολεία εκπαιδευτικά και δημόσια, ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκοί χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν την STUDICA ως σημείο αναφοράς για τις τεχνολογικές ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, οι επιχειρηματικοί μας συνεργάτες που εξυπηρετούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και την κοινότητα των επιχειρήσεων γενικότερα, μπορούν να εξοπλίζουν δικούς τους πελάτες που προέρχονται είτε από τον ακαδημαϊκό είτε από τον επιχειρηματικό τομέα. Τέλος, εταιρείες που θα χρειαστούν ένα μεγάλο εύρος προϊόντων λογισμικού και τεχνολογιών αιχμής θα μπορούν να επιλέξουν από τη τεράστια γκάμα προϊόντων και τεχνολογιών που προσφέρουν οι Akeydor και STUDICA.

netweek: Θα μπορούσατε να αναφερθείτε ειδικότερα στον τρόπο εξυπηρέτησής ενός συνεργάτη σας από την STUDICA;

Μίνα Μπαιραμισλή: Ένας συνεργάτης μας θα λάβει την προσφορά του για το προϊόν που επιθυμεί ο πελάτης του, γρήγορα και ευέλικτα, επιλέγοντας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων λογισμικού και τεχνολογιών αιχμής. Το μόνο που θα χρειαστεί η ομάδα μας είναι να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για ακαδημαϊκή άδεια του προϊόντος ή για commercial / retail άδεια, κάτι που εξαρτάται από τις ανάγκες του πελάτη του. Η ομάδα της STUDICA έχει εκπαιδευτεί ώστε να ανταποκρίνεται γρήγορα και άμεσα στις ανάγκες των συνεργατών μας. Επίσης, ένας συνεργάτης μας μπορεί να εξυπηρετείται άμεσα από το site της STUDICA, επιλέγοντας το προϊόν που επιθυμεί και προβαίνοντας σε ασφαλή άμεση αγορά μέσω Paypal ή με απλή κατάθεση. Παρομοίως, η ομάδα της Akeydor συνεργάζεται με πληθώρα κατασκευαστών ανά τον κόσμο, έτσι ώστε η διαθεσιμότητα των προϊόντων να γίνεται εύκολα και ευέλικτα.

netweek: Τόσο η Akeydor όσο και η STUDICA βασίζονται στο μοντέλο των συνεργασιών. Πόσο ευέλικτες είναι αυτές οι εταιρείες στη σύναψη νέων συνεργασιών; Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα προϊόντα/λύσεις που διανέμετε στην αγορά, όπως και τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεστε;

Μίνα Μπαιραμισλή: Ο όμιλος συνεργάζεται με οποιονδήποτε reseller / partner ανά τον κόσμο θέλει να εξυπηρετήσει πελάτες του, είτε στην αγορά όπου βρίσκεται (π.χ. στην Ελλάδα) είτε διεθνώς. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον διακρίνονται στο εάν ο τελικός πελάτης είναι ακαδημαϊκός (κι έτσι τα προϊόντα του θα προέρχονται από την STUDICA) ή business, όπου τα προϊόντα θα προέρχονται από την Akeydor Limited. Η αγορά και η διανομή είναι διαθέσιμα για όλους τους συνεργάτες που έχουν φιλοδοξία να εξυπηρετούν πελάτες τους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι πελάτες μας και οι συνεργάτες μας εκφράζουν τις εκάστοτε ανάγκες τους, τις οποίες εμείς υλοποιούμε. Μέσα από την παρούσα στρατηγική, οι ίδιοι οι πελάτες μας έχουν βοηθήσει να δημιουργήσουμε επιχειρησιακές σχέσεις με τους κατασκευαστές μας. Ένας Έλληνας χρήστης (μια τράπεζα) απευθύνθηκε σε εμάς για ένα λογισμικό secutiry από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο έως τώρα δεν το διαθέταμε στην αγορά. Δημιουργήσαμε γρήγορα και ευέλικτα τη δυνατότητα διάθεσης του προϊόντος, συνάπτοντας συμβόλαια με τον κατασκευαστή και το διαθέσαμε στον πελάτη που μας εξέφρασε αυτή την απαίτηση.

Ταυτόχρονα, ένας Ιταλός συνεργάτης μας εξέφρασε την ανάγκη για μια σειρά προϊόντων από την Ολλανδία. Εμείς στη συνέχεια προχωρήσαμε άμεσα στη σύναψη σχέσης με τον κατασκευαστή και σήμερα διαθέτουμε στον συνεργάτη μας γρήγορα και ευέλικτα τα εν λόγω προϊόντα για τους πελάτες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Unity, μια πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών3D. Επαγγελματίες του χώρου μάς ζήτησαν το προϊόν και στην έκδοση commercial, ώστε να μπορούν να γράφουν κώδικα και να πουλούν δικά τους λογισμικά. Συνάπτοντας την σχετική συνεργασία, η Akeydor και η STUDICA σήμερα διανέμουν τα προϊόντα Unity 3D σε ακαδημαϊκούς και business συνεργάτες και πελάτες σε πολλές χώρες του κόσμου.

netweek: Γιατί κάποια εταιρεία/ιδιώτης να αγοράσει από εσάς και όχι από τον ίδιο τον κατασκευαστή; Τι θα κερδίσει; Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να ανταποκρίνεστε άμεσα στις ανάγκες των πελατών σας;

Μίνα Μπαιραμισλή: Στον όμιλο υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων που καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες, σε αντίθεση με έναν κατασκευαστή που διαθέτει ένα και μόνο προϊόν για να τις καλύψει Για παράδειγμα, στον τομέα των Classroom Management, e-Training, Professional Development και Certification, ο όμιλος διαθέτει τα προϊόντα NetOp, LanSchool, Impero, Netsupport, SchoolVue, τα οποία προσφέρουν επιλογές στα brands, στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες, έτσι ώστε οι πελάτες να επιλέγουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και να μην περιορίζονται σε μία λύση. Ο συνεργάτης μας κερδίζει από εμάς τον πλούτο των επιλογών που του προσφέρουμε, αλλά και ταυτόχρονα την ποιότητα, την εγκυρότητα και την αμεσότητα των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών μας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ενώ συνεργαζόμαστε με εταιρείες όπως είναι η CDW, η Douglas Stewart και η Ingram Micro, ο όμιλος της Akeydor στοχεύει σε ένα πιο ενδιάμεσο μοντέλο, το οποίο διαθέτει πόρους και τεχνογνωσία στα προϊόντα που διανέμουμε, έτσι ώστε να μπορούμε γρήγορα να παρέχουμε τεχνικές υπηρεσίες εάν και όπου χρειαστεί για τους πελάτες των συνεργατών μας. Όταν οι συνεργάτες μας ζητούν νέα προϊόντα, υπάρχει ένα πρωτόκολλο αναζήτησης και σύναψης σχέσεων με τους κατασκευαστές, ώστε η όλη διαδικασία να γίνεται γρήγορα και ευέλικτα. Το πρωτόκολλό αυτό αναφέρει πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διαθέσουμε ένα νέο προϊόν (το οποίο δεν το έχουμε ήδη στο portfolio μας) στον συνεργάτη μας μέσα σε 48 ώρες από την αρχική απαίτησή του, εφόσον και ο εκάστοτε κατασκευαστής (ή διανομέας του) έχει τέτοιο πρωτόκολλο και στρατηγική που να ενθαρρύνει τις διεθνείς συνεργασίες. Αυτό το προνόμιο είναι μέσα στη δυναμική του ομίλου μας από την ίδρυσή του.


netweek: Γιατί αποφασίσατε να διανέμετε στην Ελλάδα 3D Printers και scanners; Σε ποιο αγοραστικό κοινό απευθύνεστε; Τι απήχηση έχουν γενικά οι 3D Printers και scanners, δεν είναι πολύ ακριβοί ακόμα για την ελληνική αγορά;

Σταματία Θεοδωρίδη: Αρχικά η δυναμική μας στον όμιλο ήταν το software, επιχειρησιακό και ακαδημαϊκό. Πρόσφατα, πελάτες και συνεργάτες μας εξέφρασαν τις ανάγκες τους στον χώρο του 3D “Doing & Scanning” κι έτσι η STUDICA σύναψε συνεργασίες με κατασκευαστές 3D Printers & Scanners, έχοντας ως στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα της επιλογής στους πελάτες / συνεργάτες μας. Το πλεονέκτημά μας είναι η δυνατότητα να κάνουμε μεγάλους όγκους παραγγελιών, κάτι που δίνει δυνατότητα να διαθέτουμε τους εκτυπωτές 3D σε χαμηλές τιμές στους συνεργάτες μας στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε στον επιχειρησιακό και στον ακαδημαϊκό τομέα, ενώ πρόσφατα μάς έχει προσεγγίσει και ο ιατρικός τομέας (για εκτύπωση ιατρικών μοντέλων σε 3D). Ο όμιλος έχει συνάψει συμβόλαια με περισσότερους από έναν κατασκευαστή, όπως και με άλλους διανομείς στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, κι έτσι οι τιμές και η διαθεσιμότητα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες εκτύπωσης του πελάτη.

netweek: Θα μπορούσατε να αναφερθείτε ειδικότερα στα σημαντικότερα προϊόντα που διαθέτει η Akeydor, όπως είναι τα NetOp, Wisemo, τις λύσεις Fleet και Classroom Management; Tι ανάγκες καλύπτουν αυτά τα προϊόντα και τι συμφωνίες έχετε κάνει με τους κατασκευαστές τους; Έχετε την αποκλειστική διάθεσή τους;

Μιχάλης Χατζηλίας: Για κάποια από τα προϊόντα μας η διάθεσή τους γίνεται αποκλειστικά από την Akeydor ή την STUDICA (ο «όμιλος»), ενώ για άλλα το μοντέλο συνεργασίας που έχουμε είναι του τύπου «Global Distribution». H Akeydor είναι ο αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων NetOp Remote Control και NetOp Vision Pro για την αγορά της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής, ενώ το μοντέλο που ακολουθούμε είναι η συνεχής σύναψη συνεργασιών με τους reseller partners μας ανά τον κόσμο, διαθέτοντας όλη την σειρά NetOp σε όλους μας τους συνεργάτες, άμεσα και ευέλικτα.

Τα νέα προϊόντα Wisemo, της εταιρείας Wisemo A/S, δίνουν τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς μας χρήστες να αποκτούν ασφαλή και άμεση πρόσβαση και σε συσκευές Android (Android phones & tablets) μέσω cloud, ώστε να μεταφέρουν αρχεία από τις συσκευές στους υπολογιστές τους, να υποστηρίζουν τα κινητά, να τα κλείνουν (εάν γίνει κλοπή ή χαθούν) και να ελέγχουν τη λειτουργία τους απομακρυσμένα, μέσω cloud. Τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες είναι πολλές ως προς την υποστήριξη των συσκευών Android (ένας αναπτυσσόμενος τομέας για την Akeydor Limited).

Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα η εφαρμογή να γίνει embedded σε υφιστάμενα προγράμματα προκειμένου να δημιουργηθεί η embedded δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε assets & devices, μέσα από την εφαρμογή ενός άλλου κατασκευαστή (integrated). Πρόσφατα, η STUDICA σύναψε συμφωνίες με την Stone-ware, εταιρεία του ομίλου της Lenovo, ως προς την διάθεση των προϊόντων LanSchool στην Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έτσι, ο όμιλος διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία στον τομέα του Classroom Management, Online Training, Corporate Training, Personal Development και Certification. Η πρόσφατη σύναψη συμφωνίας με την Trackunit δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες που διαθέτουν στόλους οχημάτων, να τους ελέγχουν, να τους διευθύνουν και να υποστηρίζουν τον στόλο τους.

Για παράδειγμα, μια εταιρεία που διαθέτει φορτηγά τα οποία ταξιδεύουν μπορεί να βλέπει τα οχήματά της, την ακριβή τους τοποθεσία, την ταχύτητά τους, όπως και να προβλέπει την ακριβή τους συντήρηση. Μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων μπορεί να ελέγχει το στόλο της, ενώ μια εταιρεία μεταφοράς τουριστών με πούλμαν μπορεί να ελέγχει τον στόλο της με το νέο μας προϊόν Fleet Management. Στην Ελλάδα, η ελληνική αστυνομία, τα ΚΤΕΛ και οι εταιρείες ταξί μπορούν να ελέγχουν έτσι τον στόλο τους.

netweek: Ποια είναι τα σημαντικότερα προϊόντα που διαθέτει η STUDICA στην ελληνική αγορά;

Μίνα Μπαιραμισλή: Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που εξοπλίζουμε επαγγελματίες του χώρου με τα προϊόντα Unity 3D, ώστε να μπορούν να γράφουν κώδικα και να εμπορεύονται το προϊόν τους στην αγορά. Είμαστε, όμως, και στην ευχάριστη θέση να προμηθεύουμε Unity σε ακαδημαϊκά ιδρύματα που διδάσκουν 3D Design και προγραμματισμό στους νέους στην Ελλάδα, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον κορμό του development στην Ελλάδα του αύριο. Ταυτόχρονα, εξοπλίζουμε με μεγάλη επιτυχία εταιρείες που υποστηρίζουν και ελέγχουν τα συστήματά τους και τις συσκευές τους με τα προϊόντα NetOp και Wisemo. Η πρόσφατη διάθεση των συστημάτων 3D Printing & Scanning έχει αποτελέσει μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, σε έναν νέο χώρο που ξεκινάει τώρα να αναπτύσσεται στη χώρα μας.

netweek: Τι απήχηση έχει βρει το Unity 3D στη χώρα μας και σε ποιες εταιρείες /οργανισμούς απευθύνεται;

Μίνα Μπαιραμισλή: Η STUDICA είναι ο μεγαλύτερος διανομέας των προϊόντων Unity 3D στον κόσμο σήμερα. Στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογοι προγραμματιστές που γράφουν κώδικά 3D Development αυτή την στιγμή, χρησιμοποιώντας το Unity. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές σχολές και ιδρύματα που χρησιμοποιούν το Unity στην καθημερινή τους διδασκαλία. Η STUDICA, λοιπόν, εξοπλίζει τους επαγγελματίες του χώρου και τους ακαδημαϊκούς, με μια μεγάλη ποικιλία εκδόσεων των προϊόντων Unity 3D. Το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΙΤΕ) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδρύματος που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα ανάπτυξης Unity3D από την STUDICA, ως προς την ανάπτυξη και διάθεση κώδικα.

netweek:Σας ενδιαφέρει η διανομή προϊόντων Ελλήνων κατασκευαστών τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά; Υπάρχουν κάποιες σχετικές συμφωνίες συνεργασίας; Μπορείτε να βοηθήσετε τις ελληνικές εταιρείες να βγάλουν στα εξωτερικό τα προϊόντα & λύσεις τους μέσω του δικτύου σας; Τι χρειάζεται να κάνουν για να συνεργαστούν μαζί σας;

Μιχάλης Χατζηλίας: Η Ελλάδα σήμερα καταρτίζεται από αξιόλογα παιδιά που αναπτύσσουν κώδικα και όνειρό τους είναι να τον διαθέσουν στη διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αξιόλογοι software publishers που έχουν εδραιωθεί στην ελληνική αγορά και επιθυμούν να βρουν τρόπους επέκτασής τους και στη διεθνή κοινότητα. Ανάλογα με τον κατασκευαστή και το προϊόν που διαθέτει, σε επίπεδο ομίλου (Akeydor και STUDICA) η ομάδα μας έχει συζητήσει με Έλληνες κατασκευαστές ως προς τη διαθεσιμότητα των προϊόντων τους στη διεθνή αγορά.

Ο εκάστοτε κατασκευαστής θα πρέπει να διαθέτει επαρκές υλικό marketing για τα προϊόντα του στην Αγγλική, όπως και να προσφέρει περιορισμένου χρόνου δοκιμαστικές εκδόσεις (trial versions) των προϊόντων του. Είναι, επίσης, σημαντικό ο κατασκευαστής να έχει δημιουργήσει κανόνες επέκτασης σε ένα πλάνο ανάπτυξης ως προς τα προϊόντα που θέλει να διαθέσει διεθνώς, τις τιμές (που θα πρέπει να προσφέρει σύμφωνα με τον ανταγωνισμό), τους κανόνες πίστωσης (ή μη πίστωσης που δίνει), όπως επίσης και τα νομικά έγγραφα που θα υπογράψει με τους διανομείς του (π.χ. την ομάδα μας). Είναι πάρα πολύ σημαντικό ο κατασκευαστής να έχει “drive” ως προς τη διάθεση των προϊόντων του.

Δηλαδή, να μπορεί να διαθέσει τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό που να ενθαρρύνει τη συνεργασία και την υλοποίηση. Ο διανομέας χρειάζεται να ενθαρρύνεται για να αφιερώσει χρόνο και πόρους ως προς την πώληση των προϊόντων του κατασκευαστή. Η θετική ενέργεια του ανθρωπίνου δυναμικού και η προθυμία της συνεργασίας για τη διεθνή επέκταση είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας για τα πρώτα βήματα του κατασκευαστή. Το “Drive” είναι το πλέον σημαντικό, και ταυτίζεται με το μότο της ομάδας μας “If you cannot find a way, create one….”.