Σε επέκταση των εγκαταστάσεων του data center Athens-2, με την προσθήκη του τρίτου data hall, προχωρά μέσα στον Ιούλιο η Lamda Hellix, όπως λέει στο NetFAX ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, Chief Commercial & Technology Officer της Lamda Hellix.

Ο κ. Μπεχράκης μιλά για το μέλλον των data centers και για τις συνεργασίες της εταιρείας, η οποία το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε δύο σημαντικές συμφωνίες με την Grid Telecom και με το DE-CIX.  «Πρόκειται για δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους συνεργασίες, που ωστόσο σχετίζονται με την πρωτοβουλία της εταιρείας να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ‘’gateway to Europe’’  για αγορές από τη Μέση Ανατολή, την Ασία τη βόρεια και ανατολική Αφρική.

Ένα από τα συστατικά που απαιτούνται για να πετύχει κάτι τέτοιο, είναι το να βελτιωθεί το τοπίο των τηλεπικοινωνιών δεδομένων, ώστε να κάνουμε ευκολότερη την προσέλκυση ξένων IT φορτίων. Σε αυτή τη λογική θεωρούμε πολύ σημαντικό το έργο της Grid και όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να αναπτύξουν τα δίκτυα τους.

Το DE-CIX είναι δείγμα της εξωστρέφειας και της Lamda Hellix αλλά και αυτό που πιστεύουμε για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού ICT γενικότερα, που έρχεται ως απόρροια  της συνειδητοποίησης ότι ο χώρος και του cloud και γενικότερα των data center services δεν είναι νησίδες αλλά συνδεδεμένα σύνολα», σημειώνει ο κ. Μπεχράκης.

Επεκτάσεις και αναβαθμίσεις Όπως δηλώνει ο ίδιος, η Lamda Hellix προχωρά διαρκώς σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις, όπως αυτή που έγινε στο Athens-2, όπου αναπτύχθηκαν οι υποδομές σε ρεύμα και ψύξη, με έναν σχεδόν διπλασιασμό του capacity. «Χωροταξικά αυτό το μήνα ανοίγουμε το τρίτο data hall του Athens 2. Η Lamda Hellix όλη τη δεκαετία της κρίσης δεν σταμάτησε ποτέ τις επενδύσεις.

Η στρατηγική μας είναι να είμαστε και να παραμείνουμε o leader στη αγορά», δηλώνει. Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου αλλά και εν γένει των υπολογιστικών εφαρμογών, κινητών και μη, private/onpremise, cloud ή hybrid αναπόφευκτα οδηγεί τα data centers σε αντίστοιχη ανάπτυξη παγκοσμίως. «Ακόμα και οι hyperscale providers, αν εξαιρέσουμε σχετικά λίγα δικά τους ιδιόκτητα data centers, όλα τα υπόλοιπα τα έχουν σε data Center providers σαν εμάς.

Διεθνώς η αγορά αναπτύσσεται, οι ανάγκες διασύνδεσης γίνονται όλο και πιο μεγάλες και σημαντικές και όλα αυτά ισχύουν και για την Ελλάδα», τονίζει. Τι ισχύει για αγορές σαν την Ελλάδα Και συμπληρώνει: «Τι ισχύει επιπλέον για αγορές σαν την Ελλάδα; Η θέση μας στην είσοδο της Ευρώπης από Νότια και Ανατολικά είναι στρατηγικής σημασίας.

Το κλίμα μας μπορεί να μην είναι το ψυχρότερο στον κόσμο (δυστυχώς για την οικονομία ψύξης των data centers, ευτυχώς για σχεδόν κάθε άλλο λόγο) αλλά σίγουρα έχει κομβική σημασία για εμάς το πλεονέκτημα της γεωπολιτικής μας θέσης ως «πύλης διασύνδεσης» τριών ηπείρων, διευκολύνοντας την εμπορική και την πληροφοριακή διασύνδεση της νέας παγκόσμιας αγοράς. Επίσης, η αγορά οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χρήστη (η νέα εκδοχή αυτού που από παλιά λέγαμε customer focus).

Η εμπειρία του χρήστη επηρεάζεται προφανώς από μια πλειάδα παραμέτρων, σε περίοπτη θέση αναμεσά τους είναι αυτές που εξαρτώνται από τα data centers και τις διασυνδέσεις τους». Τέλος, ο κ. Μπεχράκης υπογραμμίζει πως «για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει να συνεχίσουμε τις έξυπνες επενδύσεις σε τεχνικές υποδομές και αλλά και ακόμα περισσότερο σε εξειδικευμένα στελέχη.

Όσο πιο πολύ προχωρά η ψηφιακή εξέλιξη της οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας μας τόσο πιο πολύ μπαίνουν στην εξίσωση και θέματα κλίμακας, εξειδίκευσης, χαμηλού latency και υψηλής διαθεσιμότητας και χωρητικότητας».