Το ενοποιημένο management και monitoring όλων των υποδομών Πληροφορικής ενός οργανισμού είναι η περιοχή στην οποία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να επενδύσουν οι εταιρείες, υποστηρίζει ο Γιώργος Σαμπατακάκης, Γενικός Διευθυντής της Algosystems, ενώ εξηγεί πώς η εταιρεία ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της για παροχή υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής ποιότητας.

NetWeek: Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι της Algosystems; Ποια η πορεία και η θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά;

Γιώργος Σαμπατακάκης: Η Algosystems είναι μια εταιρεία εφαρμοσμένης τεχνολογίας, μια εταιρεία μηχανικών. Δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια στην πρωτοπορία των τεχνολογικών λύσεων στους χώρους της Πληροφορικής, των Αυτοματισμών και της Μετρολογίας και στοχεύει στην υλοποίηση αξιόπιστων λύσεων και υπηρεσιών που δίνουν αξία στους πελάτες της. Ο στόχος μας είναι να κινούμεθα συνεχώς στην αιχμή της τεχνολογίας με τις καλύτερες συστάσεις.

NetWeek: Ποιοι είναι οι κύριοι τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας; Ποια είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρει η Algosystems;

Γιώργος Σαμπατακάκης: Η Algosystems έχει μια μοναδική για την ελληνική αγορά πολυδιαστατικότητα. Αποτελείται από τρία παραγωγικά τμήματα. Το τμήμα Πληροφορικής, το τμήμα Αυτοματισμών και το τμήμα Μετρολογίας. Το τμήμα Πληροφορικής που είναι και το αριθμητικά μεγαλύτερο, δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών υλοποίησης και υποστήριξης ολοκληρωμένων λύσεων που ξεκινάνε από το data center και περνώντας από τους routers, τους servers και το storage φτάνει στην πανελλαδική 24 x 7 υποστήριξη στα branches είτε πολυεθνικών είτε για παράδειγμα της ελληνικής αστυνομίας, αφού όπως ξέρετε υποστηρίζουμε πανελλαδικά το Police on Line.

Το τμήμα Αυτοματισμών συμμετέχει ενεργά από το 2000 σε όλα τα μεγάλα τεχνικά έργα της χώρας, έχοντας υλοποιήσει συστήματα SCADA, traffic management, BMS, CCTV, τηλεφωνίας, πυρανίχνευσης στην Αττική Οδό, στην Ολυμπία Οδό, στην Εγνατία Οδό, στην ΠΑΘΕ κ.λπ., και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τους αυτοματισμούς που απαιτούνται για την ασφαλή κυκλοφορία σε περισσότερες από 65 σήραγγες του εθνικού οδικού δικτύου, επί συνόλου 80.

Το τμήμα Μετρολογίας υποστηρίζει αξιόπιστα περισσότερους από 1500 πελάτες, παρέχοντας υπηρεσίες διακρίβωσης συσκευών και οργάνων και καλύπτοντας έτσι την αναγκαιότητα διατήρησης των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των πελατών του.

NetWeek: Να επικεντρωθούμε στο τμήμα Πληροφορικής. Σε ποιους κλάδους της αγοράς απευθύνεστε με το τμήμα Πληροφορικής; Υπάρχουν αγορές στις οποίες εξειδικεύεστε;

Γιώργος Σαμπατακάκης: Η Πληροφορική καλύπτει ως ομπρέλα όχι μόνο όλους τους κλάδους της αγοράς αλλά και τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων. Οι πελάτες μας ανήκουν σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της οικονομίας.


NetWeek: Ποιες είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες στην περιοχή του storage με δεδομένη από τη μια τη συνεχή αύξηση του όγκου των δεδομένων και από την άλλη την οικονομική συγκυρία που επιβάλλει περικοπή των δαπανών;. Πώς μπορεί η Algosystems να βοηθήσει στα παραπάνω;

Γιώργος Σαμπατακάκης: Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση που φαντάζομαι την κάνετε επειδή έχει πέσει στην αντίληψή σας μια καμπάνια που κάνουμε αυτή την περίοδο για την Datacore Software, μια αμερικάνικη εταιρεία λογισμικού για storage virtualization που αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα. Οπως πολύ ορθά επισημάνατε, οι όγκοι των χρήσιμων αλλά και των αρχειακών δεδομένων αυξάνουν και οι κλασσικές λύσεις εταιρικού storage δεν μπορούμε να πούμε ότι μειώνονται κοστολογικά σε απόλυτα νούμερα. Οσο και αν το κόστος ανά gigabyte πέφτει, το εταιρικό storage παραμένει πάντα σε υψηλό ποσοστό του κόστους μιας επένδυσης ολοκληρωμένης υποδομής Πληροφορικής. Ετσι, η Algosystems εισάγει στην ελληνική αγορά το εξής μήνυμα:

Φανταστείτε ένα πέπλο που να καλύπτει κάθε είδους storage από οποιονδήποτε κατασκευαστή, έναν ή περισσότερους. Το πέπλο αυτό λοιπόν ενοποιεί και εκχωρεί χωρητικότητα, με αυξημένη ταχύτητα απόκρισης και με ευελιξία, σε κάθε μηχανή οποιουδήποτε λειτουργικού, και όλα αυτά διασφαλισμένα, μέσω διάφανων διαδικασιών mirroring, και με ενοποιημένο και απλοποιημένο management.

Αυτό το πέπλο υλοποιούμε με τα προϊόντα της Datacore και η μοναδικότητα της λύσης βρίσκεται στο ότι κάνουμε όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα και cost effectively με τεράστια οφέλη για τους πελάτες μας.

NetWeek: Η πληροφορία είναι ίσως το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση η προστασία της είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Ποια είναι η δική σας πρόταση στην περιοχή της ασφάλειας εταιρικών δεδομένων και εφαρμογών;

Γιώργος Σαμπατακάκης: Η Algosystems, βεβαίως, απάντα με Datacore. Δεν σταματά όμως εδώ. Εχει εισάγει εδώ και μερικά χρόνια μια μοναδική λύση που παρέχει ιδιαίτερα υψηλή διαθεσιμότητα σε virtual servers. Με τη λύση everRun της αμερικάνικης Marathon Technologies μπορούμε να φέρουμε τον κόσμο των κρίσιμων εφαρμογών, των εφαρμογών με ανάγκες υπερυψηλής διαθεσιμότητας στο μοντέρνο κόσμο των virtual machines. Οι λύσεις της Marathon Technologies που επίσης αντιπροσωπεύουμε κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα και της Datacore Software φέρνουν εξαιρετικά νέα στοιχεία στο χώρο του virtualization στην ελληνική αγορά, δίνοντας στους πελάτες μας εξαιρετική ευελιξία στη διασφάλιση των εταιρικών δεδομένων και των εφαρμογών τους.

Παραδείγματος χάριν, για να κρατήσω το παράδειγμα του πέπλου που προανέφερα, φανταστείτε τώρα ένα πέπλο που καλύπτει διαφορετικές φυσικές μηχανές και δίνει τη δυνατότητα σε μια τρίτη virtual μηχανή να ζει ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές φυσικές μηχανές και να έχει ανοχή πια ακόμη και σε χιαστή αστοχίες.

Φανταστείτε, για να πάμε τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, συνδυασμό των δύο λύσεων! Το disaster recovery, δεν λέμε ότι γίνεται πια παιχνιδάκι, αλλά ισχυριζόμαστε ότι επιτέλους μπορεί να δώσει ουσιαστικά ότι υπόσχεται με cost effective τρόπο. Γίνεται επιτέλους και το DR λύση με αξία και αξιοπιστία!

NetWeek: Στα έργα Πληροφορικής η ποιότητα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Πώς διασφαλίζει την ποιότητα η Algosystems;

Γιώργος Σαμπατακάκης: Η Algosystems διαθέτει ISO 9002 από το 1994 στο τμήμα Μετρολογίας, πέραν των άλλων πιστοποιήσεών του. Τα τμήματα Πληροφορικής και Αυτοματισμών διαθέτουν πιστοποιητικό ISO 9000:2001 για περισσότερα από επτά χρόνια, άρα κατανοούν καλά τις έννοιες της ολικής ποιότητας και της διαχείρισης αυτής.

Πέρα από αυτό, ειδικά για τα έργα Πληροφορικής έχει οργανωθεί ειδικό γραφείο διαχείρισης έργων, ένα project management office δηλαδή, στελεχωμένο με πολύπειρα στελέχη, που κατανοούν με κάθε λεπτομέρεια τις περιπλοκές ενός μεγάλου έργου Πληροφορικής και φέρουν εις πέρας αυτό με επιτυχία. Αυτά είναι στοιχεία που έχουν μετρήσει ισχυρά στα μάτια των σημαντικότερων πολυεθνικών του χώρου της Πληροφορικής που μας έχουν τιμήσει με partnerships υψηλής βαθμίδας.

Επίσης, ουσιαστικό στοιχείο ποιότητας θεωρούμε τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την τεχνική επάρκεια που πρέπει να διαθέτουμε για να διατηρούμε τους πελάτες μας και να αποκτούμε νέους, αλλά και για να εξελίσσεται το προσωπικό μας.


NetWeek: Ποιες είναι οι συνεργασίες της Algosystems;

Γιώργος Σαμπατακάκης: Η Algosystems είναι όπως προείπα distributor στην Ελλάδα των λύσεων fault tolerance και disaster recovery της Marathon Technologies και επίσης είναι distributor στην Ελλάδα των λύσεων storage virtualization της Datacore Software, καλύπτοντας έτσι δύο ισχυρές ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Επίσης, η Cisco Systems αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Algosystems για 18 και πλέον έτη. Είμαστε Silver partner της Cisco. Οντας πάνω από 8 έτη Certified Partner και Gold Certified Partner της Microsoft, έχουμε δημιουργήσει ισχυρή τεχνογνωσία και ευρύτατη βάση εγκαταστάσεων.

Η συνεργασία μας με την HP σε επίπεδο Gold Preferred Partner αφορά υπολογιστικά συστήματα servers και blades και συστήματα storage υψηλής απόδοσης. Η συνεργασία μας με την ΙΒΜ αφορά υπολογιστικά συστήματα servers και blades και συστήματα storage. Η συνεργασία μας σε επίπεδο Silver Solution Advisor με την Citrix, την πιο πρωτοπόρο εταιρεία σε θέματα secure remote access και σε λύσεις server virtualization, μάς δίνει τεράστια ευελιξία στις λύσεις που προσφέρουμε. Η συνεργασία σε επίπεδο Silver με την Symantec μάς δίνει επάρκεια στις λύσεις ασφαλείας Πληροφορικής. Η συνεργασία μας με την Checkpoint επί ειδικευμένων λύσεων ασφάλειας πληροφοριών εμπλουτίζει τη φαρέτρα μας. Η συνεργασία μας με τη CA σε επίπεδο Silver Partner σε Enterprise class λύσεις στην διαχείριση και παρακολούθηση συστημάτων Πληροφορικής, από routers, servers, databases μέχρι και εφαρμογές, ολοκληρώνει την αναγκαία πολυδιαστατικότητα που πρέπει να έχουν οι λύσεις μας.

Οπως εμμέσως πιστοποιούν τα partnerships που σας ανέφερα, πιστεύω ότι τιμούμε με το παραπάνω τον τίτλο που μας έχουν δώσει κάποιοι πελάτες μας ως ενός από τους παλιότερους και πιο αξιόπιστους Systems Integrator στην Ελλάδα.

NetWeek: Οι πρόσφατες οικονομικές αναταράξεις έχουν επηρεάσει συνολικά τις αγορές. Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεαστεί ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα;

Γιώργος Σαμπατακάκης: Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία που έδινε για ανάπτυξη το τρένο της Πληροφορικής την τελευταία εικοσιπενταετία. Δεν καταφέραμε να γίνουμε παραγωγοί προϊόντων Πληροφορικής, ενώ θα μπορούσαμε. Δεν υπήρχε η κατάλληλη πολιτική βούληση. Η ελληνική αγορά, σήμερα, είναι δυστυχώς μια ρηχή μεταπρατική αγορά. Ο κλάδος της Πληροφορικής, γενικά, θα δοκιμαστεί για μια ακόμη φορά. Επειδή, όμως, ούτε η ελληνική αγορά είναι ενιαία, ούτε ο κλάδος της Πληροφορικής, πιστεύω ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τον κανόνα.

Με λίγα λόγια, βλέπω ισχυρή συρρίκνωση στις πωλήσεις hardware και σταθερότητα στις υπηρεσίες αλλά με περισσότερο value για λιγότερα χρήματα. Επίσης άνοδο του open software, του αναλυτικού software και του sales force automation software.

NetWeek: Διεθνείς μελέτες δείχνουν μια τάση μείωσης των δαπανών σε ΙΤ εξαιτίας της κρίσης. Από την άλλη, η Πληροφορική αποτελεί όχημα επιχειρηματικής επιβίωσης και ανάπτυξης. Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι περιοχές αυτές που δεν θα πρέπει να διστάσουν να επενδύσουν οι εταιρείες και ποιες αυτές που ακριβώς λόγω της κρίσης επιβάλλεται να επενδύσουν; Επιπλέον, τι θα μπορούσαν να «αφήσουν για αργότερα»;

Γιώργος Σαμπατακάκης: Το ενοποιημένο management και monitoring όλων των υποδομών Πληροφορικής ενός οργανισμού, φτάνοντας μέχρι και το επίπεδο του ίδιου του service που δίδεται στους τελικούς χρήστες ή/και πελάτες του, είναι πιστεύω must και για τώρα αλλά και για το μέλλον. Δεν είναι φτηνή λύση, αλλά φέρνει αποτελέσματα άμεσα, και η βελτιστοποίηση υποδομών είναι αναγκαία στις περιόδους κρίσεων. Λύσεις IP τηλεφωνίας, επίσης, μπορούν σε κάποιους τύπους οργανισμών να ρίξουν εξαιρετικά κάτω τα επικοινωνιακά κόστη τους.

Και βεβαίως, λύσεις secure remote access και teleconferencing, μπορεί ίσως να μην είναι στην top κατηγορία των must, αλλά μπορούν σε περιόδους κρίσεων να ρίξουν τα λειτουργικά κόστη ενός οργανισμού. Πράγματα που θα μπορούσε να αφήσει για λίγο αργότερα ένας οργανισμός είναι οι ανανεώσεις στόλων π.χ. οι στόλοι των PCs, οι στόλοι των servers, οι στόλοι των εταιρικών αυτοκινήτων, κ.λπ.

NetWeek: Ποια είναι τα σχέδια και η ευρύτερη στρατηγική της Algosystems για το μέλλον;

Γιώργος Σαμπατακάκης: Πιστεύουμε ότι η ανάγκη για integration περισσότερων τεχνολογιών από αυτά που διαχειριζόμαστε σήμερα θα ενταθεί και ετοιμαζόμαστε για αυτό.

Με τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτει το στελεχιακό δυναμικό μας, χωρίς να σταματήσουμε τίποτε από ότι ήδη κάνουμε, σκοπεύουμε να μπούμε στο χώρο της εξοικονόμησης ενέργειας, προτείνοντας κατ’ αρχήν στους πελάτες μας ένα αξιόπιστο πακέτο σχετικών λύσεων. Επίσης, από το 2008 δημιουργούμε δικά μας προϊόντα που σύντομα θα τοποθετηθούν στην αγορά.