Ο τουριστικός κλάδος «χτυπήθηκε» όπως ποτέ άλλοτε, με τις αερομεταφορές και τα αεροδρόμια να σημειώνουν all time low επιδόσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» κλήθηκε όχι απλά να επιβιώσει, μα και να εξακολουθήσει να παραμένει λειτουργικός.
Πώς δομούνται οι ξεχωριστές ομάδες του IT&T Business Unit του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και ποιες οι προκλήσεις και οι σχεδιασμοί τους για το 2021
Το 2019 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για τον τομέα του τουρισμού στην χώρα μας, καθώς τόσο το πλήθος των επισκεπτών, όσο και οι αντίστοιχες εισπράξεις κινήθηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Κι ενώ τα μηνύματα αναφορικά με την τουριστική σεζόν το 2020 κινούνταν προς ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ενέσκηψε η πανδημία COVID-19, «γκρεμίζοντας» εν μια νυκτί όνειρα, σχέδια και προσδοκίες.
Ο τουριστικός κλάδος «χτυπήθηκε» όπως ποτέ άλλοτε, με τις αερομεταφορές και τα αεροδρόμια να σημειώνουν all time low επιδόσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» κλήθηκε όχι απλά να επιβιώσει, μα και να εξακολουθήσει να παραμένει λειτουργικός, έστω κι εάν οι επιβατικές ροές εμφανίζονται μειωμένες κατά μέσο όρο κατά 65-70% εν συγκρίσει με το αμέσως προηγούμενο έτος.
Όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος Ζιώμας, Διευθυντής της Επιχειρηματικής Μονάδας Πληροφοριακών Συστημάτων & Τηλεπικοινωνιών της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ): «Ουσιαστικά τεθήκαμε σε mode διαχείρισης κρίσης, καθώς η πανδημία συγκέντρωνε -και με το παραπάνω- τα στοιχεία που απαρτίζουν αντίστοιχα φαινόμενα και περιπτώσεις. Μάλιστα, εξ’ αρχής θεωρήσαμε σκόπιμο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ως ευκαιρία μέσω της οποίας θα ανταπεξερχόμαστε στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ρίσκου που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Παράλληλα, αποτέλεσε μια πρόκληση, προκειμένου να αποδείξουμε εμπράκτως τον βαθμό ευελιξίας που μας διακρίνει και δη λειτουργώντας εν μέσω της πανδημικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ πως η απόδοσή μας υπήρξε αξιέπαινη, καθώς από την μια πλευρά καταφέραμε οι υπηρεσίες μας να είναι up & running υποστηρίζοντας σε καθημερινή βάση την αεροδρομική κοινότητα που απαρτίζεται από κάτι παραπάνω από 300 εταιρείες και τουλάχιστον 13.000 χρήστες -ανεξαρτήτως του πλήθους των επιβατών που ο ΔΑΑ κλήθηκε να διαχειριστεί κατά την φετινή χρονιά. Από την άλλη, παρείχαμε διαρκή υποστήριξη αναφορικά με την επιχειρησιακή συνέχεια του συνόλου των τμημάτων της εταιρείας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση ενός σημαντικού ποσοστού στελεχών και υπαλλήλων του ΔΑΑ στις νέες συνθήκες εργασίας. Κι αυτό, με flawless όσο και ασφαλές τρόπο, μιας και ο εν λόγω παράγοντας (σ.σ. αυτός της ασφάλειας) παίζει καίριο ρόλο στην λειτουργία ενός διεθνούς αεροδρομίου».
Καθώς πληθαίνουν τα (ευχάριστα) νεότερα σχετικά με την διαδικασία εξέλιξης των εμβολίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της COVID-19, με την πιθανή έναρξη των μαζικών εμβολιασμών να βρίσκεται… anté portas, το μυαλό όλων «τρέχει» στην επόμενη ημέρα και τις προκλήσεις που θα κληθούν να υπερπηδήσουν επιτυχώς. Στην περίπτωση του ΔΑΑ, μα και σημαντικού μέρους της ίδιας μας της χώρας, αυτό συνεπάγεται την δυναμική επιστροφή στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι. Ο Αλέξανδρος Ζιώμας συμφωνεί, τονίζοντας πως «πρόθεσή μας είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε νέες, υψηλής αξίας υπηρεσίες προς το σύνολο των εμπλεκομένων stakeholders διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, μια μοναδική εμπειρία προς τους επιβάτες και εν γένει ταξιδιώτες και επισκέπτες της χώρας μας που εισέρχονται σε αυτήν μέσω του αεροδρομίου Αθηνών».
Η ανάδυση του ψηφιακού αεροδρομίου
Αποτελεί κοινό τόπο πως η τεχνολογία μετεξελίσσεται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς έχοντας στο επίκεντρο των «θέλω» της, την απλοποίηση των διαδικασιών, την ευελιξία, την πολλαπλή λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, ένας τομέας τεχνολογικής έντασης, όπως θεωρείται αυτός των αεροδρομίων, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για ολοένα και πιο ψηφιοποιημένες λύσεις, εφαρμογές και προτάσεις. Κύρια επιδίωξη; Κατά το εγγύς μέλλον να λάβει σάρκα και οστά το όραμα του «ψηφιακού αεροδρομίου». «Πράγματι, τα πάντα συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς συνηγορούν τόσο οι απαιτήσεις της αεροπορικής αγοράς, όσο και η ανάγκη υπέρβασης δεσμεύσεων που έχουν να κάνουν λ.χ. με τον χρόνο, τις δυνατότητες, την ανθεκτικότητα, κ.ο.κ. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν μια σειρά από τεχνολογίες, όπως λ.χ. το Internet of Things (IoT), η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τα smart buildings, τα chatbots, virtual assistance, βιομετρικά, open data strategy, πλατφόρμες API, 5G κ.ά., που αναμένεται να αναχθούν σε πυλώνες επάνω στους οποίους και θα δομηθεί το οικοδόμημα του ψηφιακού αεροδρομίου.
Βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως προσεχώς, η εμπειρία που θα βιώνει ο επιβάτης στους χώρους του ίδιου του αεροδρομίου πρόκειται να μεταβληθεί σε εντυπωσιακό βαθμό. Μάλιστα, η τεχνολογία θα χαρακτηρίσει από άκρου εις άκρον την όλη διαδικασία, με προεξάρχουσες αιχμές την ψηφιακή πραγματικότητα και κατ’ επέκταση κύριες εκφάνσεις την εικονική (VR) και την επαυξημένη (AR) πραγματικότητα, που θα “καθοδηγούν” τους επιβάτες στους χώρους του αεροδρομίου, δια μέσω της αξιοποίησης ειδικών γυαλιών ή συγκεκριμένων εφαρμογών στα smartphones τους. Παράλληλα, μέσω των τελευταίων θα έχουν απόλυτη επίγνωση των whereabouts των αποσκευών τους! Παράλληλα, με την περαιτέρω υιοθέτηση των βιομετρικών συστημάτων, το ίδιο το πρόσωπο κάθε επιβάτη σε συνάρτηση με τα βιομετρικά στοιχεία, θα αποτελούν -ουσιαστικά- το… διαβατήριο μετακίνησής τους εντός των χώρων του αεροδρομίου: Από την είσοδο, μέχρι και το gate επιβίβασης στο αεροσκάφος για την πραγματοποίηση της πτήσης προς τον επιθυμητό προορισμό. Όλα αυτά δίχως το παραμικρό έγγραφο, απλά με το διαβατήριο και το πρόσωπο κάθε επιβάτη.
Μια ακόμη βελτίωση που θα επέλθει σύντομα είναι και η ασύρματη συνδεσιμότητα WiFi σε κάθε αεροσκάφος, η οποία θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την συνολικότερη εμπειρία του πελάτη-επιβάτη. Επιπροσθέτως, με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊου σημειώθηκε μια επενδυτική “στροφή” από την πλευρά των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων-παραγόντων της αεροπορικής αγοράς στην υιοθέτηση contactless εξοπλισμού, την εφαρμογή αντίστοιχων διαδικασιών και εν τέλει την ανάπτυξη υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν την ανέπαφη λογική. Σε ό,τι αφορά το operational σκέλος του αεροδρομίου, επίκεινται θεμελιώδεις αλλαγές σχετικά με την λειτουργία των πύργων ελέγχου, οι οποίοι και οδεύουν προς την πλήρη -σχεδόν- ψηφιοποίησή τους, με τη χρήση εξελιγμένων τεχνολογικών εργαλείων που θα τους επιτρέψουν να εργάζονται σε ένα virtual περιβάλλον. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την υπό διαμόρφωση πραγματικότητα θα παίξει η τεχνολογία του Augmented Reality, αλλά και της αυτοματοποιημένης ανίχνευσης και αναγνώρισης αντικειμένων».
Στα πιο… γήϊνα, όσο και -σχετικά- άμεσα σχέδια, βρίσκεται και η περαιτέρω διεύρυνση της αξιοποίησης του Cloud, πόσο μάλλον από την στιγμή κατά την οποία ο ΔΑΑ την τελευταία τετραετία που ξεκίνησε την αναζήτησή του στον κόσμο του Cloud, έχει πετύχει το 20% των συστημάτων του να λειτουργούν σε αυτό. Μάλιστα, απώτερος στόχος της ομάδας του κ. Ζιώμα είναι να αυξήσουν κατά 10-15% το υφιστάμενο ποσοστό την προσεχή πενταετία.
«Ομάδα» που κερδίζει και φροντίζει την τεχνολογική και ψηφιακή παρουσία του ΔΑΑ
Οι καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Πληροφορικής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών A.E. (ΔΑΑ) αποτελούν κίνητρο για όλα τα μέλη ώστε να προσφέρουν υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας ψηφιακές υπηρεσίες, τόσο προς τους επιβάτες, όσο και στην αεροδρομιακή κοινότητα.
Μάλιστα, οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα κατά το τελευταίο έτος με την έλευση της πανδημίας είναι ραγδαίες, όσο και συνεχείς, ωθώντας -ουσιαστικά- τον επιβάτη και τον επισκέπτη του αεροδρομίου σε νέες συνήθειες και συμπεριφορές, που με την σειρά τους διαμορφώνουν ένα εντελώς καινούριο, μα και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Από την πλευρά του, ο ΔΑΑ οφείλει να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα, στοχεύοντας παράλληλα και σε μια σταδιακά ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεύθυνση Επιχειρηματικής Μονάδας Συστημάτων Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (IT&T Business Unit) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ανάγεται σε πρωταγωνιστή παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην θέσπιση των απαιτούμενων καινούριων προτεραιοτήτων, ανταποκρινόμενη με επιτυχία στην καινούρια πραγματικότητα. Όπως τονίζει με σταθερό τόνο ο Αλέξανδρος Ζιώμας: «Η εγρήγορση, η άμεση ανταπόκριση και η συνεχής προσαρμογή του μοντέλου επιχειρείν στο αεροδρόμιο μας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις βιωσιμότητας και επιτυχίας. Στόχος μας, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να είναι η συνεχόμενη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες και συνεργάτες μας και η δημιουργία νέων καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών. Λειτουργούμε ως «Ομάδα» και αυτό αποτελεί το βασικό κλειδί της επιτυχίας μας».
Ποια είναι λοιπόν η “Oμάδα” που αποτελεί το IT&T του ΔΑΑ και εργάζονται ώστε να προσφέρουν σε επιβάτες και προσωπικό τις υπηρεσίες που χρειάζονται την στιγμή που τις χρειάζονται; Το netweek σας τους «αποκαλύπτει», τοποθετώντας πρόσωπο, εικόνα και υπόσταση σε τίτλους και ρόλους, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση φαντάζουν ως τυπική αναφορά σε μια business card…
IT&T Data Services
O Γεράσιμος Μποζάς είναι υπεύθυνος του τμήματος ΙΤ&Τ Data Services, το οποίο και έχει υπό την ευθύνη του την διαχείριση και ανάπτυξη του συνόλου των υποδομών πληροφορικής του ΔΑΑ. «Οι υποδομές πληροφορικής είναι κοινές για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αερολιμένα, από τον παθητικό και ενεργό δικτυακό εξοπλισμό (καλωδιώσεις χαλκού/οπτικών ινών, switches/routers, Central Data Centers), την τηλεφωνία, μέχρι την κεντρική πρόσβαση στο Internet, τα ασύρματα δίκτυα και τις επικοινωνίες εδάφους-εδάφους/εδάφους-αέρα (Air-to-Ground).
Οι συγκεκριμένες υποδομές έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί με εφεδρικές διατάξεις, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις διαθεσιμότητας (24x7x365) του ίδιου του Αερολιμένα. Την ίδια στιγμή, διαχειρίζεται και τις διατάξεις αποθήκευσης δεδομένων, υπολογιστικής ισχύος (servers), την υποδομή εικονικοποίησης, τα λειτουργικά συστήματα, τις βάσεις δεδομένων, την υποδομή Cloud, αλλά και τα συστήματα ασφάλειας που υποστηρίζουν πρωτίστως το εταιρικό περιβάλλον, ενώ δύναται παράλληλα να εξυπηρετήσουν και τρίτες εταιρείες με τη μορφή IaaS ή Managed Services», σύμφωνα με τον κ. Μποζά.
Το τμήμα λειτουργεί σύμφωνα με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, με πιστοποίηση στα πρότυπα ISO 9000 και ISO 20000, καθώς και συμμόρφωση με όλους τους σχετικούς κανονισμούς και νόμους. Όσο για τους κύριους στόχους που έχει θέσει το συγκεκριμένο τμήμα, ο Επικεφαλής του προκρίνει τη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών στα συμφωνημένα επίπεδα (SLAs), την διαρκή βελτίωση της αποδοτικότητας, καθώς επίσης και την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών που προάγουν την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Η δε μέση διαθεσιμότητα που επιτεύχθηκε στα κρίσιμα συστήματα του αερολιμένα κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, ανέρχεται στο 99,999%! Όσο για τις πλέον σημαντικές προκλήσεις που ορθώνονται στο τμήμα του, ο Γεράσιμος Μποζάς σταχυολογεί αυτές της «ομαλής ενσωμάτωσης της Cloud τεχνολογίας στην υποδομή του ΔΑΑ, αποκομίζοντας τα αντίστοιχα οφέλη που προσφέρει, με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των ρίσκων που υπεισέρχονται στην όλη διαδικασία».
IT&T Business Transformation & Support Services
Το συγκεκριμένο τμήμα του ΙΤ&Τ αποτελείται από τέσσερις βασικές ομάδες αντίστοιχες με το αντικείμενο εργασίας τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις:
IT&T Business Support Services
Η εν λόγω ομάδα απαρτίζεται από Υπεύθυνους Υπηρεσιών (Service Owners) και έχει ως στόχο την οργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς επίσης και την υποστήριξη τους. Έχοντας υπό την ευθύνη της 128 συστήματα που εξυπηρετούν τόσο το πτητικό έργο (Aviation Systems), όσο και όλες τις λειτουργικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (λ.χ., λογιστικές, δικτυακές, marketing και διοικητικές εφαρμογές), η ομάδα διευθύνει και διευθετεί ένα μεγάλο αριθμό συμβολαίων εξωτερικών συνεργατών με προσωπικό που εργάζεται είτε στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα είτε απομακρυσμένα.
Ζητούμενο της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί η αδιάλειπτη λειτουργία των συστημάτων με πολύ αυστηρά SLA σε απαιτητικά συστήματα που λειτουργούν 24x7x365. Εξίσου σημαντική κρίνεται, επίσης, η παρακολούθηση και επίλυση συμβάντων, η οργάνωση και η διευθέτηση επιχειρηματικών ή συστημικών αλλαγών, καθώς επίσης και η εξυπηρέτηση αιτημάτων, «το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ομάδας μας με επιτυχή απόκριση λιγότερο των 4 ημερών, κατά μέσο όρο, στα αιτήματα», όπως τονίζει με υπερηφάνεια ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, Υπεύθυνος του τμήματος IT&T Business Support Services του ΔΑΑ.
Ο ίδιος θεωρεί ως την μεγαλύτερη πρόκληση το γεγονός πως όλα τα αιτήματα πρέπει να απαντηθούν χωρίς να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων εντός ιδιαίτερα «στενών» περιθωρίων από ένα κλάδο αρκετά απαιτητικό όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τελικό πελάτη που δεν είναι άλλος από τον επιβάτη. «Για να επιτευχθεί αυτό θέτονται σε εφαρμογή η άψογη συνεργασία, η επικοινωνία και η υπευθυνότητα και, φυσικά, η τεχνογνωσία και η εξειδίκευση στα συστήματα του κλάδου και οι γνώσεις πληροφορικής και εφαρμογών της ομάδας».
Τους τελευταίους μήνες και κατά την διάρκεια της πανδημίας η ομάδα αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις. «Πρωταρχικός στόχος ήταν η οικονομία μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης συμβολαίων με παρόχους ώστε να αναπροσαρμοσθούν τα επίπεδα εξυπηρέτησης, προσαρμοσμένα σε σαφώς μικρότερη κίνηση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας, πρωταρχικός στόχος ήταν η διαχείριση της γνώσης», υποστηρίζει ο κ. Ανδριανόπουλος. Ως ένα «άτυπο» παράσημο για την ομάδα του, ο ίδιος θεωρεί πως ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν κατάφερε να επηρεάσει το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το ΔΑΑ -έστω και με μειωμένη κίνηση- παραμένει ένα άκρως λειτουργικό περιβάλλον ανεξαρτήτως ημέρας και ώρας, με συγκεκριμένες απαιτήσεις στις οποίες η ομάδα ανταποκρίθηκε λειτουργώντας με πνεύμα συνεργασίας και εvσυναίσθησης!
IT&T Service Desk
Εκ του ρόλου και του εν γένει περιεχομένου της λειτουργίας του, η ομάδα του IT&T Service Desk βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης, επιδιώκοντας να ανταποκριθεί στις καθημερινές προκλήσεις του αεροπορικού περιβάλλοντος με επαγγελματισμό και τηρώντας αυστηρά πρότυπα. Με την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πήχης τέθηκε, απρόσμενα, υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς οι συνέπειες της COVID-19 άγγιξαν τον καθένα μας σε επαγγελματικό, προσωπικό αλλά και οικογενειακό επίπεδο. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της ομάδας, Παναγιώτης Ζέγκλας: «Παράμετροι όπως η εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία και πρωτίστως τη νοοτροπία της ομάδας, η οποία κλήθηκε να γίνει αρωγός της μεγάλης αυτής εταιρικής προσπάθειας για την ομαλή μετάβαση στην νέα πραγματικότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
IT&T Business Analysis & Project Management Services
Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη ομάδα είναι ποικίλες, εκκινώντας από το ίδιο το αεροδρομικό περιβάλλον.
«Η ομάδα μας καλείται, υλοποιώντας την στρατηγική της διεύθυνσης πληροφορικής, να αναλύσει απαιτήσεις και να υλοποιήσει έργα που καλύπτουν ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της αεροδρομικής κοινότητας.
Ήτοι, περισσότερες από 300 διαφορετικές εταιρείες και 15.000 υπάλληλους, με την βέλτιστη χρήση των πόρων και την μέγιστη ικανοποίηση των πελατών – εταιρειών/επιβατών», όπως αναφέρει ο Νεκτάριος Ψυχάρης, υπεύθυνος της ομάδας των ΒΑ’s και PM’s.
Το προαναφερθέν επιχειρησιακό περιβάλλον περιλαμβάνει από αεροπορικές εταιρείες και εμπορικά καταστήματα, μέχρι το εμπορικό πάρκο, τους χώρους στάθμευσης, κ.ο.κ.
Μάλιστα, η ομάδα της οποίας ηγείται ο κ. Ψυχάρης καλείται, υλοποιώντας την στρατηγική της διεύθυνσης πληροφορικής, να αναλύσει απαιτήσεις και να υλοποιήσει έργα που καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα της αεροδρομικής κοινότητας, με την βέλτιστη χρήση των πόρων και την μέγιστη ικανοποίηση των πελατών – εταιρειών και επιβατών.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε επιτυχώς φέρει εις πέρας έργα και λύσεις που στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΔΑΑ, καθώς επίσης και στην πλήρη αυτοματοποίηση του συνόλου των διαδικασιών εγκαθιστώντας αξιόπιστες και state-of-the-art πλατφόρμες πληροφορικής. Εξ’ αυτών, ένα μέρος είναι και “cloud solutions”. Θεωρώντας ότι μια περιγραφή αυτών των έργων θα απαιτούσε αρκετό χρόνο, θα θέλαμε να σταθούμε στην προσπάθεια της διεύθυνσης πληροφορικής τα τελευταία χρόνια να εισαγάγει τον ψηφιακό μετασχηματισμό υλοποιώντας πιλοτικά έργα με καινοτόμες λύσεις, από τη χρήση βιομετρικών μέχρι την εισαγωγή “robots” στην εξυπηρέτηση των πελατών», όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της ομάδας των ΒΑ’s και PM’s.
Στα… προσεχώς της τρέχουσας χρονιάς, συμπεριλαμβάνεται η υλοποίηση έργων που προσανατολίζονται σε πλήρως αυτοματοποιημένες λύσεις για τον επιβάτη (και όχι μόνο) και στην «έξυπνη» διαχείριση δεδομένων.
ΙΤ&Τ Architecture
Η ομάδα Αρχιτεκτονικής του ΔΑΑ υποστηρίζει τις στρατηγικές που θα οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανάπτυξη της πληροφορικής και τον εκσυγχρονισμό του τμήματος πληροφορικής καθώς και της ίδια της επιχείρησης.
Ο υπεύθυνος της, Στράτος Πούμπρος υποστηρίζει πως στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, οι παραδοσιακές προκλήσεις της αρχιτεκτονικής των επιχειρήσεων εξακολουθούν να υφίστανται. «Είμαι υπέρμαχος της λογικής πως οποιαδήποτε αρχιτεκτονική οφείλει να είναι σταθερή στις επιχειρηματικές ανάγκες και στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η εστίαση του συνόλου των εμπλεκομένων στον τελικό στόχο, η επιχειρηματική αξία και τα αποτελέσματα μιας αρχιτεκτονικής επιχείρησης βρίσκονται στο αποκορύφωμα της πρόκλησης της ψηφιακής αρχιτεκτονικής. Οι αρχιτεκτονικές αποφάσεις εξυπηρετούν την αποστολή του τμήματος, την στιγμή κατά την οποία η αρχιτεκτονική εξυπηρετεί ετερογενή περιβάλλοντα. Όσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση για μεμονωμένες αρχιτεκτονικές αποφάσεις, αντίστοιχα ευρύ θεωρείται και το όφελος. Η αρχιτεκτονική προσδιορίζει τομείς σταθερότητας χωρίς να εμποδίζει την ουσιαστική καινοτομία. Οι αρχιτεκτονικές αποφάσεις περιγράφουν τα απτά αποτελέσματα της συμμόρφωσης ή μη με την αρχιτεκτονική. Επιπροσθέτως, παρέχουν επαρκή τεκμηρίωση για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης μιας συγκεκριμένης εφαρμογής».
Η αρχιτεκτονική πληροφοριών της επιχείρησης σχεδιάζεται έχοντας κατά νου το μέλλον και κατ’ επέκταση πρέπει να ξεκινά με όραμα στο μέλλον και να σχεδιάζει ένα άρτιο σενάριο που δεν παρεμποδίζεται από το παρελθόν. Η επιχειρηματική λογική, η ποιότητα των δεδομένων, η λειτουργική διαδικασία, οι πηγές πληροφοριών και η αρχιτεκτονική λύσεων είναι κρίσιμα για μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική στον ψηφιακό κόσμο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας Αρχιτεκτονικής του ΔΑΑ: «Σκοπός της αρχιτεκτονικής πληροφορικής είναι να καθοδηγήσει τη διαδικασία σχεδιασμού, απόκτησης, κατασκευής, τροποποίησης, διασύνδεσης και ανάπτυξης πόρων πληροφορικής. Αυτή, προσφέρει ένα μέσο σταθερής εξέλιξης εντοπίζοντας τεχνολογίες που συνεργάζονται προκειμένου να ικανοποιήσουν τις εκάστοτε και ποικίλες επιχειρηματικές ανάγκες».
Information Security
Η διασύνδεση τόσο στο εταιρικό δίκτυο, όσο και στο Διαδίκτυο θεωρούνται ως ένα απαραίτητο εργαλείο για την επιτυχία στη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία, καθώς επιτρέπει την εσωτερική, αλλά και με τους πελάτες, επικοινωνία προκειμένου να γίνει πράξη η ανάπτυξη της εκάστοτε επιχείρησης. Το σύνολο των ανωτέρω έχουν ως κοινή συνισταμένη, όσο και προϋπόθεση την επίτευξη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Πόσο, μάλλον, όταν με την έλευση του μετασχηματισμού και της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, η ΙΤ ασφάλεια δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική όσο σήμερα. Για την ομάδα του ΙΤ&Τ του ΔΑΑ η ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα η κυβερνοασφάλεια ανάγεται ως υποχρέωση απέναντι στην επιχείρηση, στους πελάτες, στους προμηθευτές, αλλά και στους υπαλλήλους. Ο πρωταρχικός στόχος της ασφάλειας πληροφοριών είναι η προστασία των «περιουσιακών» στοιχείων πληροφοριών από απειλές και ευπάθειες, στα οποία μπορεί να εκτεθεί ο Οργανισμός.
Η εν λόγω ομάδα είναι υπεύθυνη ώστε να προτείνει και να εφαρμόζει μέτρα ασφάλειας που θα διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες που επεξεργάζονται είναι ασφαλείς και συμμορφώνονται με το γνωστό πρότυπο CIA (Confidentiality, Integrity, Availability), ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν θεμελιώδεις στόχους της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Όπως αναφέρουν τα στελέχη του συγκεκριμένου τομέα, η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση του επιχειρηματικού κόσμου από την τεχνολογία είναι φυσικό να δημιουργεί εξίσου μεγαλύτερη έκθεση σε κυβερνοεπιθέσεις. Ένα μεγάλο μέρος της δράσης της ομάδας περιλαμβάνει την εγρήγορση σε καταστάσεις που φαίνονται «ασυνήθιστες» και πιθανόν ελλοχεύουν κινδύνους. Στόχος τους είναι, όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι μπορούν να αναφέρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, παρατηρήσεις ή ερωτήσεις ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
IT&T Business Development
Το ΙΤ&Τ του ΔΑΑ ως αυτόνομη Επιχειρηματική Μονάδα έχει υπό την ευθύνη του την εμπορική ανάπτυξη και υποστήριξη του συνόλου των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών που διατίθενται στους πελάτες που δραστηριοποιούνται εμπορικά και επιχειρησιακά στην εταιρεία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, υπεύθυνος του τμήματος ΙΤ&Τ Business Development: «Αποτελεί έναν αδειοδοτημένο πάροχο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, πιστοποιημένο κατά ISO 9001:2008 & ISO 20000, ο οποίος μέσω κεντρικοποιημένων υποδομών τεχνολογίας, παρέχει αξιόπιστες, σύγχρονες, οικονομικά αποδοτικές και καινοτόμες υπηρεσίες προς όλους τους πελάτες του. Κατ’ αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην επίτευξη των δικών τους εταιρικών στόχων και κατά συνέπεια στη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους δικούς τους πελάτες».
Το τμήμα ΙΤ&Τ Business Development αποτελεί έναν αξιόπιστο φορέα εκμετάλλευσης ψηφιακών υπηρεσιών για το σύνολο της κοινότητας του αεροδρομίου, η οποία αποτελείται περίπου από 280 εταιρείες. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί με απόλυτη επιτυχία ακόμη και εξωτερικούς πελάτες που δραστηριοποιούνται εμπορικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό στους τομείς της αεροναυτιλίας, της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, προσφέροντας κυρίως συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την εκμετάλλευση ψηφιακών υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Ο Αλέξανδρος Αποστολίδης σημειώνει πως «στο πλαίσιο των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων εντάσσεται και η παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες μα και οργανισμούς, που αφορούν στην λειτουργία και διαχείριση Κύριων Συστημάτων Πληροφορικής είτε ενεργοποίησης Εφεδρικών μετά από καταστροφή, που φιλοξενούνται στις Data Centers υποδομές του ΔΑΑ. Ένας ακόμα σημαντικός τομέας εσόδων που επιμελούμαστε είναι η έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και υποδομών που αφορούν στον ευρύτερο χώρο των αεροδρομίων. Μάλιστα, χρηματοδοτούνται από τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς έργων που εξαγγείλει σε τακτά χρονικά διαστήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν σας κρύβω δε, ότι η ορθή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των παρεχόμενων υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνίων συμβάλει με απόλυτη επιτυχία και αδιαλείπτως, τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημιουργία ενός αξιόλογου προϋπολογισμού εσόδων που αναδεικνύει το IT&T μεταξύ των βασικών συντελεστών εκτέλεσης του επιχειρηματικού σχεδίου δράσης του ΔΑΑ!».
IT&T Digital & Innovation Services
Για τον ΔΑΑ, η ψηφιοποίηση αποτελούσε -αρκετά πριν την εμφάνιση της πανδημίας- στρατηγική επιλογή, τόσο στις εσωτερικές επιχειρησιακές εργασίες, όσο και στις εργασίες που επηρεάζουν την εμπειρία του πελάτη, ταξιδιώτη, επισκέπτη αλλά και στρατηγικού συνεργάτη. Η Ιωάννα Τραχανά, υπεύθυνη της ομάδας του IT&T Digital & Innovation Services θεωρεί ως ορόσημο τη συνολικότερη αναδιοργάνωση της Διεύθυνσης το 2015, όποτε και δημιουργήθηκε το τμήμα-εργαστήριο καινοτομίας (Innovation Lab) της σημερινής ομάδας Ψηφιακών Υπηρεσιών & Καινοτομίας (Digital & Innovation). «Βασική ενασχόλησή μας αποτελεί η εισαγωγή νέων καινοτόμων ιδεών, υπηρεσιών ή και προϊόντων στο αεροδρόμιο, με σκοπό την υλοποίησή τους μέσα από μία οργανωμένη, ελεγχόμενη και αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης. Πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχημένη υλοποίηση μιας στρατηγικής ψηφιοποίησης και καινοτομίας αποτελεί η δημιουργία μιας «κουλτούρας καινοτομίας» απαραίτητο συστατικό για την διαμόρφωση της οποίας, είναι η δημιουργία ενός πλαισίου πειραματισμού. Με άλλα λόγια, δημιουργούμε το έδαφος ώστε να μπορούμε να εξερευνούμε νέες ιδέες και τεχνολογίες, να πειραματιζόμαστε με πρωτότυπα και να αξιολογούμε ευκαιρίες για καινούριες υπηρεσίες, προϊόντα και επιχειρηματικά σενάρια».
Ψηλά στις προτεραιότητές του συγκεκριμένου τμήματος, είναι η συνεργασία με εταιρείες τεχνολογίας, ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς και μέσω της ανάπτυξης πιλοτικών προγραμμάτων να γίνεται η δοκιμή ποικίλων λύσεων που ενσωματώνουν ή αξιοποιούν νέες τεχνολογίες, όπως λ.χ. Big Data/Advanced Analytics, Internet of Things (IoT), βιομετρικά, Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – ΑΙ), Machine Learning, ρομποτική, Wearables, εικονική μα και επαυξημένη πραγματικότητα (Virtual Reality – VR & Augmented Reality – AR) κ.ά. Η κυρία Τραχανά θεωρεί πως αυτές οι αναδυόμενες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουν ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία. «Από την πλευρά μας, καλούμαστε να κατανοήσουμε το συντομότερο δυνατό πως εμείς, μα και οι εταίροι μας να επωφεληθούμε από αυτές ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του συνόλου των δραστηριοτήτων μας. Υπό αυτό το πρίσμα, το 2019 εγκαινιάσαμε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Στο ίδιο πλαίσιο στήθηκε και η εξίσου σημαντική δράση μας που αφορά στη συνεργασία μας με νεοφυείς επιχειρήσεις (Startups) στοχεύοντας να αναβαθμίσουν τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα, «αγκαλιάζοντας» την καινοτομία. Σημαντικό επίτευγμα για το τμήμα μας παίζει και ο διαγωνισμός καινοτομίας, το πρόγραμμα The Digital Gate, από το οποίο έως σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί τρεις κύκλοι σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center of Entrepreneurship and Innovation) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ)».