Τη σημαντική διαφορά προς το θετικότερο, σε σχέση με τις τρεις πρώτες διοργανώσεις, επιβεβαίωσαν οι διοργανωτές της BEYOND, της υβριδικής έκθεσης υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με πάμπολλες παράπλευρες εκδηλώσεις, που άνοιξε επισήμως τις πύλες της, το βράδυ της Πέμπτης, με κύριο αντικείμενο φέτος τις εφαρμογές, δυνατότητες και προοπτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και πολιτών. Κύριος ομιλητής στην τελετή των εγκαινίων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε ότι στην Ελλάδα «γίνεται κάτι πάρα πολύ σημαντικό», υπογράμμισε ότι «δουλεύοντας μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα», ενώ -ειδικά για την Τεχνητή Νοημοσύνη- δήλωσε πως είναι «η επόμενη ημέρα της τεχνολογίας».

Οι διοργανωτές, από την πλευρά τους, εστίασαν στην επιτυχία της φετινής BEYOND των 275 εκθετών (ειδικά την πρώτη ημέρα, οι επισκέπτες ήταν υπερδιπλάσιοι της αντίστοιχης περσινής), επανέλαβαν τον στόχο τους για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως hub τεχνολογίας και καινοτομίας, δεσμεύτηκαν να αδράξουν την ευκαιρία για να φέρουν τους σωστούς εταίρους από το εξωτερικό που θα αναδείξουν την καινοτομία στην Ευρώπη, ενώ ζήτησαν περισσότερες συμπράξεις με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση, η συνδιοργάνωση με τη ΔΥΠΑ Career Day, στο πλαίσιο της BEYOND, με 40 εταιρείες για 500 διαθέσιμες θέσεις εργασίας, όπως επιβεβαίωσε ο παριστάμενος διοικητής της, Σπύρος Πρωτοψάλτης, καθώς ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της αγοράς παραμένει η έλλειψη προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες. Στους 17 (!) χαιρετισμούς, πολλές ήταν επίσης οι εκκλήσεις για τεχνολογία με «ανθρώπινο πρόσωπο», δικτύωση και συνέργειες σε οριζόντιο και διακλαδικό επίπεδο με έμφαση στον καίριο ρόλο των επιχειρήσεων, οι αναφορές στις μεγάλες προκλήσεις της ψηφιακής καθημερινότητας (οι Περιφέρειες έδειξαν ότι ανταγωνίζονται πλέον, πόσες υπηρεσίες διαθέτουν μέσω gov.gr κι αυτό είναι σίγουρα πολύ καλή εξέλιξη), ενώ ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Κωνσταντινίδης, χαρακτήρισε «ζώσα πραγματικότητα» τις νέες ηλεκτρονικές δυνατότητες, χωρίς να παραγνωρίζει πάντως και τους εξ αυτών κινδύνους.

Σημαντική πρόοδος
Λίγο πριν κηρύξει και επισήμως την έναρξη της φετινής BEYOND, ο κ. Παπαστεργίου εκθείασε τη σημαντική πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, τόνισε ότι πάμε σταδιακά προς πλήρη κατάργηση των πιστοποιητικών στις σχέσεις πολίτη – κράτους, στάθηκε στα οφέλη της εισόδου της χώρας στον χώρο του New Space και της διαχείρισης των χρησιμότατων δεδομένων του, ενώ επανέλαβε πως σημαντικότατο στοίχημα για το κράτος παραμένει η εμπιστοσύνη των πολιτών. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί η πρώτη επίσημη εμφάνιση σ’ αυτή την εκδήλωση του νέου διοικητή της υπό διαμόρφωση Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλη Μπλέτσα, ο οποίος θυμήθηκε τις «δόξες» της Infosystems, αποδέχτηκε τις νέες προκλήσεις και τόνισε πως αισθάνεται ότι «σαν να μην έφυγε ποτέ από τη Θεσσαλονίκη», όπου σπούδασε.