Σε συζητήσεις με χώρα της Αφρικής, για την παροχή ολοκληρωμένης λύσης αναφορικά με την επιτήρηση του δικτύου τροφοδοσίας ενέργειας, βρίσκεται η Altus LSA, εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τα Χανιά, που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη μη επανδρωμένων συστημάτων.  H λύση περιλαμβάνει drones τα οποία, εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ανάλυσης θα πετούν πάνω από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και θα λαμβάνουν φωτογραφίες.

Οι πληροφορίες θα ανεβαίνουν, στη συνέχεια, σε ένα secure cloud server, όπου ο πάροχος θα έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο και θα ελέγχει την κατάσταση του δικτύου για ενδεχόμενη βλάβη, δολιοφθορά ή απώλεια ρεύματος.

Από την πρώτη σύμβαση το 2012 με την ΕΛ.ΑΣ. για εναέρια κάλυψη  των συνόρων στον Έβρο, στο σήμερα
H Altus LSA ιδρύθηκε το 2011 και ένα χρόνο αργότερα υπέγραψε την πρώτη σημαντική σύμβαση με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας ενάερια κάλυψη με drone για την επιτήρηση συνοριακής γραμμής στον Έβρο. Ακολουθήσαν έργα για λογαριασμό του NATO στην περιοχή των Βαλκανίων. «Στο χώρο της επιτήρησης συνόρων υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα τόσο από την πλευρά μίας όσο και από την πλευρά των Σωμάτων Ασφαλείας και μίας Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένα μεγάλος μέρος των έργων μας αφορά στο εξωτερικό αλλά τώρα που έχει θεσπιστεί νομοθεσία για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στην Ελλάδα, αρχίζουμε και κοιτάζουμε το κομμάτι των εναέριων εργασιών στη χώρα μίας, το οποίο βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης», λέει στο NetFAX ο Ζαχαρίας Σαρρής, διευθύνων σύμβουλος της Altus LSA.

Η διεκδίκηση έργου για  τον EMSA
Η εταιρεία- μαζί με την Adapt IT- διεκδικεί έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) με στόχο την παρακολούθηση του θαλάσσιου χώρου της Ευρώπης για τυχόν περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και για τη μέτρηση των ρύπων στα πλοία. Επιπλέον η Altus LSA, σε συνέχεια προηγούμενης σύμβασης, υλοποιεί έργο για λογαριασμό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος έχει αναλάβει την επιτήρηση, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα, στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. 

«Τώρα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του συγκεκριμένου έργου, παρέχοντας αναβαθμίσεις και εκπαίδευση του προσωπικού για την υποστήριξη αποστολών», σημειώνει ο κ. Σαρρής.  H Altus LSA, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το ΑΠΘ και ακόμα μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, για την ανάπτυξη μίας συνολικής λύσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Τέλος κατέχει ένα σημαντικό πελατολόγιο σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.