Τα «μυστικά της επιτυχίας» ενός αγωνιστικού ιστιοπλοϊκού πιστεύω ότι έχουν εντυπωσιακά κοινά σημεία με εκείνα της επιτυχίας μιας επιχείρησης: ταχύτητα, ευελιξία, έξυπνη εφαρμογή της τεχνολογίας, καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων...

Η παρουσίαση που έκανε ο Ian Burns, Oracle Racing Performance Team, στο πλαίσιο των αγώνων για το America’s Cup 2013 στη Νάπολη, πιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον και για τη Διεύθυνση Πληροφορικής, γι’ αυτό και σας καλώ να «επεξεργαστείτε» τα βασικά της σημεία:

1. Τα βασικά συστατικά της νίκης είναι η ομαδική εργασία, η τεχνολογία και η εφαρμογή της καινοτομίας. Εξίσου σημαντικό είναι να αξιοποιεί κανείς τους πόρους που έχει διαθέσιμους με τον πιο έξυπνο τρόπο.

2. Οι νικητές έχουν πάντα τουλάχιστον ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού τους.

3. Το κύπελλο επαναπροσδιορίζεται κάθε μερικά χρόνια. Οι ομάδες εξελίσσουν δραματικά την αρχιτεκτονική των σκαφών τους. Τα καταμαράν που αγωνίστηκαν στη Νάπολη έχουν δύο καρίνες, είναι φτιαγμένα από άνθρακα και έχουν «φτερά» αντί για πανιά. Κι αυτό αποτελεί μια δραματική εξέλιξη από τα παραδοσιακά ιστιοπλοϊκά. Τα σκάφη που θα αγωνιστούν στους τελικούς του Σαν Φρανσίσκο το 2013 θα έχουν σημαντικές διαφορές και θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο Ian Burns ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μπορεί και να μην χωρούν να περάσουν κάτω από την Golden Gate. Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσουν τα αγωνιστικά σκάφη χαρακτηρίζουν και την εξέλιξη των επιβατικών σκαφών για τα επόμενα χρόνια.

4. Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να κρατήσει το κύπελλο του America’s Cup για περισσότερες από δύο φορές στη σειρά.

5. Οι αγώνες αντανακλούν τις σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές. Οι πρώτοι αγώνες διοργανώθηκαν από τη Βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας το 1851 στην Αμερική και εκεί, το ένα και μοναδικό αμερικάνικο ιστιοφόρο -το America- κατάφερε να κερδίσει τα 30 βρετανικά σκάφη που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Σήμερα, στο America’s Cup ανταγωνίζονται οι ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Νέα Ζηλανδία, Κορέα και Κίνα.