O αντιπρόεδρος της HP Enterprise, Amir Chaudry, αρμόδιος για θέματα αποθήκευσης δεδομένων σ’ όλο τον κόσμο, μιλάει αποκλειστικά στο netweek για τις νέες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία, τις τάσεις που επικρατούν πλέον σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα κρίσιμο χώρο και τις αλλαγές που θα δούμε τα επόμενα χρόνια.

Το τηλεφώνημα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αιφνιδίασε: στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Amir Chaudry, το κορυφαίο στέλεχος της HPE σε θέματα Storage. Θέλετε να του μιλήσετε; Πώς να πεις όχι, ιδιαίτερα όταν η άμεση δικτυακή έρευνα ανέδειξε τόσο τον σημαντικό ρόλο του, όσο και την έντονη δραστηριότητά του ανά τον κόσμο. Η συνομιλία μας κράτησε σχεδόν μια ώρα και ήταν απολαυστική. Βαθύς γνώστης του αντικειμένου, αλλά και διορατικός αφηγητής, μας είπε πολλά. Τα σημαντικότερα ακολουθούν.

netweek: Ποιες είναι σήμερα οι ανάγκες και τάσεις στο χώρο του storage;

Amir Chaudry: Οι προβλέψεις, στο χώρο των υποδομών, ως προς τα δεδομένα που δημιουργούμε, δείχνουν ότι θα φτάσουμε τα 75 Zettabytes ως το 2025! Αυτή η τρομακτική αύξηση οδηγεί στην ανάγκη σύγχρονων συστημάτων ασφαλούς αποθήκευσης και βέλτιστης αξιοποίησης των δεδομένων σε όλο τον κύκλο ζωής τους.
Είναι κρίσιμο πλέον τα σύγχρονα συστήματα να διαθέτουν ευφυΐα που θα επιτρέπει την άντληση κατανόησης (insights) πάνω στα δεδομένα για περαιτέρω αξιοποίησή τους.
Ζούμε σε μια εποχή που όλοι είμαστε επιβαρυμένοι με τα δεδομένα που οι ίδιοι δημιουργούμε. Επομένως είναι πολύ κρίσιμο για τους οργανισμούς να κοιτάζουν όχι μόνο πόσα δημιουργούν, αλλά επίσης πώς τα αποθηκεύουν, τα διαχειρίζονται και εξάγουν χρήσιμες πληροφορίες από αυτά.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η πρότασή σας;

Η εμπορική αξιοποίηση των δεδομένων επιταχύνθηκε από την πανδημία, επειδή όλες οι επιχειρήσεις στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, η ποσότητα των δεδομένων που δημιουργούνται έχει «βάρος» (gravity), επομένως κόστος για τους οργανισμούς κι έτσι όλοι διερευνούν τρόπους μείωσής του. Το public cloud προέκυψε ως γρήγορη και άμεση λύση και πολλές εταιρείες υιοθέτησαν μια στρατηγική cloud-first. Όμως, τελικά, ζούμε σε έναν υβριδικό κόσμο και οι CIOs αντιλήφθηκαν -όταν αποθήκευσαν τα δεδομένα τους στο cloud- ότι χρειάζονταν και ευελιξία. Έτσι, έχουμε αλλαγή νοοτροπίας κι από τη στρατηγική cloud-first περνάμε στην cloud-everywhere – αυτό σημαίνει ότι θα έχεις μεν public cloud, που θα λαμβάνει ροές δεδομένων, αλλά προφανώς πολλά άλλα θα μείνουν στο private cloud, λόγω κανονιστικού πλαισίου, περιεχομένου και κόστους.

Αυτά δεν θα ήταν βιώσιμο να πάνε στο public cloud, οπότε μιλάμε πλέον για hybrid cloud. Όσον αφορά στη δική μας στρατηγική, ξεκινήσαμε πρώτοι το 2019 και πρόσφατα ανακοινώσαμε ότι προσφέρουμε πλέον όλα τα προϊόντα μας as-a-Service. Θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε το χαρτοφυλάκιό μας όπως το κάναμε τόσα χρόνια, αλλά αφήνουμε τον πελάτη να επιλέξει. Τα τρία τελευταία χρόνια, επενδύσαμε στο Green Lake και σε Intelligence, γιατί αυτό ζητούν οι πελάτες μας, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα δεδομένα των Data Center τους. Τους βοηθάμε να τα αξιοποιήσουν και, επί πλέον, επιδεικνύουμε έμπρακτα ιδιαίτερη ευαισθησία σ’ ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα και το περιβάλλον. Κάνουμε πολλά προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό!

Ποια είναι, λοιπόν, τα μεγάλα ζητούμενα στο Storage;

Η ευελιξία στη λειτουργία κάθε επιχείρησης παραμένει πάντα ζητούμενο απ’ όλους, όπως και η δυνατότητα χρήσης as-a-Service, καθώς οι χρήστες προτιμούν να ξοδέψουν μόνο για ό,τι καταναλώνουν. Η εξοικονόμηση κόστους παραμένει πολύ σημαντική τάση, όπως και η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε θέματα λειτουργίας – δηλαδή, πώς θα κάνουμε τα αποθηκευτικά μας συστήματα πιο έξυπνα, ώστε να εντοπίζουν και να επιδιορθώνουν μόνα τους όποιες ανωμαλίες παρουσιάζονται, πριν αυτές εξελιχθούν σε προβλήματα. Ζητούμενο, επίσης, είναι και η δυνατότητα προβλεπτικής συντήρησης, αλλά και έγκαιρης πρόβλεψης στο χώρο των προμηθειών. Το storage δεν είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο, εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, άρα πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων – η ασφάλεια είναι μεγάλο θέμα.

Πρέπει να ενσωματώσουμε ευφυΐα και το κάνουμε από χρόνια. Έχουμε προχωρήσει σε έξυπνες εξαγορές γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως της Nimble που δίνει λύσεις με το Infosight, game-changer για εμάς, καθώς λύνει αυτομάτως τα περισσότερα προβλήματα. Οι πελάτες ζητούν ολοένα μικρότερη χρονική καθυστέρηση στη διαχείριση των δεδομένων τους στα Data Center, χρησιμοποιώντας ειδικές εφαρμογές γι’ αυτό το σκοπό – έτσι παρουσιάστηκαν τα data lakes που, συμβάλλουν με την κατάλληλη επεξεργασία κι άλλες εφαρμογές, στη βελτίωση των επιδόσεων στο cloud. Ξεκινήσαμε από το virtualization, περάσαμε στα containers και το τρίτο κύμα είναι, απλώς, να υποβάλεις request και να παίρνεις απάντηση, χωρίς να σε ενδιαφέρει σε ποια υποδομή «τρέχει».

Όμως, φορτώνουμε πλέον, με ολοένα περισσότερα δεδομένα το cloud κι αυτό μάλλον δεν είναι καλό…

Όχι, δεν είναι! Αν κοιτάξουμε τον κύκλο ζωής των δεδομένων, τη στιγμή που δημιουργούνται πρέπει να αποφασίσεις πώς θα τα αποθηκεύσεις, πώς θα τα προστατεύσεις και, βεβαίως, ποια θα κρατήσεις, καθώς αυτό συχνά έχει άλλη σημασία και πολυπλοκότητα, πχ. τα κρατικά δεδομένα πρέπει να συμμορφώνονται με τις επιταγές του GDPR κι αν είναι ευρωπαϊκά, πρέπει να παραμένουν στην Ευρώπη – αυτός είναι ο λόγος που όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» κτίζουν Data Centers εκεί. Η σωστή αποθήκευση παίζει σοβαρό ρόλο κι έχουν κάνει την εμφάνισή τους εξειδικευμένες τεχνολογίες. Ο όγκος των δεδομένων είναι τόσο μεγάλος, που είναι αδύνατο να «σηκώνεις» τα πάντα. Γι’ αυτό βλέπουμε νέες αρχιτεκτονικές, που προσφέρουν γεωγραφική διασπορά (άρα, δεν χρειάζεσαι disaster recovery sites). Υπάρχει και το μέγα πρόβλημα του λυτρισμικού (ransomware) – αν τα δεδομένα σου (ειδικά, τα ευαίσθητα) και οι κρίσιμες εφαρμογές σου δεν είναι σε ένα σημείο, αποκτάς πλεονέκτημα. Στόχοι υπάρχουν σε κάθε χώρα, της Ελλάδας περιλαμβανομένης, κανείς δεν είναι άτρωτος. Η λύση βρίσκεται στο hybrid cloud.

Πώς τη βλέπετε εσείς την προστασία;

Η ΗΡΕ βοηθάει τους πελάτες της μέσω εξειδικευμένων συνεργατών της να κατανοήσουν με την κατάλληλη impact analysis τα (συχνά, χρόνια) προβλήματα των δεδομένων τους – κάποιοι δεν τα γνωρίζουν. Όσο πιο εξελιγμένη είναι η αντιμετώπισή τους, τόσο καλύτερα θα τα προστατεύσουν. Η ανάλυση είναι το πρώτο βήμα, η γεωγραφική διασπορά το δεύτερο – στα backup υπάρχει ο κανόνας 3:1 (τρία αντίγραφα -το ένα off sight- για κάθε πρωτότυπο), αλλά αρχίζει να μη μας καλύπτει πια, ιδίως σε επιθέσεις λυτρισμικού. Πολλοί πελάτες ψάχνουν για εναλλακτικές, ώστε να διασφαλίσουν τα δεδομένα τους. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουν πόσο γρήγορα θα έχουν διαθέσιμα αντίγραφα, σε περίπτωση επίθεσης, ώστε να μην ανασταλεί για πολύ η λειτουργία τους. Η ΗΡΕ εξαγόρασε πέρυσι την ισραηλινή Zerto, με προηγμένη τεχνολογία στο disaster recovery και παροχή συνεχούς προστασίας, η οποία μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να επαναφέρει την πρόσβαση του πελάτη-στόχου στα αρχεία του.

Έπειτα από δυο χρόνια πανδημίας και έξαρση της εργασίας από το σπίτι, πρέπει να λάβουμε κάποια έξτρα μέτρα, όσον αφορά στο storage;

Το virtual workforce αποτελεί πραγματικότητα και μετά την επιστροφή στα γραφεία, καθώς όλοι αντιλήφθηκαν πως η καθημερινή προσέλευση δεν είναι απαραίτητη. Η υβριδική εργασία εξαρτάται από την προηγμένη συνδεσιμότητα – ο κόσμος μας είναι ακόμα περισσότερο συνδεδεμένος κι εκεί έχουν εφαρμογή οι λύσεις της Aruba- το video-conferencing, όπου οι βελτιώσεις είναι συνεχείς, και την ασφάλεια στον υβριδικό χώρο εργασίας. Ως τώρα, ήσουν ασφαλής στο εταιρικό δίκτυο ή στο VPN – όχι, πλέον! Υπάρχουν προβλήματα συμμόρφωσης και διαφύλαξης του απορρήτου, παράλληλα αυξάνουν και οι λύσεις.

Όλα αυτά, αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τους παρόχους υπηρεσιών, να δημιουργήσουν virtual desktops για όσους πελάτες τους δεν το έχουν ήδη κάνει. Τέλος, όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων, που διατηρεί ο καθένας μας στο laptop του, κι εδώ έχουμε αλλαγή παραδείγματος, με την εφαρμογή πολύ αυστηρότερων κανόνων όχι μόνο από εμάς, αλλά από το σύνολο της βιομηχανίας, όσον αφορά στην εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα.