«Amplus» είναι ο «έντονος» και, σε ελεύθερη απόδοση, ο «κορυφαίος», κάτι που στην περίπτωση μιας επιχείρησης πληροφορικής, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της πελατοκεντρικότητας, της προστιθέμενης αξίας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και, φυσικά, με άριστη στελέχωση. Ο κ. Γιώργος Τσακογιάννης, Διευθυντής Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα στην Amplus S.A., μας μιλά για τη φιλοσοφία της.

Με αιχμή του δόρατος την άρτια τεχνική κατάργηση των στελεχών της, όπως και την ικανότητα σύνθεσης λύσεων με προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών, η Amplus S.A. είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί ανάγκες του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, ενώ στα άμεσα σχέδια της είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής συζήτησης είχαμε, επιπλέον, την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι, η Amplus S.A. βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες τις λίγες εταιρείες του χώρου της πληροφορικής οι οποίες διαθέτουν διακριτό και άριστα στελεχωμένο τμήμα marketing (το οποίο, είναι διαφορετικό από εκείνο των πωλήσεων).

  NW: Μιλήστε μας για την ιστορία και τη φιλοσοφία της Amplus S.A. Ποια είναι, συνοπτικά, η λειτουργική οργανωτική δομή της;

Γιώργος Τσακογιάννης: Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2006 από στελέχη που είχαν ήδη μεγάλη εμπειρία, και, φυσικά, γνώριζαν τις τεχνολογικές λύσεις πολύ καλά. Η εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής και έχει επιλέξει με ιδιαίτερη προσοχή τους προμηθευτές της,. Έχουμε επιτύχει να απολαμβάνουμε σεβασμό σε απαιτητικούς κλάδους, όπως ο τραπεζικός, ο βιομηχανικός, και το Δημόσιο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εταιρεία ότι κατάφερε μέσα στα χρόνια της κρίσης να διατηρήσει και να επεκτείνει το πελατολόγιό της, να ισχυροποιήσει την παρουσία της και να αποκτήσει πολύ καλή εταιρική φήμη στην αγορά στην οποία δραστηριοποιείται, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των ελληνικών τραπεζών, καθώς έχει μηδενικό δανεισμό.

  Στο χώρο του IT δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες, μικρότερες και μεγαλύτερες, πολλές φορές με εξειδίκευση σε κάποιους τομείς. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την Amplus S.A. από άλλες εταιρείες; Γιατί να επιλέξει κάποιος την Amplus S.A. έναντι κάποιας εν δυνάμει ανταγωνίστριας;

Έχουμε την ικανότητα να συζητάμε με τον πελάτη με γνώση και ειλικρίνεια και να προτείνουμε την καταλληλότερη λύση, ακριβώς επειδή έχουμε ένα εύρος συνεργασιών. Σε κάθε αντικείμενο με το οποίο καταπιανόμαστε φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε με δύο ή τρεις προμηθευτές, έτσι ώστε να μπορούμε να δίνουμε λύση σε αυτό ακριβώς που είναι η ανάγκη του πελάτη.

Από εκεί και πέρα, μπορούμε να υλοποιήσουμε επιτυχώς τη λύση που προτείνουμε, χάρη στο πιστοποιημένο τεχνικό προσωπικό μας. Να τονίσουμε εδώ ότι οι συνεχείς πιστοποιήσεις ισοδυναμούν οικονομικά με μεγάλη δαπάνη για κάθε εταιρεία, ενώ και ο χρόνος που απαιτείται για αυτές δεν είναι ευκαταφρόνητος.

Νιώθουμε ότι είμαστε σε μια ομότιμη σχέση με τους πελάτες μας και ότι αυτοί είναι απόλυτα ικανοποιημένοι, ενώ τις άλλες εταιρείες πληροφορικής τις βλέπουμε όχι σαν ανταγωνιστές, αλλά ως εν δυνάμει συνεργάτες μας σε κάποια έργα που σημαίνει ότι είμαστε ανοικτοί σε συνέργειες.

  Μότο σας είναι “Always Added Value”. Με ποιο τρόπο υποστηρίζετε το σύνθημά σας στην πράξη;

Το σύνθημά μας αντανακλά τη φιλοσοφία μας. Για εμάς είναι σημαντικό να είναι ο πελάτης ικανοποιημένος, να έχουμε επιλέξει τη λύση για αυτόν από κοινού μαζί του και αυτή να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του. Ακριβώς επειδή πλαισιώνουμε τις λύσεις μας με κατάλληλες υπηρεσίες, είμαστε αντικειμενικοί και έμπειροι, χωρίς να κατευθύνουμε προς συγκεκριμένες επιλογές. Για αυτούς τους λόγους πάντοτε νιώθουμε ότι προσφέρουμε προστιθέμενη αξία με το έργο μας. Επιπλέον, μετά την πώληση, προσφέρουμε υπηρεσίες υποστήριξης και μεταφέρουμε τεχνογνωσία στον πελάτη.

Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους συνεργασίες έχουν διάρκεια. Πιστεύουμε στις σχέσεις με διάρκεια και χτίζουμε πάνω σε αυτές.

  Η Amplus S.A. είναι σε φάση αλλαγής πολιτικής σε ό,τι αφορά τον τρόπο επικοινωνίας και προβολής. Μιλήστε μας για τους λόγους που τώρα επιλέγετε να κάνετε αυτή την κίνηση, για τις προσδοκίες σας και, αν θέλετε, για την τακτική σας.

Σε όλους τους κλάδους, έχει σημασία η συνολική παρουσία μιας εταιρίας στην αγορά. Η Amplus S.A. είναι μια εταιρεία με εξαιρετική πιστοληπτική ικανότητα, το όνομά της αναγνωρίζεται, έχει πολύ καλές σχέσεις με όλους τους κατασκευαστικούς οίκους και τους διανομείς, και είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει νέα στάδια ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η μετακίνηση σε νέα κτήρια , οι προσλήψεις προσωπικού και, φυσικά, η πιο συστηματική προβολή της δουλειάς της σε περισσότερους αποδέκτες.

Θέλω να τονίσω ότι η Amplus S.A. διαθέτει πολύ καλούς συνεργάτες στον τομέα του marketing, οι οποίοι συμπληρώνουν τις προσπάθειες που κάνουν τα υπόλοιπα τμήματα και το σύνολο της εταιρείας, ενώ συνήθως ο τομέας αυτός δεν τυγχάνει της επένδυσης που του αρμόζει από αρκετές εταιρείες. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα έμπειρο στέλεχος marketing σε κάθε εταιρεία, ο οποίος να καταλαβαίνει το συγκεκριμένο τομέα και την ανάγκη αλληλεπίδρασης με τους πελάτες στο κατάλληλο επικοινωνιακό επίπεδο.

  Τι πιστεύετε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού Δημοσίου; Είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην επόμενη πενταετία;

Είναι κοινή παραδοχή ότι πρέπει να γίνει κάτι στο Ελληνικό Δημόσιο προς την κατεύθυνση της οργάνωσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Είναι σημαντικό ότι με την τελευταία αναδιοργάνωση των Υπουργείων, οι δράσεις της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή τα οργανωτικά και τα των διαδικασιών, συσχετίζονται με την πληροφορική. Δεν θα είχε νόημα να ισχυριζόταν κάποιος ότι θα κάνει μετασχηματισμό βασιζόμενος μόνο στην τεχνολογία. Από ό,τι φαίνεται, πόροι υπάρχουν διαθέσιμοι, από το ΕΣΠΑ το οποίο βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Χρειάζονται προσεκτικά βήματα, έργα ουσιαστικά -και σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε και οι εταιρείες πληροφορικής, να συνδράμουμε, δηλαδή, το κράτος στο σχεδιασμό των έργων, ώστε να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Από εκεί και πέρα, πιστεύω, όπως και το σύνολο του κλάδου, ότι θα υπάρχουν έργα για όλους και σε βασικές υποδομές και σε εφαρμογές, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων και της συμβολής σε αυτό που αποκαλούμε «ανάπτυξη της χώρας», όχι σαν ευχολόγιο, αλλά σαν κάτι ουσιαστικό. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών, γιατί αυτό το λαμβάνουν υπόψη τους οι επενδυτές και αυτό αποθαρρύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να κάνουν δουλειές με το κράτος.

Όταν το Δημόσιο μετασχηματίζεται ψηφιακά και ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, αυτόματα δημιουργεί νέες εργασίες για τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική ανταλλαγή παραστατικών, αυτόματα δημιουργεί κύκλο εργασιών στις εταιρείες πληροφορικής, γιατί όλοι πρέπει να προσαρμοστούν.

  Η AMPLUS S.A. ξεκίνησε την λειτουργία της την δεκαετία του 2000 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να κατέχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς Πληροφορικής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών του χώρου και έχει σταθερή ανοδική πορεία.
  Βασισμένη στην εξειδίκευση και εμπειρία του προσωπικού της, η εταιρία είναι μια από τους βασικούς Systems Integrators, παρέχοντας προσωποιημένες ΙΤ λύσεις σε συνεργασία με τους καλύτερους παγκοσμίως κατασκευαστές.
  www.amplus.gr