Δεν χωράει αμφιβολία ότι κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις κατασκευής Hardware και δημιουργίας Software έχουν αποκτήσει με τα χρόνια σχεδόν «θεϊκό» status στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ουσιαστικά συνδιαμορφώνουν την καθημερινότητα όλων μας, στη δουλειά και στο σπίτι.

Όμως, μερικές φορές ακόμα και οι «θεοί» υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων σε υποχωρήσεις, κάτι που στον «παλιό» αρέσει πολύ, γιατί αποδεικνύει πως, όταν υπάρχουν σωστά επιχειρήματα, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί για καιρό μια λογική λύση…

Παρότι πέρασε μονάχα στα «ψιλά» των εφημερίδων και αν, μια εξέλιξη μέσα στον Γενάρη είναι η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό: στα μέσα του μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει στους κατασκευαστές φορητών συσκευών (δηλ. laptop, tablet, κινητά τηλέφωνα και ό,τι άλλο ήθελεν προκύψει στο μέλλον) να χρησιμοποιούν ένα και μόνον τύπο φορτιστή, ο οποίος θα ταιριάζει σ’ όλες τις συσκευές. Προφανώς, αυτό δεν θα γίνει αύριο, θα δοθεί ικανή προθεσμία προσαρμογής, αλλά τουλάχιστον «μπήκε το νερό στ’ αυλάκι». Στη νέα «σταυροφορία», το διακύβευμα έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος -όπως αναφέρθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, οι παλιοί φορτιστές που «περισσεύουν» όταν αλλάζουμε συσκευή ξεπερνούν σωρευτικά τους 50.000 τόννους ηλεκτρονικών αποβλήτων, κάθε χρόνο- αλλά και την ευκολία των καταναλωτών.

Κι όπως ίσως μαντέψατε, η πρώτη εταιρία που έσπευσε να διαμαρτυρηθεί, ήταν η Apple η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά δικά της καλώδια (Lightning) στις φορητές συσκευές της κι όχι τα ευρύτατα διαδεδομένα και πιο προσιτά microUSB και USB-C. Αν, τελικά, της επιβληθεί η αλλαγή (που είναι και το πιθανότερο) μάλλον θα οδεύσει προς τη δεύτερη λύση, καθώς την έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο μοντέλο iPad Pro, του 2018. Εκτός πια κι αν προτιμήσει να περάσει στην, επίσης «κλειστή», λύση της ασύρματης φόρτισης… Όποια κι αν είναι η κατάληξη, πάντως, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι οι καταναλωτές κι ο «παλιός» χαίρεται πολύ γι’ αυτό!