Η ψηφιακή ετοιμότητα της χώρας (κυρίως, μέσα από οργανισμούς και επιχειρήσεις) ήταν το αντικείμενο του 8ου CIO Forum, ετήσιας εκδήλωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών της ΕΕΔΕ, που έχει γίνει πιά θεσμός.
Το φετινό Forum, με τον ιδιαίτερα επίκαιρο -από τη μια λόγω των ραγδαίων εξελίξεων σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την τεχνολογία και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητά μας κι από την άλλη, λόγω της κρίσης, από την οποία βγαίνουμε μεν, αλλά η «κληρονομιά» της εξακολουθεί να μας συντροφεύει- τίτλο «How Digital-Ready are we?», απετέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία για να παρουσιαστούν οι διαφορετικές οπτικές του ψηφιακού αποτυπώματος της χώρας μας (και όχι μόνο, καθώς έγιναν ευρύτατες αναφορές στο τι συμβαίνει «εκεί έξω», αφού έτσι κι αλλιώς σύνορα δεν υπάρχουν), σε συνδυασμό με τις προοπτικές μας για την επόμενη μέρα.
Που, αν κρίνουμε από όσα ειπώθηκαν στους δυο χαιρετισμούς της εισαγωγής (εκ μέρους του Ξενοφώντα Λιαπάκη, προέδρου του Hellenic CIO Forum, και του Γιώργου Σκριμιζέα, προέδρου της ΕΕΔΕ) δίνουν αρκετές αφορμές για προβληματισμό… Ο πρώτος αναγνώρισε μια μικρή βελτίωση στη χώρα μας, καθώς ενεργοποιούνται κάποιες «παρκαρισμένες» λόγω κρίσης δράσεις, την ώρα όμως, που «έξω συμβαίνουν πολλά και μεγάλα», ενώ ο δεύτερος τόνισε -αναφερόμενος ειδικά στον χώρο της ναυτιλίας, όπου θητεύει επί 30+ χρόνια- πως βρίσκεται «απελπιστικά πίσω», σ’ ό,τι αφορά στην ψηφιακή ετοιμότητα, παρότι υπάρχει στη χώρα το ανθρώπινο δυναμικό που θα βοηθήσει να ξεφύγουμε από την κρίση και τη μιζέρια…
Το Forum περιλάμβανε δυο πολυπρόσωπα panel σε συνδυασμό με δυο κύριες ομιλίες. Θέμα του πρώτου panel ήταν (τι άλλο;) ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός (Analyze the most critical x- “digital transformation” factors, ο πλήρης τίτλος), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον χώρο των Vendors (όμιλος ΟΤΕ, SAP, IBM, Cisco, SAS, Oracle) και συντονιστή τον Sr. Manager της Accenture Greece, Κωνσταντίνο Ζανετόπουλο. Κυριότερα θέματα που αναδείχθηκαν ήταν -προφανώς- η αναγκαιότητα του ψηφ. μετασχηματισμού, η σημασία της αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης, οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις του «ταξιδιού» που δεν τελειώνει ποτέ, η επιμονή και υπομονή σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα που σίγουρα απαιτούνται, αλλά και η προσαρμογή στις ανάγκες κάθε επιχείρησης, ώστε να μεγιστοποιηθεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.
Πρωτοβουλία – έκπληξη, με πανευρωπαϊκό χαρακτήρα
Η πρώτη κύρια ομιλία έκρυβε και μια έκπληξη, καθώς ο Mika Helenius, πρόεδρος του TIVIA – Information Processing Association, ICT Leaders Finland (εξέχον μέλος του CIO Network) ανακοίνωσε την υλοποίηση πρωτοβουλίας την οποία στηρίζουν 10 χώρες (η Ελλάδα περιλαμβάνεται στα τέσσερα ιδρυτικά μέλη) ώστε να αναληφθούν πολυεπίπεδες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση των (λιγοστών σήμερα) επαγγελματιών στο χώρο των ΤΠΕ και της παραγωγής λογισμικού – ειδικά, στις πλατφόρμες που αποτελούν και το θεμέλιο της δημιουργικότητας.
Μιλώντας στο NetFAX, ο Φινλανδός CIO τόνισε ότι η επίσημη έναρξη των δράσεων είναι θέμα λίγων εβδομάδων, μέσα από εθνικούς οργανισμούς, μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα ανταλλάσσουν εμπειρίες / βέλτιστες πρακτικές και θα συνεργάζονται στην αντιμετώπιση των συχνά κοινών προβλημάτων, με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες. To δεύτερο panel είχε ως αντικείμενο τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντός μας (Shaping the Digital Feature, ο πλήρης τίτλος), με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Deloitte, Softomotive, Office Line, Performance Technologies, Netbull και συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Ριζόπουλο.
Ανάμεσα στα πολλά και σημαντικά που ακούστηκαν ήταν οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (cloud, analytics, ψηφιακή εμπειρία χρήστη), η σπουδαία δυνατότητα αποδέσμευσης ανθρώπινων πόρων χάρη στην αξιοποίηση τεχνολογιών Robotic Process Automation, η προτροπή προς τους νεοεισερχόμενους στους χώρους δουλειάς millennials να γίνουν οι champions του cloud, η σημασία των visual analytics και της αλληλο-αξιοποίησης δεδομένων στο πλαίσιο του Analysis Journey και, τέλος, η ανάγκη διαρκούς ετοιμότητας απέναντι στις (ολοένα και μεγαλύτερης ευφυΐας) κυβερνο-επιθέσεις, με συνεχείς μετρήσεις, ανασχεδιασμούς, υλοποιήσεις και επανελέγχους.
Το Forum ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη κύρια ομιλία εκ μέρους του Μιχάλη Χαλβατζή, sr. Vice President, Telecom Security – Sales & Consulting, T-Systems International (μέλους του ομίλου DT) που είχε ως αντικείμενο το «φλέγον» θέμα της εποχής, την ασφάλεια των επικοινωνιών μας. Ξεκινώντας με την εντυπωσιακή πρόβλεψη ότι διάδοχος των smartphones θα είναι τα δικτυωμένα γυαλιά, ο ομιλητής υποστήριξε ότι ακόμα και η μετάβαση στο cloud του δημ. τομέα αργεί για λόγους ασφαλείας.
Παρέχοντας στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του τμήματός του, ανάφερε ως βασικά προβλήματα την υστέρηση στο βαθμό προστασίας έναντι των κακόβουλων απειλών, την πολυπλοκότητα των προτεινόμενων λύσεων και την άρνηση για απλοποίησή τους, που επιτείνει προβλήματα και κινδύνους. Πρέπει να φοβόμαστε πολύ; τον ρωτήσαμε… «Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα κάτω από το ραντάρ, αλλά πάντα πρέπει να παίρνουμε τις προφυλάξεις μας», ήταν η απάντηση του κ. Χαλβατζή, που ολοκλήρωσε παραθέτοντας τις πολλές και διαφορετικές προτάσεις της εταιρίας του, ανάλογα με το πρόβλημα κάθε πελάτη/χρήστη, και προβάλλοντας το motto τους, που είναι “We create the Army of the Good Guys”…