Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη, κυριάρχησαν στην κλειστή επιχειρηματική συνάντηση που είχε ο Dean of Engineering του Massachusetts Institute of Technology (MIT) και Chief Innovation Officer του ιδρύματος, Καθηγητής Anantha Chandrakassan με στελέχη και συνεργάτες της IBM, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στις 11/06. Στη συνάντηση, με συντονιστή τον διευθύνοντα σύμβουλο της IBM Ελλάδος και Κύπρου, Νίκο Μανιάτη, συμμετείχαν ανώτατα στελέχη από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, την ενέργεια και το real estate, παρουσία και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Στην έναρξη της συζήτησης ο κ. Chan­drakassan παρουσίασε στους συνομιλητές του τις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το ΜΙT στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ΜIT-IBM Watson AI Lab, που λειτουργεί τα δέκα τελευταία χρόνια και έχει καταγράψει αξιοσημείωτα επιτεύγματα. «Η συνεργασία αυτή μεταξύ των ερευνητών του ΜΙΤ και της ΙΒΜ έχει οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων δημοσιεύσεων και πολλών άλλων προγραμμάτων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων», ανέφερε ο κ. Chandrakassan. «Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και η Τεχνητή Νοημοσύνη υπάρχει πλέον παντού», σημείωσε.

Απειλή για τις τράπεζες οι κυβερνοεπιθέσεις
Όπως είπε η νέα αρχιτεκτονική που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή με τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM – Large Language Model) έχει αλλάξει «εντελώς το τοπίο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στον τραπεζικό τομέα δήλωσε ότι η χρήση των LLMs μπορεί να επιλύσει διάφορα προβλήματα, να διευκολύνει τις διαδικασίες και να βελτιώνει εμπειρία των πελατών, ωστόσο εγείρει ζητήματα κυβερνοασφάλειας. «Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις με ‘‘όχημα’’ το ΑΙ έχουν γίνει εξαιρετικά περίπλοκες και εξελιγμένες. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή όσον αφορά στην κυβερνοασφάλεια», τόνισε. Επισήμανε δε ότι ενώ οι προοπτικές που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «τρομερές» μόνο μια μικρή μερίδα επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών την έχουν υιοθετήσει και τη χρησιμοποιούν στο βαθμό που θα έπρεπε. «Οι δυνατότητες που έχει το ΑΙ είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούμε αυτή τη στιγμή να δούμε», συμπλήρωσε. Στην ερώτηση αν η τεχνολογία θα πάει προς την κατεύθυνση μεγάλων μοντέλων στο cloud ή μικρότερων μοντέλων στο edge σημείωσε «Εγώ είμαι της άποψης: περισσότερο ΑΙ και computing at the edge. Όλα τα τεχνολογικά μοντέλα θα μπορούσαν να τρέξουν και σε μικρότερες συσκευές», σημειώνοντας πως το κόστος των μοντέλων στο Cloud είναι κοστοβόρο και περιβαλλοντικά μη-βιώσιμο . «Επενδύσεις τώρα στο ΑΙ για να είστε μέσα στο παιχνίδι», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος στο κλείσιμο της συνάντησης που είχε με τα στελέχη και τους συνεργάτες της ΙΒΜ.

Ο Καθηγητής Anantha P. Chandrakasan είναι ένας λαμπρός επιστήμονας, ο οποίος ξεκίνησε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του στο ΜΙΤ το 1994. Είναι Πρύτανης των Μηχανικών του ΜΙΤ, Chief Innovation Officer του Ιδρύματος και επικεφαλής της Κοινοπραξίας για το Κλίμα και την Αειφορία (MCSC και του Προγράμματος για την Τεχνητή Νοημοσύνη του σπουδαίου αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Αυτή ήταν η πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρότασης του Διδακτορικού αποφοίτου του από το ΜΙΤ, Καθηγητή ΕΜΠ κ. Παύλου Π. Σωτηριάδη, για να του αποδοθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εορταστική εκδήλωση της επιτιμοποίησης έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα 10/06 κατόπιν της οποίας ο κ. Chandrakasan συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπ, Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερακάκη για να συζητήσει πιθανές συνεργασίες μεταξύ του ΜΙΤ και της χώρας μας.