Λίγες μόλις ημέρες πριν από την (αυριανή!) λήξη της κατάθεσης προσφορών για το έργο των μικροδορυφόρων, με κύρια στόχευση τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ακύρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Το αίτημα -που έγινε αποδεκτό, έστω και την ύστατη στιγμή- υποβλήθηκε στο πλαίσιο της επανεξέτασης των προτεραιοτήτων για το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα.

Πρόκριμα γι’ αυτή την αλλαγή πορείας, ήταν η δήλωση (στις 5 Σεπτεμβρίου, στη ‘Ναυτεμπορική’ και στην Τ. Ηγουμενίδη) του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, ότι «λόγω των πυρκαγιών (ΣΣ. στις οποίες, πλέον, ήρθαν να προστεθούν και τα δεινά από τα πλημμυρικά φαινόμενα, που ακολούθησαν) υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το αν η μία και μόνη, μείζων ανάγκη είναι οι τηλεπικοινωνίες. Θα ξαναδούμε το θέμα της γεωεπισκόπησης και τη δυνατότητα να έχουμε ακριβείς, τακτικές και πολυεπίπεδες εικόνες από το διάστημα για τη χώρα, εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήσαμε με τον ESA και ζητήσαμε να περιμένει για να αποφασίσουμε αν το έργο πρέπει να αφορά έναν, δύο ή τρεις τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, ή πρέπει να ανασχεδιάσουμε τη διαστημική πολιτική μας».

Οι προτάσεις του ΕΛΚΕΔ
Ο υπουργός δήλωσε ότι αναμένει τις προτάσεις του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος επί του θέματος και έγκυρες πηγές δήλωσαν στον γράφοντα ότι υπάρχει ήδη σχετική μελέτη, η οποία δίνει μεγαλύτερο βάρος στην (πιθανώς περισσότερο χρήσιμη λόγω των συνθηκών, μετά τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις) γεωεπισκόπηση. Άλλωστε, πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο νέος ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράτζαλος (που διαδέχθηκε με την αλλαγή της κυβέρνησης τον Αθανάσιο Στάβερη) είναι ο ίδιος καθηγητής Τηλεπισκόπησης στο ΕΜΠ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΕΔ, έχοντας μάλιστα συντονιστικό ρόλο στην εκπόνηση των σχετικών μελετών. Κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι το έργο θα στραφεί, πλέον, περισσότερο προς την πολιτική προστασία, το περιβάλλον και την ασφάλεια, δεν θα χαθούν χρήματα, αλλά η καθυστέρηση θα είναι σημαντική.