Μετρώντας ήδη 12 συναπτά έτη παρουσίας στον χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ολοκληρώθηκε αργά προχθές με τη βράβευση των νικητών ο φετινός διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds. Θεσμός πια, με πάνω από 7000 συμμετέχοντες όλα αυτά τα χρόνια και περισσότερα από 600.000 € να έχουν διανεμηθεί στους διακριθέντες, ως αναγνώριση της αξίας της ιδέας τους και στήριξη στα πρώτα δύσκολα βήματα στον χώρο της επιχειρηματικότητας, η «Γιορτή της Καινοτομίας» πραγματοποιήθηκε, όπως πάντα, στο Μέγαρο Μελά, παρουσία των δυο υφυπουργών Ανάπτυξης, Χρήστου Δήμα και Γιάννη Τσακίρη.

Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας αναγνώρισαν τη σημασία του διαγωνισμού για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον χώρο της καινοτομίας, αλλά και τη συμμετοχή μας πλέον στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΔΣ, Γκίκας Χαρδούβελης, τόνισε ότι «ο συνδυασμός καινοτόμου τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την αλλαγή του οικονομικού προτύπου της χώρας κι είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, ώστε να καλύψει ταχύτερα το κενό που τη χωρίζει από άλλες ευρωπαϊκές». Για να προσθέσει η Χριστίνα Θεοφιλίδη, γεν. διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, ότι «η Εθνική Τράπεζα στηρίζει την Καινοτομία, αλλά μεταλλάσσεται και η ίδια με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις προκλήσεις που αυτό μας επιφυλάσσει».

Διάγνωση καρκίνου με τη βοήθεια ΑΙ
Πρώτος νικητής αναδείχθηκε η εταιρεία Deepmed που βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο 20.000 € για διαγνωστικό σύστημα και σταδιοποίηση -με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης- καρκίνου πολλαπλών τύπων, μέσω ανίχνευσης μεταστάσεων σε λεμφαδένες από ψηφιοποιημένα πλακίδια μικροσκοπίου. Το δεύτερο  βραβείο (και έπαθλο 10.000 €) έλαβε η εταιρεία Gep που κατασκευάζει drones για χρήση από γεωπόνους και καλλιεργητές, το τρίτο (και έπαθλο 6000 €) η εταιρεία ΑidPlex για τη Scolionsense, έξυπνη φορητή συσκευή που παρακολουθεί τη θεραπεία της σκολίωσης, μειώνοντας την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη, και το τέταρτο (με έπαθλο 4000 €) η εταιρεία Metabio, μια πλατφόρμα για τη βελτιστοποίηση του κύκλου ανάπτυξης φαρμάκων.

Τη δεκάδα του «τελικού» συμπλήρωσαν (λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο 1.500 € εκάστη, για την πρόκρισή τους), οι εταιρίες Cognitivplus (προηγμένη λύση ΑΙ ανάγνωσης και ανάλυσης νομικών κειμένων και εγγράφων), Elektronio Patin-e (μοντέλο ηλεκτρικού πατινιού για το αστικό περιβάλλον), Kryptonio Wallet  (πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων «χωρίς κλειδί»), myTeam (χρηστική εφαρμογή στον χώρο του αθλητισμού), Oviview (διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού) και Shiplemon (πλατφόρμα διαχείρισης αποστολής δεμάτων).