Σύσσωμη η κοινότητα των Διευθυντών Πληροφορικής παρευρέθηκε χθες στο καθιερωμένο συνέδριο IT Directors Forum που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο InterContinental, για έβδομη συνεχή χρονιά.

Ο  Aneesh Chopra, ο Chief Technology Officer της κυβέρνησης των ΗΠΑ (2009-2012) πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέδειξε την έννοια της καινοτομίας κυρίως σε ό,τι αφορά τις πρακτικές και τις διαδικασίες που φέρνει τα έργα σε πέρας με αποτελεσματικό, διαφανή και προσιτό οικονομικά τρόπο. Δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από περιπτώσεις που χρειάστηκε να υλοποιήσει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, απέδειξε πως – εφόσον λειτουργείς με έμφαση στην καινοτομία – βρίσκεις τρόπο να φέρεις ταχύτατα σε πέρας έργα, ακόμα κι αν αρχικά θεωρούνταν αδύνατα ή ιδιαίτερα χρονοβόρα στην υλοποίηση.

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη του Internet και των κοινοτήτων που δημιουργούνται στο συγκεκριμένο μέσο, ο Chopra εφάρμοσε πρακτικές πρωτόγνωρες για την κυβέρνηση, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους – και κυρίως στη «συλλογική ευφυΐα» που βρίσκεται στη Silicon Valley – να ασχοληθούν και να προσφέρουν στα έργα της κυβέρνησης. Ακραίο παράδειγμα ήταν το έργο της κατασκευής ενός νέου στρατιωτικού οχήματος, όπου ο Chopra διενήργησε διαγωνισμό για το σχεδιασμό του, τον οποίο δημοσιοποίησε ανοιχτά στο Internet.

Νικητής του διαγωνισμού ήταν ένας μετανάστης από το Μεξικό που εκείνη την εποχή είχε πρόβλημα επιβίωσης. Τελικά, το έργο υλοποιήθηκε σε τρεις εβδομάδες, ενώ αν είχε πραγματοποιηθεί μέσω της κλασικής οδού, θα απαιτούσε αρκετούς μήνες και φυσικά μεγαλύτερο κονδύλι. Τέτοιες καινοτομίες εφάρμοσε βάσει του σκεπτικού της ανοιχτής διακυβέρνησης της οποίας υπήρξε υπέρμαχος.

Στη συνέχεια, ο CTΟ της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διακεκριμένους CIOs ελληνικών επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα τους κκ: Αναστάσιο Δάνα από τα Ελληνικά Πετρέλαια, Νίκο Χριστοδούλου της Εθνικής Τράπεζας  και Δημήτρη Βαλινδρά του ομίλου Delhaize. Η συζήτηση κυμάνθηκε γύρω από το «DNA του σύγχρονου CIO», και βασίστηκε σε πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young.

Κύριο συμπέρασμα ήταν ότι οι ηγέτες της Πληροφορικής πρέπει σήμερα να διαθέτουν βαθιά γνώση του business και του κλάδου για τον οποίο εργάζονται, αλλά και soft skills όπως καλή επικοινωνία με τις ομάδες και τα στελέχη της επιχείρησης ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις συνέπειες της κρίσης. Κυρίαρχα σημεία των παρουσιάσεων του συνεδρίου ήταν το Cloud Computing, το Enterprise Mobility, το Collaboration, τα Business Analytics και τα Big Data.

Ενδιαφέρον είχε τέλος η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τις σχέσεις Προμηθευτών – Διευθυντών Πληροφορικής, όπου όλοι τελικά συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών τόσο για τις απαιτήσεις των έργων αλλά και για το project management.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς!