Με τον διορισμό του Aneesh Chopra στη θέση του πρώτου CTO της αμερικανικής κυβέρνησης, άρχισαν και οι συζητήσεις σχετικά με τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές του. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στον τύπο, τότε, η δουλειά του περιελάμβανε την ανάπτυξη και την εφαρμογή της φιλόδοξης τεχνολογικής ατζέντας του προέδρου Ομπάμα, καθώς και τη χρήση του IT για να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Αρμοδιότητα του CTO ήταν να αναπτύξει στρατηγικές που θα χρησιμοποιούνταν για να αλλάξουν, προς το καλύτερο, την οικονομία και την κοινωνία, όπως την ιδιωτική καινοτομία και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Πριν διοριστεί, ο Chopra είχε επικεντρωθεί για αρκετό καιρό στις τεχνολογικές προκλήσεις, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία κυβέρνηση, καθώς η εμπειρία δεν σε προετοιμάζει για την πολυπλοκότητα που διακρίνει την εργασία μέσα στα στενά όρια της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, είχε να αντιμετωπίσει ανταγωνιστικές εκλογικές περιφέρειες, κανονισμούς και νόμους που μπορεί να ισχύουν ακόμη, αλλά να μην είναι εφαρμόσιμοι. Βέβαια, ο Chopra είχε ήδη αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις αυτές, καθώς την προηγούμενη χρονιά, η πολιτεία της Βιρτζίνια, όπου εργαζόταν, είχε βρεθεί στη πρώτη θέση της λίστας για τη διαχείριση και τη χρήση της τεχνολογίας. Ο Chopra επέδειξε βαθιά κατανόηση της ιδέας μίας κυβέρνησης που αποτελεί καταλύτη και όχι «πάροχο λύσεων» και εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, του Web 2.0 και της συμμετοχής του χρήστη.

Λίγους μήνες πριν τον διορισμό του, σε συνέντευξή του με τον Tim O’Reilly, είχε εκφράσει τον ενθουσιασμό του για την ιδέα μίας «ψηφιακής κοινοπολιτείας» και την ελπίδα ότι η τεχνολογία θα μας φέρει πιο κοντά σαν κοινωνία για την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία αξίας. Ο Copra, επίσης, κατάλαβε ότι οι κυβερνητικές τεχνολογίες πρέπει να λειτουργούν περισσότερο σαν αυτές της Silicon Valley. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του στο τεχνολογικό blog TechPresident, όπου τόνισε πως δεν μπορείς να καινοτομήσεις αν δεν ρισκάρεις και πως για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να αλλάξουν ουσιαστικά οι τρόποι που λειτουργεί μία κυβέρνηση.

Ο καινοτόμος και χαρισματικός Chopra
Από την άλλη ο Chopra είναι πρακτικός καινοτόμος και σε δήλωσή του είχε τονίσει πως η καινοτομία στον τομέα των υπηρεσιών είναι η πιο σημαντική παράμετρος. Επιδίωξή του ήταν να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να προσφέρει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και να δημιουργήσει μία δυναμική οικονομία. Αυτοί εξάλλου ήταν και οι στόχοι του CTO: να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να ενισχύσει την ευρυζωνικότητα, να μειώσει τα κόστη στον τομέα της υγείας, να αρθούν τα εμπόδια στην τεχνολογική ανάπτυξη και να δημιουργηθεί μία πιο διαφανής και διαδραστική κυβέρνηση. Ενα ακόμη χαρακτηριστικό του Chopra είναι η εστίασή του στη μέτρηση και στον υπολογισμό του τι πραγματικά λειτουργεί. Άλλωστε, για να μεταμορφωθεί πραγματικά η αμερικανική οικονομία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα πρέπει οι εργασίες να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση του Chopra, η Βιρτζίνια βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά τη διαφάνεια, σε πολιτειακό επίπεδο και λειτούργησε ως μοντέλο. Επίσης, η εμπειρία του στον τομέα του IT στο χώρο της υγείας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, όπου έπρεπε να υπάρχει τεχνολογική καινοτομία, αλλιώς υπήρχε κίνδυνος να χρεοκοπήσει η ήδη ασταθής οικονομία. Με τα 19 δις δολάρια που είχαν δοθεί στο συγκεκριμένο project, χρειαζόταν κάποιος που θα ξέρει πώς να τα ξοδέψει και να τα διαχειριστεί. Ο Chopra είναι χαρισματικός και αυτό αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για το ρόλο που ανέλαβε και που βασιζόταν κυρίως στην πειστικότητα και όχι τόσο στην εξουσία.

Και όπως είχε τονίσει και o Sean Garrett «ο Chopra μπορεί να μην προέρχεται από την Silicon Valley, αλλά οι άνθρωποί της σίγουρα θα τον συμπαθήσουν για την ενεργητικότητά του, τη διορατικότητα και το ότι μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα τους. Δεν είναι απλά ένας ακόμη γραφειοκράτης. Και επειδή δεν έχει δουλέψει σε τεχνολογική εταιρεία ή σε start-up, δεν σημαίνει ότι δεν είναι άνθρωπος της τεχνολογίας. Ο Chopra ξόδεψε πολύ χρόνο στον χώρο της υγείας και γνωρίζει ότι μπορεί και πρέπει να φέρει αλλαγές στον ευρύτερο τομέα». Ο Chopra λοιπόν γνωρίζει την τεχνολογία, την κυβέρνηση και πώς να συνδυάσει τα δύο αυτά για να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο δεν θα υπήρχε ιδανικότερος υποψήφιος για τη θέση του CTO.

Ο Aneesh Chopra στο IT Directors Forum
Στις 22 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, ο A. Chopra θα παραδώσει μια μοναδική ομιλία για την ηγεσία και καινοτομία των ανθρώπων της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις τους. Επίσης, θα συζητήσει με την κοινότητα των Ελλήνων CIOs για το χτίσιμο μιας ανταγωνιστικής επιχείρησης σε καιρούς κρίσης. Πληροφορίες: www.itdirectorsforum.gr