Όταν μια εκδήλωση έχει να κάνει με «Το μέλλον της επιχείρησης» και μάλιστα είναι η πρώτη διεθνής εκδήλωση που διοργανώνεται από το Athens MBA Alumni, το δέλεαρ είναι μεγάλο, πολύ περισσότερο καθώς οι εξελίξεις σ’ αυτό τον χώρο είναι -όπως όλοι γνωρίζουμε- ελέω τεχνολογικής προόδου, ραγδαίες.

Το NetFAX βρέθηκε, λοιπόν, την Τετάρτη το βράδυ στον Πύργο των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να την παρακολουθήσει και να ακούσει τον προσκεκλημένο κύριο ομιλητή, Δρ. Evaristo Fernando Doria. Στο θέμα φρόντισε να μας εισάγει ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης, μιλώντας για την ανάγκη ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση καθώς, χωρίς αυτήν, είναι μάταιο να ελπίζουμε σε μια αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ζήτησε την ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής, με επιλεκτικό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης, εστίασε στις αλυσίδες αξίας, στην απαιτούμενη συνέχεια και συνέπεια εκ μέρους των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την «επινοητική ικανότητά» τους, υπογράμμισε ότι το μέγεθος δεν αποτελεί απροσπέλαστο εμπόδιο και έδωσε ως πιθανές λύσεις θεραπείας των σημερινών προβλημάτων, την έκδοση κουπονιών τεχνολογίας, τις δομές στήριξης ΜμΕ και τη δημιουργία competence centers, για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.

Ο Δρ. Doria (Ουρουγουανός στην καταγωγή, σήμερα Senior Lecturer στο Institute of International Business του Georgia State University) αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στις διάφορες φάσεις της επιχειρηματικότητας, στάθηκε στην εποχή μας και ιδιαίτερα στην ανάλυση των δεδομένων με τη βοήθεια ΑΙ, θεωρώντας πως το Predictive Analytics θα είναι η άμεση προτεραιότητα των επιχειρήσεων, τα επόμενα χρόνια.

Κραυγάζοντας σχεδόν «Be creative – be first», αναγνώρισε πως οι εξελίξεις είναι πλέον ταχύτατες και αποτελεί μονόδρομο «να έχεις το θάρρος να είσαι διαφορετικός». Μάλιστα, επεσήμανε πως δίπλα στα οικονομικά κίνητρα, ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις (όπως και αρκετοί επαγγελματίες, όπως οι εκπαιδευτικοί ή οι γιατροί) βάζουν ψηλά τον πήχη και σ’ ό,τι αφορά στα κοινωνικά κίνητρα.

Το Prosocial Motivation, όπως χαρακτήρισε αυτή την τάση, θα είναι κατά τη γνώμη του, ένα ιδιαίτερο γνώρισμα της αγοράς, τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει μέλλον στην επιχειρηματικότητα; τον ρωτήσαμε κατ’ ιδίαν. «Είμαι πιο αισιόδοξος παρά ποτέ!» μας απάντησε με πλατύ χαμόγελο. Ναι, αλλά οι μηχανές, ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας; «Υπάρχουν λύσεις, όσο υπάρχουν έξυπνοι άνθρωποι – πρέπει να έχετε αυτοπεποίθηση» μας διαβεβαίωσε.

Όμως, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα «πεζά» (σε αντίθεση με τα pro-social) επαγγέλματα, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι πολλά από αυτά έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής -το πολύ μια πενταετία, μετά θα αρχίσουν να αναλαμβάνουν καθήκοντα οι μηχανές… Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία για τα startups (καθηγητής Αντ. Κλαδάς / ΕΜΠ) και πάνελ για το οικοσύστημα της Βιομηχανίας 4.0 στην Ελλάδα (Ευάγγελος Γκιζελής / Gizelis Robotics, καθ. Γιάννης Καλογήρου / ΕΜΠ, αναπλ. καθ. Κωνσταντίνος Αραβόσης /ΕΜΠ – συντ. Ευάγγ. Σιώκας (Invent ICT).