Να τες, να τες οι ανατροπές κι ο «παλιός» χαίρεται ιδιαίτερα που το παιχνίδι της τόσο απαραίτητης πλέον, όπως αποδείχθηκε περίτρανα στον καιρό της πανδημίας, ποιοτικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο απέκτησε πρόσφατα νέο ενδιαφέρον.

Να τες, να τες οι ανατροπές κι ο «παλιός» χαίρεται ιδιαίτερα που το παιχνίδι της τόσο απαραίτητης πλέον, όπως αποδείχθηκε περίτρανα στον καιρό της πανδημίας, ποιοτικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο απέκτησε πρόσφατα νέο ενδιαφέρον.

Η είσοδος της Starlink (που υποστηρίζεται τεχνολογικά από τη διάσημη πλέον Space X) αλλάζει όσα ξέραμε. Κι όταν οι κανόνες σε τέτοιες αγορές αλλάζουν, κερδισμένος είναι συνήθως ο καταναλωτής, ο τελικός χρήστης – αφενός γιατί έχει άλλη μια δυνατότητα στη διάθεσή του, αφετέρου γιατί ο ανταγωνισμός (ειδικά αν αντίπαλός σου είναι ο Έλον Μασκ…) έχει σχεδόν πάντα ως αποτέλεσμα υπηρεσίες καλύτερης ποιότητας με μικρότερο κόστος. Η νέα πρόταση, που έρχεται ως «μάνα εξ ουρανού» και θα ξεκινήσει με πιλοτικό πρόγραμμα, μπορεί να δώσει αξιοπρεπέστατη λύση στο αίτημα για καθολική υπηρεσία, με ταχύτητες άνω των 100 Mbps στη σύνδεση μη αστικών και απομακρυσμένων περιοχών, σχετικά προσιτό αρχικό κόστος και σίγουρα υψηλή ποιότητα που θα βελτιώνεται συνεχώς.

Ο «παλιός», όμως, βλέπει κι άλλα οφέλη, μελλοντικά: καθώς μπαίνουμε πλησίστιοι στη «εποχή της διασύνδεσης», όπου η καθημερινότητά μας θα είναι περισσότερο online παρά offline, οι συνδέσεις στο σύστημα των μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς της Starlink προφανώς δεν θα περιοριστούν σε κατοικίες, επιχειρήσεις και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά θα επεκταθούν σε δύσκολους «κινούμενους στόχους», οχήματα, καράβια κι όπου αλλού χρειάζεται. Ο χαλκός φεύγει, η ίνα και τα δορυφορικά πιάτα έρχονται.

Κι είμαστε ακόμα στην αρχή, καθώς για την παροχή υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων -όχι στους απλούς καταναλωτές, βέβαια, αλλά σε οργανισμούς και υπηρεσίες- δρομολογείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρόγραμμα Fiber in the Sky, με τη χρήση laser αντί ραδιοκυμάτων και τρία ελληνικά αστεροσκοπεία (σε Χελμό, Σκίνακα και Χολομώντα) να έχουν ήδη επιλεγεί από την ESA ως σημεία επαφής του δικού της δικτύου δορυφόρων με τη χώρα μας. Μεγαλεία!

Μη σκεφτείτε, πάντως, πως ο Έλον Μασκ είναι μόνος και κυρίαρχος σ’ αυτόν τον χώρο… ο άσπονδος αντίπαλός του και επίσης πολυ-δισεκατομμυριούχος, Τζεφ Μπέζος, στήνει το δικό του πρόγραμμα δορυφορικής ευρυζωνικής σύνδεσης, Project Kuiper, θέτοντας σε τροχιά τον ένα δορυφόρο μετά τον άλλο, με στόχο να ξεπεράσει τους 3200 μέσα στην επόμενη πενταετία, κι άλλες πιο εξειδικευμένες εταιρίες ακολουθούν. Δέστε τις ζώνες σας, απογειωνόμαστε!