Αλματώδης είναι η ανάπτυξη των ανέπαφων συναλλαγών. Η ευκολία, η ταχύτητα, ακόμη και η αίσθηση… ανεμελιάς δείχνουν να επικρατούν έναντι της σιγουριάς και της λογικής του απτού χρήματος, των μετρητών. Πρόσφατο παράδειγμα; Η Μεγάλη Βρετανία, όπου στα τέλη του περασμένου έτους οι καταναλωτές πραγματοποίησαν συνολικά 13,2 δισεκατομμύρια πληρωμές μέσω χρεωστικών καρτών έναντι 13,1 δισεκατομμύρια πληρωμές με την καταβολή μετρητών. Όσο για τον ρόλο της τεχνολογίας; Πρωταγωνιστικός, καθώς θέτει τις βάσεις ώστε οι καινοτόμες εξελίξεις να λάβουν “σάρκα και οστά”.
Η διαρκώς πολλαπλασιαζόμενη δημοφιλία των ανέπαφων συναλλαγών, η δυναμική των online αγορών και ο πρωτοφανής βαθμός διείσδυσης, της κατοχής και της χρήσης των smartphones έχουν σημαντική επίδραση στον τρόπο της διαχείρισης των χρημάτων των ίδιων των καταναλωτών και της πληρωμής για την πραγματοποίηση αγορών αγαθών, οδηγώντας στην διαπίστωση πως πλέον οι χρεωστικές κάρτες έχουν υπερισχύσει των μετρητών ως την πλέον συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο πληρωμής στην Αγγλία. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζεται σε πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η UK Finance και η οποία -μεταξύ άλλων- καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία, η καινοτομία σε επίπεδο πληρωμών και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνήθειες των καταναλωτών συνεισέφεραν ουσιαστικά προκειμένου στα τέλη του περασμένου έτους να πραγματοποιηθούν 13,2 δισεκατομμύρια συναλλαγές πληρωμών μέσω καρτών, ξεπερνώντας κατά τι τις αντίστοιχες που έγιναν μέσω της καταβολής μετρητών και ανήλθαν σε 13,1 δισεκατομμύρια. Κάτι, που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ την ίδια στιγμή έγινε πραγματικότητα ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με ότι προβλεπόταν! Όσο για τις πληρωμές μέσω μετρητών, μειώθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση.
Η… μαγεία των ανέπαφων πληρωμών
Το σημείο-κλειδί για την αλματώδη ανάπτυξη της χρήσης των χρεωστικών καρτών εκ μέρους των Βρετανών καταναλωτών βρίσκεται στην δημοφιλία των ανέπαφων πληρωμών. Συνολικά, λοιπόν, κατά μήκος τόσο των χρεωστικών όσο και πιστωτικών καρτών, οι ανέπαφες πληρωμές το 2017 ενισχύθηκαν κατά 97%, διαμορφούμενες στις 5,6 δισεκατομμύρια. Περίπου τα 2/3 (63%) των κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας χρησιμοποιούν ανέπαφες συναλλαγές, ενώ καμία ηλικιακή ομάδα εξ’ αυτών δεν καταγράφει ποσοστό χρήσης μικρότερο του 50%. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία ακόμη και η πιο μικρή σε μέγεθος επιχείρηση αποδέχεται τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος, ενώ και οι καταναλωτές νιώθουν άνετοι και σίγουροι με αυτές, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν την ταχύτητα, την ασφάλεια και την ευκολία που εισφέρουν στην καθημερινότητα τους και δη ακόμη και για αρκούντως χαμηλής αξίας συναλλαγές. Μέχρι το τέλος της περυσινής χρονιάς, στην Αγγλία κυκλοφορούσαν περίπου 119 εκατομμύρια ανέπαφες κάρτες, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το 2027 κάτι παραπάνω από το 36% του συνόλου των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Βρετανική επικράτεια θα είναι ανέπαφες.
Πτωτική τροχιά για τις πληρωμές με μετρητά
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της μελέτης της UK Finance που καταδεικνύει πως πέρυσι οι πληρωμές με την χρήση μετρητών εμφάνισαν πτώση της τάξεως του 15%, διαμορφούμενες στις 13,1 δισεκατομμύρια πληρωμές. Παρόλα αυτά, κάτι παραπάνω από 3,4 εκατομμύρια καταναλωτές στην Μ. Βρετανία δεν έχουν χρησιμοποιήσει μετρητά στην ζωή τους, επαφιόμενοι στην αξιοποίηση των καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών), καθώς επίσης και άλλες μεθόδους πληρωμών προκειμένου να διαχειριστούν τις δαπάνες τους. Στο μεταξύ, περί τους 2,2 εκατομμύρια καταναλωτές χρησιμοποίησαν -σχεδόν- αποκλειστικά μετρητά για τις καθημερινές αγορές τους κατά τη διάρκεια του 2017. Κι αυτό, παρότι οι 9 στους 10 εξ’ αυτών είχαν στην κατοχή τους χρεωστική κάρτα την οποία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ανά πάσα στιγμή…
Πρόοδος, αλλά και… σιγουριά!
Καθώς εισέρχεται διαρκώς μεγαλύτερος βαθμός διαφοροποίησης στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες στην Αγγλία διαχειρίζονται συνολικότερα τα οικονομικά τους και την πραγματοποίηση των καθημερινών δαπανών τους, ο αριθμός των πληρωμών σε μετρητά στην εκεί χώρα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται κατά την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, αναμένεται ότι τα μετρητά θα διατηρήσουν τη θέση τους ως τη δεύτερη πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο πληρωμής έως το 2027.
Όπως τονίζουν στελέχη της UK Finance, το εύρος των επιλογών πληρωμής που παρέχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν να πληρώσουν με τον τρόπο που τους ταιριάζει καλύτερα. Παρόλα αυτά, αργεί ακόμη η στιγμή κατά την οποία η Μεγάλη Βρετανία θα αποτελέσει μια κοινωνία που θα λειτουργεί δίχως μετρητά, καθώς αυτά εξακολουθούν να αποτελούν μια μέθοδο πληρωμής που εξακολουθεί να αποτιμάται και να προτιμάται από πολλούς. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι εν λόγω τάσεις είναι πιθανό να μεταβληθούν περαιτέρω κατά την προσεχή δεκαετία. Επιπροσθέτως, μια σειρά από επερχόμενες εξελίξεις, όπως λ.χ. το Open Banking αναμένεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των πληρωμών, κάτι που πιθανώς θα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τα χρήματά τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως το UK Finance αποτελεί έναν οργανισμό που αντιπροσωπεύει τους κλάδους των οικονομικών και της τραπεζικής που λειτουργούν στην Μ. Βρετανία, εκπροσωπώντας περίπου 300 εταιρείες της χώρας, που με την σειρά τους παρέχουν υπηρεσίες πίστωσης, λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, χρηματιστηριακά προϊόντα, καθώς επίσης προϊόντα και λύσεις που σχετίζονται με τις πληρωμές.