Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) επέβαλε στον ΟΤΕ δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 400.000 ευρώ «για παραβίαση της αρχής της ακρίβειας και της προστασίας των δεδομένων, όπως και για τη μη ικανοποίηση του δικαιώματος εναντίωσης» όπως αναφέρει σε σχετική απόφασή της.

Το πρώτο πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από καταγγελίες συνδρομητών, οι οποίοι αν και είχαν ενεργοποιήσει την επιλογή “opt-out”, συνέχισαν να δέχονταν τηλεφωνικές κλήσεις από τρίτες εταιρείες με σκοπό την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών του τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Το δεύτερο πρόστιμο προήλθε μετά από καταγγελίες παραληπτών μηνυμάτων διαφημιστικού περιεχομένου, οι οποίοι δεν μπορούσαν να διαγραφούν από αυτή τη λίστα αποδεκτών αυτών των μηνυμάτων.

Ο ΟΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στη οποία αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με τις αποφάσεις της ΑΠΔΠΧ διευκρινίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις επρόκειτο για συστημικό πρόβλημα, που αφορούσε πολύ περιορισμένες κατηγορίες συνδρομητών κι έχει επιλυθεί. Στη μια περίπτωση επηρεάστηκαν συνδρομητές που έκαναν ακύρωση αιτήματος φορητότητας και το σύστημα δεν τους επανέντασσε αυτόματα στο Μητρώο του αρ. 11 και στη δεύτερη, συνδρομητές που δεν μπόρεσαν να εξαιρεθούν ηλεκτρονικά από την παραλαβή newsletter.

Όπως σημειώνεται και στις σχετικές αποφάσεις: “η Αρχή δέχεται ότι το συμβάν δεν οφείλεται σε δόλο του υπευθύνου επεξεργασίας και ότι μόλις ο υπεύθυνος επεξεργασίας το πληροφορήθηκε από την Αρχή ενήργησε για την επανόρθωση της παράβασης, συνεργαζόμενος μαζί της”». Η σχετική απόφαση βρίσκεται εδώ.