Όλοι αναζητούν τις βάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού στις υποδομές μιας επιχείρησης. Όμως η πραγματική αλλαγή ξεκινά από αλλού.

Η τεχνολογική πρόοδος των επιχειρήσεων, η βάση στην οποία σήμερα στηρίζονται για να επιτύχουν, να ξεχωρίσουν και να αναδειχθούν έχει τόσα παρακλάδια, που ο συνδυασμός τους είναι ένας μόνιμος πονοκέφαλος για όσους πρέπει να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Από τον εξοπλισμό σε υλικό, τις υποδομές που το υποστηρίζουν μέχρι τα προγράμματα αξιοποίησης των δεδομένων και τις υπηρεσίες επικοινωνίας και διαχείρισης. Σκοπός όλων των παραπάνω να λειτουργεί η επιχείρηση σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι και συγχρόνως να ενισχύεται η ασφάλεια και η επιχειρηματική συνέχειά της.

Στον αγώνα αυτό, ένα στοιχείο που μοιάζει να παραβλέπεται ή να αποτελεί δευτερεύοντα παράγοντα στην επιτυχία του μετασχηματισμού είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο βασικός κρίκος στη λειτουργία της μηχανής, που όσο δεν αντικαθίσταται από την ίδια την μηχανή θα παραμένει το σημείο εκκίνησης κάθε αλλαγής. Και είναι σημαντικό να προσφέρουμε στο γρανάζι αυτό την σημασία που του αξίζει.

Γιατί η αυγή της νέας βιομηχανικής επανάστασης συμπίπτει με την ενσωμάτωση στην παραγωγική διαδικασία μιας γενιάς επαγγελματιών και επιστημόνων πληροφορικής που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε ένα τεχνολογικά ανεπτυγμένο περιβάλλον και ξεκινά με σημαντικά εφόδια την πορεία της. Έχει δε διαφορετικές παραστάσεις και απαιτήσεις από το εργασιακό της περιβάλλον αλλά και αυξημένες δυνατότητες αφομοίωσης των αλλαγών που επιβάλλουν τεχνολογίες όπως η ΑΙ και το ΙοΤ. Από εκεί λοιπόν ξεκινά η αλλαγή και παρασύρει τον τρόπο εργασίας, το περιβάλλον εκτέλεσής της και τον τρόπο επικοινωνίας των ομάδων.

Όλα τα άλλα έρχονται μετά και είναι πολύ απλούστερα όταν ο βασικός κρίκος δεν χρειάζεται να ξεκινήσει από το μηδέν για να αποδώσει. Από εκεί ξεκινά η αλλαγή και ο νέος ψηφιακός κόσμος που έρχεται. Τα ρομπότ ίσως απλώς να είναι το αποτέλεσμα.