Το περιβάλλον του γραφείου μας έχει περάσει από σαράντα κύματα για να φθάσει στη σημερινή μορφή του, που ακόμη υπόσχεται εντυπωσιακές αλλαγές.

Το περιβάλλον γραφείου του σύγχρονου επαγγελματία έχει μια συνεχή εξέλιξη, που ακολουθεί την πρόοδο της τεχνολογίας και συνεχώς ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις της. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια συνοπτική εικόνα των τεχνολογικών εξελίξεων που συμβαίνουν γύρω μας και της προόδου που υπάρχει στην κοινωνία συνολικά. Ένα επαγγελματικό περιβάλλον που προσπαθεί πάντα να είναι στην πρωτοπορία και να μας προσφέρει τις ευκολίες και νέες δυνατότητες που προκύπτουν από τα διαφορετικά παρακλάδια της τεχνολογίας. Το πρώτο βήμα που ποτέ διεκδίκησε το γραφείο μας ήταν η απεξάρτησή του από το χαρτί. Το πολυδιαφημισμένο paperless office ήταν η εφαρμογή της τεχνολογίας στον επαγγελματικό μας μικρόκοσμο και αν και δεν κατάφερε ποτέ να επιτευχθεί ολοκληρωτικά, τουλάχιστον κατάφερε με την εξέλιξη των υπολογιστών, του διαδικτύου και των αποθηκευτικών μέσων να μας δώσει ένα άλλο επίπεδο ελευθερίας κινήσεων, διαχείρισης και αυτοματισμών.

Το πραγματικά μεγάλο βήμα όμως έγινε, όταν ο συνδυασμός τεχνολογίας και παγκόσμιων υποδομών δικτύων και υπηρεσιών μας επέτρεψε να κάνουμε το γραφείο μας πραγματικά φορητό. Και να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα όχι μόνο σε όσους την είχαν ανάγκη επαγγελματικά, αλλά και στον καθένα που ήθελε να μεταφέρει την επικοινωνία, την καθημερινότητα, την ζωή του ολόκληρη, μαζί του πάντα και παντού. Η καθημερινή μας βάση, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορεί να είναι οπουδήποτε. Μια λογική που ανατρέπει όλο και περισσότερες δραστηριότητες και αναγκάζει εταιρείες και οργανισμούς να αναθεωρούν τον τρόπο που οργανώνουν τις ομάδες εργασίας τους, τα κέντρα αποφάσεών και τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόνομων συστημάτων ελέγχου και διαχείρισης, πολύ εύκολα μπορούμε να πούμε πως ο παραδοσιακός τρόπος διαχείρισης των δραστηριοτήτων μας ανήκει πια στην ιστορία.