«Η Πληροφορική όπως τη γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια. Ο ρόλος της έχει αλλάξει και αλλάζει συνεχώς με γρήγορους ρυθμούς. Οι επαγγελματίες του ΙΤ χρειάζονται νέες δυνατότητες για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.»

netweek: Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις σήμερα για τον CIO μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της βαριάς βιομηχανίας, όπως είναι ο Όμιλος ΤΙΤΑN;

Γιάννης Παράσχος: H ταχεία ανάπτυξη των μεγάλων βιομηχανιών του κλάδου τσιμέντου στην εποχή που προηγήθηκε της κρίσης διαμόρφωσε, για πολλές από αυτές, ένα ανομοιογενές περιβάλλον συστημάτων και τεχνολογιών που, αναμφίβολα, έχει άμεσες επιπτώσεις στην απόδοση του ΙΤ και έμμεσα στην απόδοση των επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι σε μια παραδοσιακή βαριά βιομηχανία το IT θεωρείται ως μια καθαρά υποστηρικτική λειτουργία δημιουργεί μια επιπλέον δυσχέρεια, καθώς ο προϋπολογισμός που, συνήθως, του αναλογεί είναι περιορισμένος. Ιδιαίτερα για τον κλάδο των δομικών υλικών, η συνολική ετήσια δαπάνη για το IT δεν ξεπερνάει το 1,1% του τζίρου (κατά μέσο όρο, Gartner 2014). Αυτές είναι, θα έλεγα, και οι κύριες προκλήσεις. Δεν είναι εύκολο να επιδιώκει κανείς υψηλούς στόχους, ξεκινώντας από μια υφιστάμενη μη ιδανική κατάσταση, μια διαμορφωμένη κουλτούρα, με περιορισμένο προϋπολογισμό και εχθρό τον χρόνο.

netweek: Ποιες είναι οι κυριότερες προτεραιότητές σας; Πόσο σημαντικό είναι το governance και με ποιο τρόπο διασφαλίζετε την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών IT που παρέχει το τμήμα σας;

Γιάννης Παράσχος: Βασική μου προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση της εταιρικής στρατηγικής για το IT και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την αποτελεσματική και ταχεία εκτέλεσή της. Η διακυβέρνηση του IT συγκαταλέγεται μεταξύ των προϋποθέσεων, αποτελώντας, ίσως, την πρώτη και σημαντικότερη. Η διακυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου σταθερής συνεργασίας με τη Διοίκηση, στον συγχρονισμό με την εταιρική στρατηγική και στη σωστή προτεραιοποίηση των επενδύσεων του IT, με προκαθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι οι επενδύσεις προσδίδουν αξία στην εταιρεία και δεν υλοποιούνται ερήμην του business, των επιδιώξεών του και των δυνατοτήτων του οργανισμού.

Το ΙΤ οφείλει να αφουγκράζεται συνεχώς τις εταιρικές ανάγκες και να αναζητά ευκαιρίες για βελτίωση με μέσο, και όχι αυτοσκοπό, την τεχνολογία. Αν δεν το κάνει θα οδηγηθεί με βεβαιότητα σε αποτυχημένες δράσεις, σε σταδιακή μείωση της αξιοπιστίας του και, τελικά, στην περιθωριοποίησή του. Επιδιώκουμε η στρατηγική μας για τις υπηρεσίες να υπακούει σε αυτές τις γενικές αρχές, ενώ, παράλληλα, προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς με οδηγό βέλτιστες πρακτικές (π.χ. ITIL, COBIT, κ.λπ.).

netweek: Ποια είναι τα σημαντικότερα IT Projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σκοπεύετε να εκκινήσετε στο άμεσο μέλλον;

Γιάννης Παράσχος: Όσο αφορά στον όμιλο, τα έργα θα προκύψουν από τον στρατηγικό σχεδιασμό του IT. Παρότι ο σχεδιασμός δεν έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από τη Διοίκηση, βασικές μας προτεραιότητες είναι η διαμόρφωση του Enterprise IT Architecture, η διαμόρφωση προτύπων και η σταδιακή μετάβασή μας σε αυτά, η βελτιστοποίηση των IT processes & services, η υλοποίηση στρατηγικής & μηχανισμών ελέγχου για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και, κυρίως, η μετάβασή μας σε ένα πιο απλοποιημένο και ολοκληρωμένο περιβάλλον εφαρμογών. Για την Ελλάδα, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα μικρότερης κλίμακας που κινούνται στις ίδιες κατευθύνσεις. Αυτά στοχεύουν στη συνολική βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και στην απλοποίηση του υφιστάμενου περιβάλλοντος υποδομών και εφαρμογών, παράλληλα με την ενίσχυση των δυνατοτήτων για ανάλυση δεδομένων και λήψη αποφάσεων.

netweek: Πρόσφατα περάσετε από μια φάση αναδιοργάνωσης της Διεύθυνσης Πληροφορικής, καθώς κληθήκατε να υλοποιήσετε για πρώτη φορά φέτος το «ομιλικό» IT. Ποιες είναι οι εμπειρίες που αποκομίσατε από αυτό;

Γιάννης Παράσχος: Το Group IT είναι μια νέα Διεύθυνση που δημιουργήθηκε μέσα στο 2014. Η σχετική ανακοίνωση διαμόρφωσε ένα θετικό κλίμα στην κοινότητα του ΙΤ, αλλά και υψηλές προσδοκίες στο business. Οφείλουμε να καρπωθούμε από αυτό το κλίμα και να χτίσουμε επάνω του, να διαχειριστούμε τις προσδοκίες και, παράλληλα, να προχωρήσουμε πέρα από τον σχεδιασμό σε δράσεις με απτά αποτελέσματα. Η μέχρι τώρα εμπειρία μου είναι ιδιαίτερα θετική. Θεωρώ πως όλοι μας στον ΤΙΤΑΝΑ έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το ΙΤ πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Αυτό και μόνο αποτελεί μια καλή αφετηρία.

Στο πρώτο αυτό διάστημα επιδιώξαμε τρείς στόχους:

  • Την καταγραφή των τοπικών αναγκών και προτεραιοτήτων του business, των παρεχόμενων υπηρεσιών, υποδομών και δυνατοτήτων του IT.
  • Τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας των IT Managers, με σκοπό τη διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης, ανοικτής συνεργασίας και κοινού οράματος.
  • Την καλύτερη οργάνωση και στελέχωση του Group IT. Εδώ έχουμε μείνει λίγο πίσω λόγω αλλαγών που μας επηρέασαν και σχετιζόμενων ομιλικών έργων. Τώρα, όμως, η οργάνωση είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, καθώς οι υφιστάμενοι πόροι είναι πολύ περιορισμένοι για να υποστηρίξουν τα έργα που φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε.

Δυσκολίες πάντα υπάρχουν. Δεν είναι εύκολη η διαμόρφωση μιας αποδοτικής ομάδας από μέλη που δεν γνωρίζονταν μέχρι πρόσφατα, με διαφορετικές κουλτούρες και εθνικές καταβολές, αν δεν υπάρχει ένα κοινό όραμα. Το κλίμα, η κουλτούρα και οι αξίες του ΤΙΤΑΝΑ βοηθάνε πολύ στο να ξεπερνιούνται τυχόν δυσκολίες, βρισκόμαστε, όμως, ακόμη στην αρχή. Δεν έχουμε προχωρήσει σε δράσεις και αλλαγές που θα έχουν αναπόφευκτα επιπτώσεις στην οργάνωση, σε διεργασίες και συστήματα, συναντώντας αντίσταση και δημιουργώντας αντιδράσεις. Γι’ αυτά θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα.


netweek: Αναμφίβολα, το έργο ενός CIO επηρεάζεται από τον τομέα δραστηριοποίησης της εταιρείας του, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές συμβουλές που θα μπορούσατε να δώσετε στους συναδέλφους σας για το ρόλο τους μέσα στην εταιρεία, αλλά και για την περαιτέρω επαγγελματική τους εξέλιξη;

Γιάννης Παράσχος: Θα αναφέρω μερικά στοιχεία που, προσωπικά, πιστεύω ότι ξεχωρίζουν τους επιτυχημένους από τους μη επιτυχημένους CIOs, ανεξαρτήτως μεγέθους οργανισμού και κλάδου. Oι πρώτοι, πιστεύω, συγκεντρώνουν όλα τα παρακάτω:

  • Έχουν άριστη γνώση του business και της εταιρικής στρατηγικής. Χωρίς αυτά απλά δεν θα μιλάνε την ίδια γλώσσα με το business, δεν θα αποτελούν αξιόπιστους συνομιλητές της Διοίκησης και θα περιθωριοποιηθούν.
  • Έχουν πολύ καλή γνώση των σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων και ποιες από αυτές μπορούν να προσφέρουν στον oργανισμό τους.
  • Έχουν πολύ καλή γνώση των δυνατοτήτων του ΙΤ και του οργανισμού.
  • Έχουν ξεκάθαρο όραμα για το που θέλουν να φτάσουν την Πληροφορική σε 3-5 χρόνια.
  • Έχουν καλή γνώση της αγοράς του IT και των δυνατοτήτων της.
  • Έχουν επιλέξει καλούς συνεργάτες και δεν είναι συγκεντρωτικοί.
  • Είναι τολμηροί, αναλαμβάνοντας σωστά υπολογισμένα ρίσκα.
  • Προχωράνε βήμα-βήμα, απαρέγκλιτα προς τον επόμενο στόχο, χωρίς να ξεχνάνε το όραμά τους.

Ο ρόλος των CIOs -και γενικά των IT Managers- έχει αλλάξει πολύ. Το ΙΤ θα πρέπει να προωθεί την καινοτομία, να επιδιώκει και να λειτουργεί ως καταλύτης αλλαγών. Οι managers πρέπει να αφήσουν στην άκρη τη διαχείριση των συστημάτων και να στραφούν στη διαχείριση σχέσεων του IT με τον εσωτερικό πελάτη, το business, τη Διοίκηση, με συνεργάτες, με παρόχους υπηρεσιών. Για πολλά από τα σημερινά υψηλόβαθμα στελέχη, που μεγάλωσαν σε computer rooms στα μετόπισθεν του business, αυτό δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς το DNA του. Η επόμενη γενιά εκτιμώ ότι θα είναι πολύ καλύτερη από τη δική μας κι αυτό γιατί οδηγείται από τεχνολογίες που καλλιεργούν μια κουλτούρα ανοικτή στον κόσμο, στην αγορά και την επικοινωνία.

Όσο αφορά στην επαγγελματική εξέλιξη, θα πρότεινα δύο πράγματα. Συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση, για όλα τα θέματα που απασχολούν την τεχνολογία και την κοινωνία. Η τεχνολογία θα βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, διαμορφώνοντας πολλές φορές τις τάσεις και επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας, αποτελώντας, παράλληλα, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Έτσι, ο επιτυχημένος CIO πρέπει να είναι ένας άνθρωπος του κόσμου με ενδιαφέροντα, όχι αποκομμένος από την κοινωνία και, κυρίως, όχι στεγνός τεχνοκράτης. Επίσης, να αποφεύγει κανείς τις συχνές, βιαστικές επαγγελματικές επιλογές που έχουν σαν κύριο γνώμονα τις οικονομικές απολαβές. Έχοντας επιλέξει πού θέλει κανείς να φτάσει, καλό είναι να ακολουθήσει λίγα, σταθερά βήματα, χτίζοντας σταδιακά την καριέρα του με συνέπεια και υπομονή.

netweek: Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι κυριότερες νέες τάσεις που χαρακτηρίζουν το IT; Ποιες από αυτές τις τάσεις σκοπεύετε να αξιοποιήσετε στον όμιλο σας;

Γιάννης Παράσχος: Σε τεχνολογικό επίπεδο είναι γνωστές σε όλους τους αναγνώστες εκτιμώ, οι αλλαγές που φέρνουν το cloud, τα Βig Data, το in-memory computing, τα social media και το mobility. Οι τεχνολογίες αυτές αλληλεπιδρούν και συγκλίνουν σε ένα σύνολο δυνάμεων που έχουν αλλάξει ριζικά την εμπειρία των χρηστών, αλλά και τις απαιτήσεις από το IT. Το consumerization του IT ανεβάζει ακόμη ψηλότερα τον πήχη των απαιτήσεων, μειώνοντας το κενό μεταξύ IT και business και αυξάνοντας το ρίσκο, προερχόμενο από ένα περιβάλλον πολύπλοκο, πιο ανοικτό και δυναμικό. Η Πληροφορική όπως την γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια. Ο ρόλος της, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχει αλλάξει και αλλάζει συνεχώς με γρήγορους ρυθμούς. Οι παραδοσιακές οργανωτικές δομές και φόρμες δεν είναι ικανές να παρακολουθήσουν αυτούς τους ρυθμούς.

Οι επαγγελματίες του ΙΤ χρειάζονται νέες δυνατότητες για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Η παροχή επιλεγμένων commoditized IT services μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη και ποιοτικότερη, με την υιοθέτηση υβριδικών μοντέλων service delivery και, εδώ, μοντέλα όπως το cloud προσφέρουν λύσεις. Ο στόχος είναι να απαγκιστρωθεί το IT, που συνήθως έχει έλλειμμα πόρων, από όσα δεν προσθέτουν αξία και να επικεντρωθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων ή νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τον εκάστοτε οργανισμό. Στον ΤΙΤΑΝΑ παρακολουθούμε όλες τις τάσεις με ενδιαφέρον. Κάποιες από αυτές τις έχουμε ήδη υιοθετήσει (π.χ. cloud, mobile solutions), κάποιες τις δοκιμάζουμε πιλοτικά (π.χ. Enterprise Social Media), τις, δε, υπόλοιπες τις αξιολογούμε σταθερά σε συνάρτηση με τις στρατηγικές μας βλέψεις.