O Στάθης Ανάγνου, Διευθυντής Πληροφορικής της Motodynamics S.A., αποτυπώνει τον τρόπο που η εταιρεία του εκμεταλλεύεται την Πληροφορική, τα οφέλη που έχει αποκομίσει από αυτό, ενώ μιλάει και για τις μελλοντικές επενδύσεις στο ΙΤ, στις οποίες σκοπεύει να προβεί η εταιρεία του.

netweek: Με ποιο τρόπο μπορεί η Πληροφορική να βοηθήσει μια εταιρεία από το χώρο του automotive, ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και να καταφέρει να αναπτυχθεί μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον;

Στάθης Ανάγνου: Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, η μόνη σκέψη που θα πρέπει να απασχολεί μια εταιρεία που θέλει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί είναι το «πως θα είμαι ο καλύτερος στου χώρο μου και πως θα αναπτυχθώ περαιτέρω».

Στην κατεύθυνση αυτή, η σωστή χρήση της Πληροφορικής παίζει καταλυτικό ρόλο. Η αμυντική στάση του «πορεύομαι με ότι τεχνολογικές δυνατότητες είχα στο παρελθόν και όταν βελτιωθεί η κατάσταση βλέπουμε», οδηγεί μαθηματικά σε αδράνεια και απαξίωση. Έτσι και στο χώρο του automotive, που συγκαταλέγεται στους πλέον πληγέντες από την κρίση, η σωστή χρήση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και τεχνολογιών Πληροφορικής μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε αυξημένη αποδοτικότητα του ανθρώπινου δυναμικού – μέσω της μέγιστης δυνατής αυτοματοποίησης εργασιών ρουτίνας.

Με αυτό τον τρόπο η πολύτιμη ανθρώπινη ικανότητα διοχετεύεται σε added value δραστηριότητες που δεν μπορούν να τυποποιηθούν, σε αυξημένη ευελιξία μέσω έγκαιρης και αξιόπιστης πληροφόρησης και αποτελεσματικής και γρήγορης υλοποίησης νέων επιχειρηματικών σεναρίων, σε πληρέστερη πληροφόρηση του δικτύου διανομής σχετικά με τα προϊόντα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του τελικού πελάτη, σε καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες after sales μέσω της ολοκλήρωσης όλου του κύκλου ζωής ενός προϊόντος (αγορά, πώληση, εγγύηση, service) και σε προωθητικές ενέργειες προς τον τελικό καταναλωτή, με πιο εξελιγμένα e-technology και m-technology εργαλεία προσέγγισής του.

netweek: Πώς εκμεταλλεύεται η Mοτοδυναμική την Πληροφορική και ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη που έχει αποκομίσει από αυτό;

Στάθης Ανάγνου: Ο Ομιλος της Μοτοδυναμικής διαθέτει πολύχρονη ΙΤ κουλτούρα, η θέση, δε, της Διεύθυνσης Πληροφορικής βρίσκεται στο top management, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Έτσι, σε μια περίοδο επενδυτικής άπνοιας όσον αφορά σε νέα συστήματα και τεχνολογίες, η Μοτοδυναμική προχώρησε στην εγκατάσταση ενός νέου ERP συστήματος Microsoft Dynamics AX σε συνδυασμό με το automotive industry solution Annata IDMS, με σύμβουλο υλοποίησης την εταιρεία DIS.

Η νέα αυτή υποδομή συνέβαλε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην απρόσκοπτη υλοποίηση οργανωτικών αλλαγών της εταιρείας. Πρωτίστως, όμως, αποτέλεσε εργαλείο μεγαλύτερης αυτοματοποίησης εργασιών, βελτίωσης του χρόνου και του τρόπου διανομής, καλύτερης πρόβλεψης παραγγελιών ανταλλακτικών, ακριβέστερης εικόνας διαθεσιμότητας ανταλλακτικών και αναβαθμισμένων δυνατοτήτων παραγγελίας τους από το δίκτυο διανομής μέσω πιο εξελιγμένου web portal, ολοκλήρωσης του κυκλώματος εγγυήσεων και αναλυτικής πληροφόρησης όλων των στελεχών και της διοίκησης, με προχωρημένες δυνατότητες Business Intelligence. Παράλληλα, παρέχει μια αξιόπιστη, πλήρη και ενιαία βάση προϊόντων και πελατολογίου, στην οποία βασίζεται η ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών B2B και B2C.

netweek: Σκοπεύετε να επεκτείνετε-βελτιώσετε τα πληροφοριακά σας συστήματα στο μέλλον; Με ποιο τρόπο σκέφτεστε να εκμεταλλευτείτε τα σύγχρονα τεχνολογικά trends (cloud, mobility κ.λπ.);

Στάθης Ανάγνου: Η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων είναι μια συνεχής διαδικασία. Η Μοτοδυναμική, διαθέτοντας πλέον στέρεες βάσεις μέσω ενός σύγχρονου ERP, σκοπεύει να παραμείνει στην αιχμή της τεχνολογίας, να αξιοποιήσει τις διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις και να ακολουθήσει τις τεχνολογικές τάσεις. Ετσι, παρόλο που η εταιρεία διαθέτει σύγχρονο data center σε νέες εγκαταστάσεις και έχει υιοθετήσει πλήρως από το 2009 τεχνολογικές τάσεις όπως είναι το virtualization, εκμεταλλεύεται, ήδη, και τις δυνατότητες του cloud, μέσω του email συστήματος Microsoft Exchange Online, ενώ χρησιμοποιεί πιλοτικά cloud περιβάλλον για application hosting.

Εφαρμογές όπως e-shop και γενικότερα e-business θα μπορούσαν να τρέξουν ιδανικά σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον. Ιδιαίτερο, όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει για εμάς και ο χώρος των mobile applications και ήδη έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξή τους στο χώρο της επικοινωνίας και του after sales των οχημάτων – ενώ στα πλάνα μας για το 2014 είναι η επέκτασή τους και σε άλλους χώρους.