Το διήμερο 30-31 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε ο Μαραθώνιος Καινοτομίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου Αθηναίων, Apps4Athens Hackathon, στο Σεράφειο, με τη συμμετοχή ομάδων και startups από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον Μαραθώνιο Καινοτομίας, Apps4Athens Hackathon, συμμετείχαν πάνω από 200 διαγωνιζόμενοι, 60 ομάδες και 40 μέντορες, οι οποίοι καθοδήγησαν και υποστήριξαν τις ομάδες να διαμορφώσουν και να προχωρήσουν περαιτέρω την ιδέα τους. Οι ομάδες που διακρίθηκαν, κέρδισαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 6.500 ευρώ. Επιπλέον επιλέχθηκαν άλλες τέσσερις ομάδες που μαζί με τις διακριθείσες θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων για την υλοποίηση της ιδέας τους υποστηριζόμενες από 6μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.

Οι 8 ομάδες που διακρίθηκαν:

  • H Ομάδα Solar Code, κέρδισε το 1ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, δημιουργώντας μέσα στο διήμερο του Μαραθωνίου Καινοτομίας, μία υπηρεσία για την αξιοποίηση κεφαλαίων και διαθέσιμων χώρων, με σκοπό τη βέλτιστη τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στην πόλη.
  • Η Ομάδα GeoSquad, κέρδισε το 2ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ, και δημιούργησε εφαρμογή κινητού που λειτουργεί ως ψηφιακός οδηγός με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και φωνητική λειτουργία, η οποία δίνει απαντήσεις σχετικά με την αρχαία ιστορία της Αθήνας.
  • Η Ομάδα GreenBlock, κέρδισε το 3ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ, παρουσιάζοντας ένα σύστημα πλοήγησης, που προτείνει εναλλακτικές διαδρομές και σημεία με εύκολη πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα.
  • Η Ομάδα GAIA, κέρδισε το 4ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 500 ευρώ και υλοποίησε σύστημα όπου με τη χρήση κάμερας εγκατεστημένη στα απορριμματοφόρα του δήμου, μπορεί να εντοπίζει τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους και να ενημερώνει την δημοτική Αρχή για την περισυλλογή τους.

Η επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε άλλες 4 ομάδες που επιθυμεί να δει τις ιδέες τους να υλοποιούνται από τον δήμο Αθηναίων, οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια με τυχαία σειρά:

  • Η Ομάδα Tripmate, αποτελούμενη από μαθητές, παρουσίασε μία τουριστική εφαρμογή καθοδήγησης του επισκέπτη σε σημεία ενδιαφέροντος του δήμου, αξιολογώντας ταυτόχρονα και ποικιλία παραγόντων για την βέλτιστη επίσκεψη σε αυτά όπως καιρικά δεδομένα κ.α.
  • Η Ομάδα Athenssourcing AI, δημιούργησε μία εφαρμογή διαχείρισης και προβολής εκδηλώσεων και δρώμενων του δήμου Αθηναίων, στα οποία ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται αλλά και να επιλεγεί αν θέλει να συμμετέχει.
  • Η Ομάδα Crosswalk IQ, πρότεινε σύστημα IοT για έξυπνες διαβάσεις πεζών οι οποίες μεγεθύνονται όταν θέλει να περάσει ένας πεζός ή κάποιος με κινητικά προβλήματα (Α.Μ.Ε.Α.).
  • H Ομάδα Vercity, παρουσίασε έναν αυτοματοποιημένο εκπρόσωπο εξυπηρέτησης πολιτών με τεχνολογίες NLP & LLM.