Η πανδημία του κορονοϊού αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση παγκοσμίως για υπολογιστές, καθώς πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εργαστούν από το σπίτι, όμως οι αποστολές υπολογιστών κατά το α’ τρίμηνο του 2020 κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2016, λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή και τα logistics εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα της Canalys.

Ειδικότερα, κατά το α’ τρίμηνο 2020 οι αποστολές υπολογιστών desktop, notebooks και workstations ανήλθαν σε 53,7 εκατομμύρια, αριθμός μειωμένος κατά 8% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys, δεν υπήρξαν αλλαγές στη λίστα των κορυφαίων προμηθευτών υπολογιστών, με τη Lenovo να παραμένει στην κορυφή με 12,8 εκατομμύρια μονάδες, την HP να ακολουθεί με 11,7 εκατ. μονάδες και την Dell με 10,5 εκατ. μονάδες. Το βαρύτερο πλήγμα φαίνεται να δέχθηκε η Apple, καθώς οι αποστολές υπολογιστών της μειώθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση, στα 3,2 εκατ. μονάδες. Αντίθετα, μικρή άνοδο παρουσίασε η Dell (+1,1%).

Τι λένε οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον Rushabh Doshi, διευθυντή έρευνας της Canalys, το 2020 ξεκίνησε με περιορισμένη διαθεσιμότητα επεξεργαστών της Intel, που επιδεινώθηκε όταν πολλά κινεζικά εργοστάσια παρέμειναν κλειστά μετά τις διακοπές του νέου σεληνιακού έτους, την ώρα που η ζήτηση αυξανόταν δραματικά. «Ο έκτακτος χαρακτήρας της ζήτησης τόσο από καταναλωτές όσο και από εταιρείες, σε συνδυασμό με την έλλειψη προμηθειών, σήμαινε ότι το κόστος των συσκευών δεν ήταν πλέον ο κύριος παράγοντας. Αντίθετα, η ταχύτητα της προμήθειας ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής Ishan Dutt παρατηρεί πως, παρότι οι προμηθευτές υπολογιστών αναμένεται να ανακοινώσουν αυξημένα κέρδη για το α’ τρίμηνο, το υπόλοιπο της χρονιάς δεν παρουσιάζει το ίδιο καλές προοπτικές. «Πολλά τμήματα της τεχνολογικής βιομηχανίας έχουν επωφεληθεί από αυτό το πρώιμο κομμάτι της περιόδου των περιοριστικών μέτρων, αλλά αναμένουμε σημαντική πτώση της ζήτησης στο β’ τρίμηνο 2020», επισημαίνει.