Η πρόοδος στο χώρο των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης μοιάζει να τρέχει πιο γρήγορα από ποτέ, γι’ αυτό και στο netweek αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μια στήλη μας εξελίξεις στο ΑΙ που μας έκαναν εντύπωση και συμβαίνουν ανάμεσα στα τεύχη του.
To Steam ban-άρει το AI generated περιεχόμενο ως «αγνώστου πατρός»
Ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων στο κατασκευασμένο με τη χρήση ΑΙ περιεχόμενο, έβαλε η κατασκευάστρια της πλατφόρμας ψηφιακής διανομής, διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων και κοινωνικής δικτύωσης -κυρίως online παιχνιδιών- Steam. H ιδιοκτήτρια και δημιουργός του, Valve Corporation ξεκίνησε το μπλοκάρισμα των σελίδων και παιχνιδιών που περιέχουν κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί με χρήση κάποιου προγράμματος AI, εκτός και αν ο χρήστης που υπέβαλε το περιεχόμενο μπορούσε να αποδείξει ότι τα πνευματικά δικαιώματα του data set που εμπλέκεται στη δημιουργία, (ακόμα και μέσω των στοιχείων ιδιοκτησίας εμπλεκόμενης ΙP κλπ κλπ) του ανήκουν. Κάποιοι από τους «ban-αρισμένους» developers μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν στο Reddit ότι ενώ είχαν χρησιμοποιήσει προσωρινά κομμάτια κώδικα που δεν τους ανήκαν για demos και θα τα αντικαθιστούσαν αργότερα στην τελική βερσιόν, αποκλείστηκαν ακόμη και όταν αργότερα τα αντικατέστησαν, προφανώς ως «ύποπτοι». Πέρα από το «μπερδεμένο» -ίσως πέρα από κάθε δυνατότητα «ξεμπερδέματος»- ζήτημα του να αποδείξεις το επίπεδο «παρθενογένεσης» ενός κομματιού κώδικα, το Steam αναδεικνύει το πρόβλημα που προκύπτει με την ιδιοκτησία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργημάτων κάθε προγράμματος generative ΑΙ. Από τη στιγμή που κανένα τους δεν δημιουργεί πρωτότυπο περιεχόμενο και απαντήσεις -αφού όλα απλά δουλεύουν επανασυνθέτοντας υπάρχουσα γνώση (για αυτά απλώς πληροφορία), από το σύνολο των διαθέσιμων data την οποία σερβίρουν ως δικές τους απαντήσεις- θα φέρουν μεταξύ άλλων και το τέλος της πνευματικής ιδιοκτησίας;
Η επόμενη ερώτηση που ήδη αναβοσβήνει είναι γιατί αφού το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει εδώ και τόσα χρόνια τόσο από τις μηχανές αναζήτησης όσο και από sites -αλλά και κοινωνικά αλλά και ειδησεογραφικά δίκτυα- όπου το βασικό business plan ήταν το «clopy paste» πρακτικά χωρίς όρια. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εδώ θα γίνεται σε «βιομηχανική» πια κλίμακα και με πραγματικά αδιόρατο λόγω και της εμπλεκόμενης «ευφυίας» τρόπο. Εντυπωσιακό πάντως παραμένει ότι αντί να περιμένει το νομοθέτη η Steam για να προστατεύσει το ίδιο της το προϊοντικό μείγμα από ΑΙ generated κακέκτυπα -αλλά και το επιχειρησιακό της μοντέλο από μηνύσεις;- βάζει μόνη της κανόνες και μάλιστα σκληρούς.
Μετοχές ΑΙ: «Φούσκα είναι αλλά αγοράστε όπως και να’χει»
Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό δήλωσε ο ιδρυτής της SkyBridge Capital, Anthony Scaramucci στο BNN Bloomberg Television του Toronto, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την άνοδο -και σε πολλές περιπτώσεις εκτόξευση- των τιμών των μετοχών των εταιρειών που διαθέτουν και αναπτύσσουν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Για την ακρίβεια αυτό που είπε ήταν μεταξύ άλλων ότι στην αγορά «…υπάρχουν κύκλοι φουσκώματος και σκασίματος. Οι μετοχές των εταιρειών ΑΙ είναι πιθανότατα σε φάση φουσκώματος, αλλά υπάρχουν και υψηλής ποιότητας ΑΙ εφαρμογές εκεί έξω των οποίων οι μετοχές αξίζει να σου ανήκουν». Αναφερόμενος μάλιστα με παραδείγματα στην προοπτική της αγοράς έφερε το παράδειγμα της Nvidia της οποίας η μετοχή από την ανατολή των ΑΙ όπως του ChatGPT στον ειδησεογραφικό ορίζοντα παρουσίασε άνοδο 179% (μιλώντας μόνο για φέτος) και οι αναλυτές προβλέπουν να συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με την δημοφιλία της τεχνητής νοημοσύνης. «Η Nvidia Corp. είναι υπερτιμημένη σήμερα αλλά αν την κρατήσεις για τα επόμενα 15 χρόνια θα είσαι ΟΚ. Το κλειδί είναι η υπομονή» είπε και συμπλήρωσε ότι αγόρασε κάποτε μετοχές της Amazon τις οποίες και διατηρεί εδώ και 25 χρόνια. «Σε κάθε σημείο της τροχιάς της αν το δεις απομονωμένο ήταν μια υπέροχη ή μια τρομακτική επένδυση. Αλλά αν κάνεις μερικά βήματα πίσω και το δεις συνολικά και από απόσταση ήταν μια υπέροχη επένδυση».
Το ίδιο το δημιούργημα του βέβαια, η Skybridge, τον Ιανουάριο που μας πέρασε έχασε το 39% της αξίας της στο μεγαλύτερο fund της έχοντας επενδύσει δυναμικά σε κρυπτονομίσματα και την χρεοκοπημένη πλέον πλατφόρμα FTX, όπου μεταξύ άλλων έχει τοποθετηθεί πλαφόν στο ετήσιο ποσό αναλήψεων των πελατών. Ο ίδιος πάντως σχολιάζει «συνηθίζω να πειράζω τους πελάτες μου λέγοντας ότι όλοι είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές μέχρι να έχουν τις πρώτες τους βραχυπρόθεσμες απώλειες».
#Δενκακό: Ενός χρόνου AI Start-up, 1,3 δις δολάρια χρηματοδότηση…
Φαίνεται πως ο συνδυασμός των λέξεων start-up και AI είναι φτιαγμένος για να γεννά φαντασιώσεις αμερικανικού ονείρου, επενδυτικού μεγαλείου και τεχνολογικής υπεροχής. Έτσι καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε ότι η start-up «Inflection AI» που μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής χτύπησε jackpot και έπιασε το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση στην οποία κονταροχτυπήθηκαν και συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Microsoft και η Nvidia.
Η Inflection AI βέβαια δεν είναι κανένα ταπεινό outsider, αλλά το από κοινού δημιούργημα του συνιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman και του συνιδρυτή του Google DeepMind, Mustafa Suleyman που θέλησαν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της OpenAI. Με έδρα στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, μόλις 35 υπαλλήλους και περίπου 225 εκατομμύρια δολάρια από τον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης της, ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη πίσω από πανέξυπνα chatbots που θα αναλάβουν να αφήσουν πίσω τους όσα ξέραμε για τα έξυπνα συστήματα εξυπηρέτησης και επικοινωνίας. Στόχος της είναι να δημιουργήσει chatbots που αλληλοεπιδρώντας όχι μόνο με ταχύτητα, αλλά και χιούμορ και ξεχωριστή προσωπικότητα για κάθε χρήστη θα παρέχουν απόλυτα προσωποποιημένη εμπειρία και θα αναλαμβάνουν στο μέλλον χρέη προσωπικού βοηθού.
Το πρώτο τέτοιο δημιούργημα της εταιρείας, το chatbot Pi, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα μάλλον έδειξε ότι θα τα καταφέρει και ανέβασε την αξία της Inflection AI ήδη στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, τραβώντας μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον προσωπικά του Bill Gates και του πρώην CEO της Google, Eric Schmidt. Το Pi χρησιμοποιεί τεχνολογία generative ΑΙ, παρόμοια με το ChatGPT, για να αλληλεπιδρά όμως καλύτερα από αυτό με τους χρήστες του μέσω διαλόγων, επιτρέποντας τους να κάνουν ερωτήσεις, να μοιράζονται σχόλια αλλά και μαθαίνοντας το ίδιο από το ξεχωριστό σετ από αυτά για τον συνομιλητή του. Φιλοδοξώντας να γίνει όχι απλώς το επόμενο Google Search αλλά μια ακόμα πιο έξυπνη προσωποποιημένη διεπαφή που θα του πάρει τη δουλειά.