Σε ένα συνέδριο που ο τίτλος του είναι “Digital Greece in the Spotlight” η πορεία της ψηφιοποίησης της χώρας προφανώς αποτελεί βασικό πόλο συζήτησης, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του προγράμματος. Στην εκδήλωση του ΣΕΠΕ, τη Δευτέρα, ο λόγος, ο αντίλογος, η ενημέρωση και οι διευκρινήσεις, έδωσαν και πήραν. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, ξεκίνησε λέγοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός «δεν είναι μια απλή επιλογή ή έστω μια δευτερεύουσα ανάγκη, αλλά πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής κάθε κυβέρνησης», ο αντίστοιχος τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος  Κάτσης, ζήτησε «να μην σπαταλήσουμε αυτή την ευκαιρία (της ύπαρξης, για πρώτη φορά, άφθονων πόρων) για τον κλάδο ΤΠΕ», ενώ -από την πλευρά τους- ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, έδωσαν στοιχεία για τις τρέχουσες δράσεις και προγράμματα.

Ο πρώτος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ψηφιοποίηση των ΜμΕ, προϋπολογισμού 300 εκατ. €, που εκτίμησε ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ ο δεύτερος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί, μέχρι σήμερα σε όλα τα ορόσημα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, θυμίζοντας τη συμπληρωματικότητά του με το ΕΣΠΑ η οποία επιτρέπει, αν υπάρξουν έργα από το πρώτο, που δεν θα καταφέρουν να εκτελεστούν, να χρηματοδοτηθούν από το δεύτερο.

Εκατοντάδες οι διαγωνισμοί
Στο πολυπληθές δεύτερο πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαλλά, αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ ΜΑΕ, Σταύρος Ασθενίδης (την τελευταία τριετία «έτρεξαν» 152 διαγωνισμοί για έργα, προϋπολογισμού 1,5 δισ. €, ενώ το 2023 θα προκηρυχθούν άλλα 50, ύψους 1,2 δισ. €), αλλά και η παραδοχή του ότι είναι «τρελά δύσκολη» η επίτευξη του στόχου ολοκλήρωσης όλων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης ως τα τέλη του 2025. «Τα χρονοδιαγράμματα μπήκαν λίγο αισιόδοξα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται πόροι, τους οποίους η ελληνική αγορά δεν έχει στο σύνολό της».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δάφνης, ανέφερε ότι στη σημερινή συγκυρία δημοπρατούνται έργα με υπερ-πολλαπλάσιο προϋπολογισμό, σε σχέση με εκείνα της περιόδου 2015-2020, σε μια πιεσμένη αγορά, επισημαίνοντας, ωστόσο, τη θετική συγκυρία, για να προχωρήσουν, «καθώς υπάρχουν πολιτική βούληση, χρήματα, ανθρώπινοι πόροι και οι κατάλληλες διαδικασίες από την πλευρά του Δημοσίου».

Καλός ο ρυθμός διαχείρισης
Στο βασικό του σχόλιο, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ & Partner της DIADIKASIA Business Consulting, Αριστόδημος Θωμόπουλος, τόνισε ότι «σ’ αυτή την συγκυρία έχουμε πάνω από 400 έργα να υλοποιήσουμε, με στόχο  να μη χαθεί η δυναμική, που έχει δημιουργηθεί, και μέχρι σήμερα οι χρόνοι διαχείρισης είναι πολύ ικανοποιητικοί», για να πάρει τη σκυτάλη ο Διευθύνων Σύμβουλος της HPE Ελλάδος & Κύπρου, Μιχάλης Κασιμιώτης, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά Πληροφορικής καλείται σήμερα να διαχειριστεί μεγαλύτερο όγκο έργων σε μικρότερο χρόνο και προτείνοντας την εισαγωγή νέων εργαλείων και βέλτιστων πρακτικών από τη διεθνή αγορά.

Τις «διαδικασίες» έδειξε ως αίτιο των καθυστερήσεων ο Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος της UNI SYSTEMS, Γιάννης Λουμάκης, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν μεν έργα κι αυτό είναι ευτυχής συγκυρία, αλλά κάπου χανόμαστε στις διαδικασίες. Ενώ υπάρχουν έργα και η αγορά δείχνει αυτοσυγκράτηση, δεν υπάρχει η απορροφητικότητα που θα έπρεπε». Χαρακτήρισε δε την εκτέλεσή τους «πολύ μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο», με δεδομένη τη μεγάλη έλλειψη ανθρώπινων πόρων. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPACE HELLAS,  Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, δήλωσε ότι «η αγορά Πληροφορικής τα τελευταία 20 χρόνια έχει περάσει από πολλές βίαιες προσαρμογές, τάση που δεν βοήθησε τις εταιρείες του κλάδου, καθώς απαιτείται βάθος, γνώση, όραμα και μεράκι, αφοσίωση των εταιρειών και του απασχολούμενου δυναμικού».

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδος & Κύπρου, Σπύρος Πουλίδας, καλωσόρισε την πρόοδο στο ψηφιακό πεδίο και την προκήρυξη / συμβασιοποίηση των έργων, ζητώντας, ωστόσο «μεγαλύτερη επιτάχυνση και συνέργειες, απαραίτητες για την επιτυχή και έγκυρη υλοποίησή τους», και ο Διευθυντής Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα της Byte, Πάνος Ξενάκης, συμφώνησε μαζί τους, υποστηρίζοντας ότι «όλο το επιχειρείν στηρίζεται πλέον σε συνεργασίες και συνέργειες».