Η καινοτομία είναι (ή, τουλάχιστον, πρέπει να είναι) αναπόσπαστο και οργανικό τμήμα μιας σύγχρονης πόλης, συμβάλλοντας καταλυτικά στην καθημερινότητά της, προς όφελος των πολιτών-κατοίκων της.
Πολύ περισσότερο, βεβαίως, αυτό πρέπει να ισχύει σε μια πόλη που, μόλις πρόσφατα, ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της (κοινωνικής, έστω) καινοτομίας στην Ευρώπη για το 2018! Αναμενόμενη, λοιπόν, (για να μην πούμε ότι άργησε κιόλας) η παρουσίαση από το Digital Lab του Δήμου Αθηναίων (το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» της πολιτικής του, κατά τον CDO, Κωνσταντίνο Χαμπίδη) τριών εφαρμογών (υπάρχει και τέταρτη, η Think of me, που μετατέθηκε αργότερα, για λόγους ανωτέρας βίας – βλ. στράτευση), οι οποίες φιλοδοξούν να λύσουν υπαρκτά προβλήματα στη διαχείριση της πόλης σε τομείς όπως το πράσινο, τα απορρίμματα και οι δημόσιοι χώροι. Όλες καλά δουλεμένες και με προφανή τα οφέλη, όπως απέδειξαν τα πιλοτικά που ήδη ολοκληρώθηκαν.
Πρόκειται για τις εφαρμογές Inagros (ο CEO, Ανδρέας Ζερκούλης, περιέγραψε την πλατφόρμα διαχείρισης πρασίνου, η οποία εφαρμόστηκε στον Εθνικό Κήπο, προσφέροντας ολιστικές λύσεις και προφανή πλεονεκτήματα, καθώς βεβαίωσε και η παριστάμενη προϊσταμένη του, κ. Αγοραστού), Recytrust (με κάδους απορριμμάτων που διαθέτουν ενσωματωμένη ζυγαριά, όπως μας έδειξε ο συνιδρυτής της εταιρείας Γιώργος Στέγκος, και μηχανισμούς αφενός για ειδοποίηση αρμοδίως, όταν γεμίσουν, αφετέρου για την ενθάρρυνση -μέσω παιχνιδοποίησης- της ανακύκλωσης) και Smart City Spaces (πλατφόρμα που, όπως μας έδειξε το μέλος της ομάδας, Δημ. Δρακούλης, παρέχει με ειδικό city dashboard πληροφορίες για συγκέντρωση πληθυσμού/επισκεψιμότητα χώρων, ενώ εξυπηρετεί με survey app τη δραστηριότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, για καταλήψεις χώρων κλπ.).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε κι η συζήτηση με τον δήμαρχο και τους υποστηρικτές του εγχειρήματος, που ακολούθησε τις παρουσιάσεις, με τον Γ. Καμίνη να υπογραμμίζει τα πολλαπλά κέρδη των συνεργειών σε μια πόλη που «αξιοποιεί την αποθησαυρισμένη σοφία της» προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, την Αρίστη Σταθακοπούλου, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να δηλώνει πως τους αρέσουν τα δύσκολα και πιστεύουν ότι η πόλη μπορεί να αλλάξει μέσω της συν-εργασίας, τον Αθαν. Έξαρχο, από τη Nokia, να επιμένει πως «χρειάζεται να ενισχύσουμε τα μικρά οικοσυστήματα, γιατί από αυτά θα ξεκινήσουν οι μεγάλες εφαρμογές», τον Αλέξ. Καμπούρογλου του Athens Partnership να τονίζει πως αυτή η δράση «είναι μια χρυσή ευκαιρία για διεύρυνση των οριζόντων των υπαλλήλων του ΔΑ» και τον Γρηγ. Χριστόπουλο, εκ μέρους της Cosmote, να εκφράζει την υπερηφάνεια του για το αποτέλεσμα και τη βεβαιότητα ότι, αν συνεργαστούμε, μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Ο δεύτερος κύκλος του Digital Lab έχει ήδη εξαγγελθεί, με πόλους ενδιαφέροντος την καθαριότητα, την αντιμετώπιση κρίσεων, τις σχολικές υποδομές, τα δεδομένα κίνησης (σε συνεργασία με την Beat) και φυσικά τον τουρισμό (σε συνεργασία με τη Mastercard). Η προθεσμία για αιτήσεις συμμετοχής λήγει στις 17 Δεκεμβρίου (https://www.athensdigitallab.gr/#contest).