Στο «κλαμπ» των σημαντικών, τεχνολογικά, αγορών μπαίνει η Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση της Amazon ότι η χώρα μας θα είναι μία από τις 30 τοπικές «ζώνες» που έχει σκοπό να αναπτύξει το 2022 σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται πως οι τοπικές ζώνες (local zones) είναι φυσικές υποδομές για υποστήριξη και παροχή όλων των cloud υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και την παροχή υπολογιστικής ισχύς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι τοπικές ζώνες της AWS επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τα 30 σημεία, τα 22 θα βρίσκονται στην Ευρώπη και 3 από αυτά στην ανατολική Ευρώπη.  Εκτός της Ελλάδας στην ανατολική Ευρώπη local zones θα δημιουργηθούν σε Πολωνία και Τσεχία, δύο χώρες όπου η AWS έχει δημιουργήσει τοπικά γραφεία εδώ και αρκετά χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η Amazon Web Services έχει ξεκινήσει να επενδύει στην ελληνική αγορά δημιουργώντας μια διαδικτυακή τοποθεσία υπολογιστικού νέφους, υπό την επωνυμία «Amazon Cloud Front Edge», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία της ενώνοντας τη χώρα μας και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυό της. Στις αρχές της χρονιάς άνοιξε και τοπικό γραφείο στην Αθήνα, ενώ έχει υπογράψει και μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η νέα επένδυση της Amazon Web Services, τα υπό ανάπτυξη υπερσύγχρονα data center της Microsoft, και η αντίστοιχη έλευση της Digital Realty μέσω της Lamda Hellix στην Αθήνα εκτιμάται πως αυτομάτως αναβαθμίζουν τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό καθώς σηματοδοτούν τον μαζικό και ποιοτικό εκσυγχρονισμό της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό με ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες.