Σε δηλώσεις που έκανε στο NetFAX σχετικά με τη μεγάλη επέκταση του WannaCry malware, ο Bαγγέλης Χατζηνικολάου, Information Security Officer, KPMG αναφέρει τα εξής: «Η εκθετική μετάδοση του λογισμικού WannaCry απέδειξε για ακόμα μια φορά την ανεπάρκεια των οργανισμών να αντιμετωπίσουν άγνωστες απειλές.

Ο κατάλογος των οργανισμών που μολύνθηκαν έως τώρα περιλαμβάνει τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες κλπ. Η εμπειρία της KPMG σε θέματα ασφάλειας, έχει δείξει ότι οι περισσότεροι ελληνικοί οργανισμοί δεν είναι προετοιμασμένοι για τέτοιου μεγέθους επιθέσεις, ούτε ως προς το εξοπλισμό τους, ούτε και ως προς τις διαδικασίες αντιμετώπισης περιστατικών. Είναι επίσης γνωστό ότι εν μέσω κρίσης, οι δαπάνες για τις αναβαθμίσεις του εξοπλισμού Πληροφορικής, έχουν μειωθεί δραματικά, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα.

Ο συνδυασμός των δύο συνθηκών μπορεί να γίνει εκρηκτικός, ιδιαίτερα για τις κρίσιμες υποδομές (τηλεπικοινωνίες, μεταφορές κλπ.). Πιθανόν για την ώρα να σταθήκαμε τυχεροί διότι ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί λόγω ενός ενσωματωμένου ελέγχου που περιέχεται στο λογισμικό, είναι όμως σίγουρο ότι θα υπάρξουν μελλοντικές μεταλλάξεις του λογισμικού σε μορφές που δεν θα γίνονται αντιληπτές. Συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες και ειδικά στην ενημέρωση των χρηστών σας ως την πρέπουσα χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των συνημμένων τους».