Η ναυτική τέχνη είναι μια δεξιότητα που ανέπτυξαν κάποιοι λαοί με πάθος για τα ταξίδια και την αναζήτηση πέρα από όσο φτάνει το μάτι. Και οι δεξιότητες που χρειάζονταν ήταν τόσο ξεχωριστές αλλά και δυσεύρετες.

Γι’ αυτό και κάποιοι προχώρησαν, μεγαλούργησαν στον τομέα αυτό και κατέκτησαν μέσα από τα ταξίδια τους νέους κόσμους και ανέπτυξαν μοναδικούς πολιτισμούς. Με όπλο το θάρρος και συχνά την άγνοια του κινδύνου. Με το ένστικτο και την αγάπη για την εξερεύνηση και την αναζήτηση του νέου. Βέβαια στη συνέχεια προέκυψε το εμπόριο, το κέρδος, η δύναμη και ο πλούτος, αλλά αυτά είναι στην ανθρώπινη φύση. Σημασία έχει πως όλα αυτά αναπτύχθηκαν με ελάχιστα μέσα και με μεγάλες θυσίες.

Σήμερα τα πράγματα είναι τόσο διαφορετικά. Ο πλανήτης δεν έχει κάτι να μας κρύψει σε όλα τα ταξίδια που μπορεί να μας προσφέρει και οι θάλασσες αν και εξίσου δυνατές και απρόβλεπτες, είναι δρόμοι οργωμένοι και γνωστοί. Όμως η πρόκληση υπάρχει και έχει αποκτήσει μια άλλη μορφή. Αυτή της έξυπνης αξιοποίησης των θαλάσσιων δρόμων και του εμπορίου που έχει πια αποκτήσει παγκόσμια μορφή.

Η ναυτιλία έχει κερδίσει σημαντικά στοιχεία από την πρόοδο της τεχνολογίας εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη και πριν την εξέλιξη των υπολογιστών, οι τηλεπικοινωνίες σε όποιο βαθμό κι αν είχαν αναπτυχθεί, πάντα υπηρετούσαν τη ναυτιλία με όσα μέσα διέθεταν. Με στόχο να εξασφαλίσουν βασικά στοιχεία επικοινωνίας, ελέγχου και ενημέρωσης. Με την πρόοδο της πληροφορικής όλα αυτά πήραν μια νέα διάσταση, που σήμερα δείχνει να φτάνει στην κορύφωσή της. Τα πάντα πια μπορούν να ελεγχθούν ψηφιακά και οι νέες ιδέες δεν σταματούν να εμφανίζονται και να δίνουν λύσεις με απίστευτα γρήγορο ρυθμό. Η ελληνική ναυτιλία και οι άνθρωποί της, πρωτοπόροι πάντα στον τομέα, δεν παύουν να είναι τα ανήσυχα μυαλά που έχουν δώσει στην ναυτιλία μας την κορυφαία θέση παγκοσμίως. Αυτές τις απόψεις καταγράφουμε στην έκδοση αυτή, με την ευκαιρία και των Ποσειδωνίων που είναι η μεγάλη γιορτή της ναυτιλίας.

Και το επόμενο ραντεβού μας είναι στις 26 Σεπτεμβρίου στο μεγάλο συνέδριο της ναυτιλίας, το 4o Ship-IT Conference, που θα φιλοξενήσει όλες τις νέες τάσεις και εξελίξεις του χώρου της ναυτιλίας.

    Διαβάστε όλο το αφιέρωμα εδώ