Η BEWISE είναι μια νέα εταιρεία στο χώρο του IT και, με βεβαιότητα, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της – εκτός του disruptive attitude των ανώτερων στελεχών της – είναι η αλματώδης ανάπτυξη που εμφανίζει. Ο Μενέλαος Μακρυγιάννης, CEO της BEWISE, με την αρωγή του Κωνσταντίνου Τζαβάρα, COO στη BEWISE, μας δίνουν μια εκ των έσω ματιά για τις κινητήριες δυνάμεις της αναπάντεχης, για τα ελληνικά δεδομένα, ανάπτυξης της εταιρείας, και μας προϊδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια.

  NW: H BEWISE είναι μια νέα εταιρεία. Μιλήστε μας για το πώς φτάσατε στη δημιουργία της, για την εμπειρία των στελεχών της, τη δομή της και την έως τώρα ανάπτυξή της.

Μενέλαος Μακρυγιάννης: Ο λόγος που μας οδήγησε τον Αύγουστο του 2018 στην ίδρυση της BEWISE είναι η έκρηξη των νέων τεχνολογιών: Blockchain, IoT, AI, Cloud, Cyber security. Αυτές οι τεχνολογίες οδηγούν τις επιχειρήσεις να ανασχεδιάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Οι ΙΤ integrators δεν μπορούν να είναι απλά «καλοί τεχνικοί», που θα «υλοποιήσουν σωστά» ένα μοντέρνο δίκτυο. Πρέπει να είναι οι σύμβουλοι των οργανισμών που θα βοηθήσουν στη σχεδίαση του τρόπου εργασίας στη νέα ψηφιακή εποχή. Αυτό δημιουργεί την απαίτηση για μηχανικούς με ευρύ και εξαιρετικά υψηλό τεχνικό επίπεδο, οι οποίοι ενημερώνονται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη και, προφανώς, με business αντίληψη των τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να τονίσω ότι, πιστεύουμε πάρα πολύ στο επίπεδο γνώσεων και στην ποιότητα των Ελλήνων μηχανικών. Υπάρχει πολύ μεγάλο ταλέντο και εμείς μπορούμε, μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες παρέχοντας, ταυτόχρονα, εξαιρετικά σημαντικές λύσεις πληροφορικής! Έχουμε στις τάξεις μας μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες μηχανικούς και προσπαθούμε διαρκώς να ενισχύσουμε την ομάδα μας. Τα βασικά στελέχη της εταιρείας, για να απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημά σας, διαθέτουν εμπειρία μεγαλύτερη των 15 ετών, σε υλοποιήσεις απαιτητικών έργων, όσο και σε θέματα πωλήσεων και διοικητικά.

Οι μηχανικοί μας διαθέτουν τις υψηλότερες δυνατές πιστοποιήσεις γνωστών οίκων όπως η Microsoft και η Cisco και σε τομείς που αφορούν Datacenters, Cloud, Unified Communication, Cybersecurity, Dynamics 365 και Office 365 και άλλες! Δεν είναι τυχαίο, ότι ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της εταιρείας μας καταφέραμε να γίνουμε Gold Partner της Microsoft και να έχουμε στις τάξεις μας δύο Microsoft MVP μηχανικούς, καθώς και Advanced Specialized Partner της Cisco σε UC & Cloud. Αυτά, πιστοποιούν την άρτια τεχνική τους κατάρτιση και τη διαρκή τους εκπαίδευση στις τεχνολογικές εξελίξεις. Υπάρχει, εξάλλου, και το career path, το οποίο ακολουθεί κάθε τμήμα της εταιρείας, όπως και κάθε εργαζόμενός της, έτσι ώστε να συνεχίσουμε αυτή την εξέλιξη.

Παράλληλα, έχουμε μηχανικούς έμπειρους σε τεχνολογίες business design και innovation process, όπου με state-of-the art μεθοδολογίες design thinking (Jobs-to-be-Done, Business Model Canvas, κτλ.) ενισχύουν τις ομάδες υλοποίησης της BEWISE και βοηθούν τους πελάτες μας να πάρουν πραγματική αξία από τα συστήματα που υλοποιούν. Η εμπειρία πολλών ετών που διαθέτουν στην εφαρμογή των μεθοδολογιών αυτών σε έργα του εξωτερικού, βοηθούν τους πελάτες μας να προσεγγίσουν θέματα που αφορούν innovation, new business models και strategic project management.

  Καταλαβαίνω ότι αφουγκράζεστε τις ανάγκες των επιχειρήσεων που είναι οι εν δυνάμει πελάτες σας και λειτουργείτε και συμβουλευτικά. Δεν έρχονται εκείνοι μονοδιάστατα να ζητήσουν κάτι και εσείς να το υλοποιήσετε.

Μ.Μ.: Πολύ σωστά. Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση, στην ανάλυση και τη σχεδίαση της λύσης. Για το σκοπό αυτό, έχουμε ειδικούς solutions architects, ακολουθούμε διεθνώς αναγνωρισμένες μεθοδολογίες οργάνωσης και εκτέλεσης project, οι οποίες βασίζονται στη λειτουργία και στην τακτική συνεργασία των ομάδων – όχι μόνο των δικών μας, αλλά και του πελάτη, έτσι ώστε τα αποτελέσματα του κάθε project να συνδεθούν με τους στρατηγικούς στόχους του πελάτη.

Κωνσταντίνος Τζαβάρας: Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις για το πώς εκμαιεύουμε, ουσιαστικά, αυτό που θέλει να υλοποιήσει ο πελάτης. Πολλές φορές ο πελάτης έρχεται χωρίς να γνωρίζει σαφώς τις ανάγκες του και, σε αυτήν την περίπτωση, δεν κάνουμε μια απλή συζήτηση μαζί του, αλλά ακολουθούμε συγκεκριμένη διαδικασία. Υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι, τις οποίες ακολουθούν και εταιρείες στο εξωτερικό, έτσι ώστε με συγκεκριμένο τρόπο να γνωρίσουμε τι έχει στην πραγματικότητα ανάγκη ο πελάτης και να σχεδιάσουμε την κατάλληλη λύση για αυτόν.

Με σαφήνεια, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανάλυση και στο σχεδιασμό. Μελετούμε τι πραγματικά του ταιριάζει για να κάνουμε τις κατάλληλες προτάσεις.

  Ποιες είναι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρετε; Τι σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;

Κ.Τ.: Δύο κυρίως στοιχεία μας διαφοροποιούν. Το πρώτο είναι το πολύ υψηλό επίπεδο των μηχανικών που διαθέτει η BEWISE. Κακά τα ψέματα, η ελληνική αγορά δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχουμε φροντίσει, στους τομείς που ασχολούμαστε, να είμαστε ανάμεσα στις πιο εξειδικευμένες εταιρείες στον χώρο, με στόχο να είμαστε σύντομα στο top 2 των επιλογών! Όταν έρθει κάποιος σε εμάς, μπορεί να είναι σίγουρος ότι μπορεί να βρει την καλύτερη λύση, διαθέσιμη στην Ελληνική αγορά. Το επίπεδο των μηχανικών μας συμβάλει και στην επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά. Το δεύτερο στοιχείο που μας διαφοροποιεί, ειδικά σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές μας, είναι η μεθοδολογική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που καλούμαστε να λύσουμε. Είναι οι μεθοδολογίες που αναφέραμε νωρίτερα και που μας διαφοροποιούν σημαντικά, καθώς ο ανταγωνισμός δεν έχει τόσο συστηματική προσέγγιση.

  Τι είναι τα BEWISE Labs;

Κ.Τ.: Στην BEWISE είναι συστηματική η προσπάθεια που κάνουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας γνώσεις, καθώς στην εταιρεία έχουν συγκεντρωθεί πολλοί καλοί μηχανικοί, με υψηλού επιπέδου γνώσεις. Αυτός ο διαμοιρασμός γνώσης γίνεται συστηματικά μέσα στον Οργανισμό και, ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε συναντήσεις, στις οποίες είμαστε όλοι παρόντες – και οι άνθρωποι των πωλήσεων και οι μηχανικοί. Στις συναντήσεις αυτές, μιλάμε για πράγματα που έχουμε δει και έχουμε «εισπράξει» από την αγορά, καθώς και για νέες τεχνολογίες και έτσι με συστηματικό τρόπο προσεγγίσουμε και προγραμματίζουμε την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η υλοποίηση και εμπορευματοποίηση αυτών των ιδεών, γίνεται στην BEWISE Labs. Είναι το “incubation” της BEWISE, όπου εκεί οι ομάδες των μηχανικών μας και στελέχη με εμπορικές δεξιότητες εργάζονται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χωρίς να επηρεάζονται από την «καθημερινότητα», ώστε να αναπτύσσουν τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες της εταιρείας μας. Αυτήν την περίοδο, η BEWISE Labs αποτελεί το “incubation” για την ανάπτυξη λύσεων στον χώρο του Cybersecurity.


  Μιλήστε μας για σημαντικά έργα που έχετε αναλάβει, είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί. Ποιοι είναι οι βασικοί συνεργάτες σας και πώς τους επιλέγετε;

Μ.Μ.: Η διαφοροποίηση και η προσέγγισή μας είναι εμφανείς κατά τις συναντήσεις και τις παρουσιάσεις που κάνουμε στους πελάτες μας. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε με πάρα πολύ μεγάλες εταιρείες στην ελληνική αγορά. Για το 2019 είχαμε στόχο πωλήσεων €2,0 εκ. (σ.τ.σ.: το ποσό αφορά τον τζίρο) και φαίνεται ότι θα τον ξεπεράσουμε κατά πολύ! Έργα στα οποία αξίζει να αναφερθούμε είναι αυτό στη ZeniΘ – μίας μεγάλης εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Έχουμε υλοποιήσει έργα CRM και portal συνεργατών. Η επιτυχία της συνεργασίας οδήγησε στην επέκταση της και σε άλλους τομείς, όπως σε έργα Sharepoint και Unified Communications.

Πολύ σημαντική είναι η συνεργασία μας με τη Lapin House. Αρχικά, μας ζητήθηκε να κάνουμε ένα IT auditing, το οποίο οδήγησε σε ΙΤ outsourcing λύση – ένας δικός μας άνθρωπος εργάζεται πλέον μέσα στη Lapin House έχοντας όλη την ομάδα των μηχανικών μας στη διάθεσή του, έτοιμη να λειτουργήσει για αυτόν συμβουλευτικά και onsite, όχι μόνο για υποστήριξη, αλλά και για μελέτη και παρουσίαση νέων λύσεων προς όφελος του πελάτη. Στην ουσία, με έναν έμπειρο IT Admin, που εργάζεται στο περιβάλλον της Lapin House, η εταιρεία έχει καταφέρει να έχει μια ολόκληρη ομάδα υποστήριξης και management IT συστημάτων, αποτελούμενη από το σύνολο των experts που διαθέτει η BEWISE. Η συνεργασία έχει οδηγήσει σε έργα Penetration Tests, τόσο στην υποδομή όσο και στο e-shop της εταιρείας, καθώς και σε αρκετά IT upgrades στα πληροφοριακά συστήματα της Lapin House (όπως Cisco Meraki MX, Νέα Firewalls, O365 και νέα υποδομή με σταδιακή μετάβαση στο Azure). Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η λύση που προσφέρουμε στη Loreal, για managed service σε Voice over IP με τηλεφωνικό κέντρο της Cisco (Cloud PBX). Στην περίπτωση αυτή, σε δικό μας data center θα στηθεί το σύνολο του εξοπλισμού, όπου θα παρέχουμε σαν υπηρεσία το τηλεφωνικό κέντρο, το contact center, το video και όλο το μέρος του collaboration που έρχεται μέσα από τέτοιες λύσεις

Παρότι είμαστε μια νέα εταιρεία, έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα Cyber Security σε εταιρείες όλων των κλάδων, όπως έργα vulnerability assessment και penetration testing καθώς και έργα digital forensics και social engineering. Παράλληλα παρέχουμε εκπαιδεύσεις σε θέματα security awareness στα στελέχη και εργαζομένους των πελατών μας.

Σε start-up εταιρεία στον στοιχηματικό χώρο, που τώρα δημιουργείται, έχουμε αναλάβει το σύνολο του engine development, του mobile app και της πλατφόρμας, γενικότερα. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε το έργο στο ξενοδοχείο Palairos Resort, στην Αιτωλοακαρνανία, όπου έχουμε αναλάβει όλο το πληροφοριακό έργο – στις υποδομές, στην ασφάλεια, αλλά και business software λύσεις. Από τους βασικούς συνεργάτες μας είναι Cisco & η Microsoft, καθώς και οι Dell, Fortinet, HP & Veem.

  H ασφάλεια είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς στο IT και μπορεί ακόμη και να καθορίσει τη φήμη και την πορεία μιας εταιρείας. Πώς προστατεύετε και πώς υποστηρίζετε τους πελάτες σας στον κρίσιμο αυτό τομέα;

Μ.Μ.: Από πολύ νωρίς αποφασίσαμε να εντάξουμε υπηρεσίες blue team στο portfolio μας, μέσω του infrastructure τμήματος, όσο και υπηρεσίες red team, μέσω του Cybersecurity τμήματος. Στην ουσία παρέχουμε λύσεις offensive και defensive security, σε ό,τι αφορά το δίκτυο μιας επιχείρησης. Προφανώς, η πολιτική security ενός οργανισμού πρέπει να συμβαδίζει με τον συνολικό σχεδιασμό σε θέματα digital transformation. Οπότε, σε αυτόν τον τομέα δίνουμε και εμείς μεγάλη έμφαση, σε συνεργασία με τον οργανισμό, για να εντοπίσουμε όλα τα critical points και, με βάση το βαθμό ευελιξίας που θέλει να έχει ο εκάστοτε οργανισμός, σχεδιάζουμε μια συνολική λύση. Προσφέρουμε υπηρεσίες όπως υλοποίηση περιμετρικής ασφάλειας (next-generation firewalls), multi-factor authentication (MFA), data loss prevention (DLP), υλοποιούμε έργα threat intelligence, ενώ παρέχουμε και το full-stack των υπηρεσιών cybersecurity που μπορεί να ζητήσει ένας οργανισμός (penetration test, red teaming, digital forencics, source code auditing και άλλα). Είμαστε οι μόνοι πιστοποιημένοι στην Ελλάδα για να προσφέρουμε έργα red teaming. Παράλληλα έχουμε μηχανικούς με πιστοποιήσεις ISO27001 και DPO, οι οποίοι κάνουν συνεχή reviews των απαιτήσεων σε θέματα cybersecurity των οργανισμών, καθώς οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις απειλές διαρκώς εξελίσσονται.

  Αρκετές φορές παρατηρείται σύγκρουση απόψεων υπέρ των υποστηρικτών των τοπικών δομών IT και των υπέρμαχων του Cloud. Πολλές φορές, μάλιστα, οι απόψεις της κάθε πλευράς είναι απόλυτες. Ποια είναι η δική σας οπτική και πώς συμβουλεύετε τους πελάτες σας να κινηθούν σχετικά;

Κ.Τ.: Ο ερχομός του cloud έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτό που λέμε digital business transformation. Αυτή είναι η κυρίαρχη τάση και «εκεί» θα μεταφερθούν όλοι, αργά ή γρήγορα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός, ότι το cloud έχει κάνει εύκολη την υλοποίηση υποδομών (IaaS), αλλά κυρίως ότι μέσα από το Cloud μπορούν να προσφερθούν υπηρεσίες που δεν θα ήταν δυνατό διαφορετικά, καθώς μπορεί να γίνει συνδυασμός δεδομένων από πολλές διαφορετικές πηγές και διαφορετικούς χρήστες. Οι υπηρεσίες αυτές βοηθούν τις επιχειρήσεις να ανασχεδιάσουν πλήρως μοντέλα και διαδικασίες που ακολουθούν έως τώρα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει όλοι και όλα να μεταφερθούν αύριο κιόλας στο Cloud και δεν είναι μια διαδικασία “one size fits all”. Αυτά καθορίζονται από τον εκάστοτε οργανισμό, το επίπεδο των επενδύσεων που ήδη έχει κάνει, το ανθρώπινο δυναμικό και από θέματα συμβατότητας. Οπότε, φυσικά και ο στρατηγικός στόχος κάθε οργανισμού πρέπει να είναι η μεταφορά στο Cloud, αλλά αυτό είναι μία διαδικασία που διαφοροποιείται χρονικά και μεθοδολογικά, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε οργανισμού. Αυτήν την στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των εγκαταστάσεων είναι hybrid.

  Σε ποιους απευθύνονται τα Managed IT Services και πώς μπορεί μια εταιρεία να αποκομίσει το μέγιστο από αυτές τις υπηρεσίες;

Κ.Τ.: Οι Managed IT Υπηρεσίες απευθύνονται κυρίως σε μεσαίου μεγέθους εταιρείες, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν μεγάλα τμήματα IT. H τάση, πάντως, αφορά εταιρείες κάθε μεγέθους. Καθοριστικός παράγοντας είναι οι επενδύσεις που ήδη έχουν ή δεν έχουν γίνει. Παράδειγμα είναι η περίπτωση των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων, που κάνουν outsourcing μη-core λειτουργίες με στόχο να αφοσιωθούν στην παραγωγή και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Αυτή η πρακτική έχει το αντίστοιχό της στο IT: Μία σύγχρονη εταιρεία, που βλέπει στρατηγικά τις τεχνολογίες πληροφορικής για το οργανισμό της, θα πρέπει να διατηρεί ένα μεγάλο και πολυδάπανο τμήμα ΙΤ, ώστε να είναι πάντα up-to-date και να κάνει χρήση state-of-the-art τεχνολογιών για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Αντ’ αυτού, πολλές εταιρείες επιλέγουν να κάνουν outsourced τα τμήματα IT, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας και μπορούν πάντα να είναι βέβαιες, ότι τα συστήματά τους συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας.

  Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια σας για την BEWISE; Μιλήστε μας για τους στόχους που έχετε βάλει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Μ.Μ.: Τον Αύγουστο του 2018 ξεκινήσαμε τη BEWISE 4 άτομα. Σήμερα, είμαστε 30. Στόχος μας είναι να εδραιωθούμε στην Ελληνική αγορά και θέλουμε για κάθε τεχνολογικό έργο που προκηρύσσεται, η BEWISE να είναι ανάμεσα στις υποψήφιες προς ανάθεση υλοποίησης. Έως το 2020 θέλουμε να επεκταθούμε περισσότερο με υλοποιήσεις στο εξωτερικό – μετράμε ήδη 6 έργα στο εξωτερικό, ενώ έως το 2021 θέλουμε μέσα από τη BEWISE Labs, να λανσάρουμε τα δικά μας προϊόντα.

Για εμένα, ανεπίσημο κριτήριο της επιτυχίας μας είναι ότι, καταξιωμένοι μηχανικοί ήρθαν σε εμάς από μεγάλες εταιρείες, με τζίρο πολλά εκατομμύρια ευρώ, επειδή τους προσέλκυσαν η κουλτούρα και η προοπτική της BEWISE. Όσο πετυχαίνουμε τέτοια πράγματα, είμαστε σίγουροι για την επιτυχία των έργων μας και του στρατηγικού μας πλάνου.