Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας και οι επιπτώσεις της (που έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στην καθημερινότητά μας), αναμένεται να είναι πολλές και σημαντικές. Μια από τις πιο σοβαρές ανησυχίες, που αγγίζει σχεδόν τους πάντες, έχει να κάνει με τις επιπτώσεις του ΑΙ στο εργατικό δυναμικό – με απλά λόγια, αν οι εφαρμογές και οι χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, που συνεχώς αυξάνουν και πληθαίνουν, θα «πάρουν τις δουλειές» μας. Κι αυτό το θέμα, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις, δεν απασχολεί μόνο τους εργαζομένους, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, που ψάχνουν οι ίδιες λύση στο πρακτικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και, βεβαίως, κοινωνικό πρόβλημα.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 4 Απριλίου, κάμποσα μεγάλα ονόματα με πρωτοβουλία της Cisco και συνοδοιπόρους τις Accenture, Eightfold, Google, IBM, Indeed, Intel, Microsoft και SAP κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία του AI-Enabled Information & Communication Technology (ICT) Workforce Consortium, ενός think-tank με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ανθρώπινο δυναμικό στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας (συγκριμένα, σε 56 διαφορετικές ειδικότητες), προκειμένου να διαμορφωθούν προτάσεις για μετεκπαίδευση και επιμόρφωση των σημερινών εργαζομένων.

Τι θα αλλάξει
Η πρώτη φάση των εργασιών του Consortium θα εστιάσει στην αξιολόγηση των αλλαγών που θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινότητα και τους στόχους των εργαζομένων και, μετά την ολοκλήρωσή της, θα ανακοινωθεί σχέδιο με συγκεκριμένες πρακτικές ενέργειες, τόσο για την πλευρά των εργοδοτών, όσο και για εκείνη των εργαζομένων. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις – μέλη του είναι οι ίδιες πρωτοπόροι στον χώρο του ΑΙ, έχουν ήδη καταγραφεί και αξιολογηθεί οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις από τη χρήση του, οπότε θα είναι πολύ χρήσιμη η ‘ανάμιξη’ και συν-αξιολόγηση των ευρημάτων τους, ώστε οι λύσεις που τελικά θα προταθούν να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως βάση σε πολύ περισσότερους κλάδους και τομείς.

Ο απώτερος στόχος, πάντως, είναι πολύ ευρύτερος, καθώς περιλαμβάνει την υλοποίηση -πέραν όσων απευθύνονται στους νυν εργαζομένους- και ενός πολύ μεγάλου αριθμού προγραμμάτων για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στο ευρύ κοινό, την επόμενη δεκαετία, πρόκειται να εκπαιδευτούν περισσότερα από 95 εκατ. άτομα, ανά τον κόσμο.

Από τις επιχειρήσεις – μέλη του Consortium, η Cisco έχει ήδη δεσμευτεί να εκπαιδεύσει 25 εκατ. σε ψηφιακές δεξιότητες και κυβερνοασφάλεια ως το 2032, η IBM 30 εκατ. σε ψηφιακές δεξιότητες ως το 2030, η Intel άλλα 30 εκατ. σε δεξιότητες ΑΙ ως το 2030, η Microsoft 10 εκατ. σε δεξιότητες και ψηφιακή οικονομία ως το 2025 και η SAP άλλα 2 εκατ. ως την ίδια χρονιά.