Ο Ελληνικός Κόμβος Blockchain διοργάνωσε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 στο BIOS την πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το 2018, OpenB3 (Blockchain Beer Bios), με τη συμμετοχή πάνω από 200 στελεχών από τον χώρο της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων.
Δυναμική που δύσκολα κρύβεται, έντονος διάλογος, παθιασμένη επιχειρηματολογία, αλλά και πλήθος απορίες / διευκρινήσεις / ερωτήσεις ήταν τα βασικά στοιχεία τα οποία χαρακτήρισαν τη χθεσινή, ουσιαστικά πρώτη, ενημερωτική σύναξη μελών και φίλων του νεοσύστατου Hellenic Blockchain Hub, που πραγματοποιήθηκε στο Bios της οδού Πειραιώς… Κι αυτό είναι απολύτως λογικό, καθώς το blockchain και οι άπειρες εφαρμογές του θεωρούνται (από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακαλώ) fundamental technology, η οποία έχει τη δύναμη να δώσει καινούριες λύσεις, αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού και ανατρέποντας πολλά απ’ όσα γνωρίζαμε ως σήμερα…
Ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Καραμανώλης, έκανε έναν (θετικό, για τους λίγους μήνες της ζωής του) απολογισμό των ως τώρα δράσεων του ΗΒΗ και ανακοίνωσε τον προγραμματισμό των επομένων, με στόχο την ενίσχυση εντός και εκτός συνόρων και την επέκτασή του. Ακολούθησε ο αντιπρόεδρος του ΗΒΗ, Κώστας Καλογεράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί για την επέκταση και σύσφιξη των σχέσεων μελών και φίλων, με στόχο τη δημιουργία σημαντικής κοινότητας blockchain στην Ελλάδα.
Την τριάδα των εισαγωγικών ομιλητών, συμπλήρωσε ο γεν. γραμματέας, Μαρίνος Ξυναριανός, παρουσιάζοντας το πρώτο «εκπαιδευτικό / ενημερωτικό» e-book του ΗΒΗ με θέμα «Blockchain στην Ελλάδα και 4η Βιομηχανική Επανάσταση». Μετά τις ανασκοπήσεις και τις παρουσιάσεις εκ μέρους του ΔΣ, ήταν η σειρά των μελών να αναδείξουν τις δραστηριότητές τους στο χώρο του blockchain. Έτσι, ο cloud leader της IBM, Χάρης Λιναρδάκης, παρουσίασε την προσέγγιση της εταιρίας του σ’ ό,τι αφορά στις enterprise εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας, ανακοινώνοντας και τη διάθεση κάποιων λογισμικών για μια πρώτη γνωριμία, ενώ ο Γιώργος Πάνου, Group Digital Innovation Dir – Digital Transformation της Mellon, έδωσε κι αυτός τη δική του οπτική για την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις.
Ακολούθησαν πέντε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από ισάριθμες startups – μέλη του ΗΒΗ, συγκεκριμένα από τις eHosp (πλατφόρμα για χρήση τεχνολογιών blockchain στο χώρο της υγείας και του insurtech), Musicspoon (ανάλογη πλατφόρμα για χρήση στον καλλιτεχνικό χώρο, με IP rights tockenization και δυνατότητα μικροπληρωμών), Νο code schedule (εφαρμογή blockchain Optain στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με κύριο στόχο τις ψηφιακές ταυτότητες και τη μη-διακίνηση πιστοποιητικών), Chain Proof (εφαρμογή Finabyss κατά της απάτης στο χώρο της τέχνης, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας μικροπληρωμών) και Mytracknet (ήδη βραβευμένος συνδυασμός τεχνολογιών Bluetooth και Blockchain, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου δικτύου lost & found…)
Τη σκυτάλη πήρε, στη συνέχεια, η πολύπειρη πρώην υπουργός και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στα νέα χρηματοδοτικά συμμετοχικά εργαλεία για την υποστήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, με σημαντικότερο παράδειγμα βεβαίως, το act4Greece της ΕΤΕ (πρώτη μεγάλη δράση crowdfunding στη χώρα μας, με τη συνεργασία της Crowdpolicy). Όμως, «όλα τα λεφτά», ήταν το panel με το οποίο ολοκληρώθηκε η βραδιά, στο οποίο συμμετείχαν -εκτός από την κ. Κατσέλη- ο Managing Dir. της Crowdpolicy, Μιχάλης Ψαλλίδας, o πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Κυρίτσης, και το στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μαρί Μαρκοσιάν, με συντονιστή το δημοσιογράφο Δημήτρη Μαλλά.
Τα θέματα αυτής της συζήτησης, που κράτησε περισσότερο από μια ώρα, ήταν οι δυνατότητες χρηματοδότησης νέων ή ώριμων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων, με τη βοήθεια των νέων, κατανεμημένων τεχνολογιών, όπως και οι αλλαγές που μπορούν να φέρουν αυτές στη σημερινή πραγματικότητα όσον αφορά στο Χρηματιστήριο, τις μετοχές, τις κάθε λογής αξίες και το tokenization τους, το crowdfunding και τα πολυσυζητημένα ICOs.
Εκτεταμένες αναφορές έγιναν στην ανυπαρξία πλαισίου (που όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται, αλλά με μέτρο), στις διαδικασίες και τις συμβάσεις κατά την αξιοποίηση του blockchain (που είναι κουραστικές, αλλά απαραίτητες), στην πιθανότητα να γίνει η Ελλάδα blockchain nation (που μοιάζει μακρινό όνειρο, αλλά με πολλή προσπάθεια γίνεται), στις ρυθμίσεις ασφαλείας (που, κατά τον καθηγητή στο πανεπ. Αιγαίου Γ. Χαραλαμπίδη, μπορεί να αποδειχτούν «φρένο» ενώ χρειαζόμαστε «γκάζι», αλλιώς η τεχνολογία θα μας προσπεράσει), στα θέματα εμπιστοσύνης (που, βεβαίως, πρέπει να ενισχυθεί) κλπ.
Αξίζει να αναφερθεί ο αντίλογος «επαϊόντων» από το ακροατήριο, που τόνισαν ότι αργούμε σε θέματα ICOs και blockchain, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει, αλλά και η παρουσία, στο κλείσιμο του panel, του Γεν. Γραμματέα Ψηφ. Πολιτικής Στέλιου Ράλλη, ο οποίος προανήγγειλε την αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain για την αντιμετώπιση από το κράτος του προβλήματος των πλαστών πανεπιστημιακών πτυχίων, αποκαλύπτοντας ότι ακολουθούν τα πιστοποιητικά των ληξιαρχείων.