Η καινοτομική τεχνολογία που γνωρίσαμε με τα κρυπτονομίσματα, στον καιρό της δόξας τους, μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στο χώρο των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας συναλλαγές χωρίς μεσάζοντες, με μικρότερο κόστος, διαφάνεια, λογοδοσία και κρυπτογραφημένες, απαραβίαστες εγγραφές. Θα το καταλάβουν, άραγε, εγκαίρως;

Η «έξωθεν καλή μαρτυρία», το «καλό όνομα» αν προτιμάτε, δεν παίζει ρόλο μονάχα στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, επηρεάζοντας αρνητικά ή θετικά τον περίγυρό τους στις καθημερινές δοσοληψίες τους, αλλά -μερικές φορές- και στις τεχνολογίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Blockchain. Άμεσα συνδεδεμένο με το Bitcoin, το πρώτο κρυπτονόμισμα, καθώς σ’ αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία πάτησε η δημιουργία του, έχει συνδεθεί έκτοτε μαζί του στη συνείδηση του κοινού και εξακολουθεί να επηρεάζεται -ευτυχώς, ολοένα και λιγότερο- από τα διαρκή προβλήματα και τις αστοχίες όχι μόνο του ίδιου, αλλά συνολικά του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων, στο οποίο πρόσφατα προστέθηκαν και τα NFTs (Non-Fungible Tokens) που βρίσκονται στο στόχαστρο, ως «φούσκα έτοιμη να σκάσει»…
Κι αυτό είναι τουλάχιστον άδικο, γιατί οι δυνατότητες του Blockchain είναι πολλές και οι εν δυνάμει επιχειρηματικές εφαρμογές του ακόμα περισσότερες. Το εκ γενετής «χάρισμά» του να κρατάει τις όποιες εγγραφές στις «διφθέρες» της «αλυσίδας» του μυστικές και απαραβίαστες μπορεί να μεταβάλει με δραστικό τρόπο πάμπολλα καθιερωμένα επιχειρησιακά μοντέλα και να φέρει πλήθος ανατροπές στις αγορές, καθώς ουσιαστικά καταργεί την έννοια του φυσικού μεσολαβητή.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αυξάνονται κατακόρυφα η διαφάνεια και η λογοδοσία, ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος των συναλλασσομένων, αδιάφορα αν πρόκειται για σχέσεις μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων, επιχειρήσεων με επιχειρήσεις ή και αμφοτέρων με το κράτος και τις υπηρεσίες του.

Ενθαρρυντικές εξελίξεις
Μάλιστα, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά πιλοτικά project στο πλαίσιο του EBSI (European Blockchain Services Infrastructure), στα οποία συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ παράλληλα στήνεται το κατάλληλο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να παραμείνει στους πρωτοπόρους των νέων τεχνολογιών, με ό,τι αυτό σημαίνει σε γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Στη χώρα μας, με «νόμο-σκούπα» για τις αναδυόμενες τεχνολογίες του περασμένου Ιουλίου, θεσμοθετήθηκε η λειτουργία των έξυπνων συμβολαίων τα οποία στηρίζονται σε αυτή την τεχνολογία και «αποτελούν έγγραφα που μπορούν να αξιοποιούνται ως αποδεικτικά μέσα, επιταχύνοντας έτσι την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα», ξεκινώντας από μερικές νεοφυείς που ήδη αξιοποιούν κάποιες δυνατότητές τους.
Ενθαρρυντικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας ενδημεί μια μικρή μεν, αλλά ιδιαίτερα δυναμική κοινότητα στον χώρο του Blockchain, η οποία καλύπτει και τον χώρο των επιχειρήσεων, εκτός εκείνου των fintech. Αντίθετα, η Κύπρος θεωρείται από τις πιο προηγμένες χώρες σ’ αυτή την τεχνολογία, με γερές βάσεις στην εκπαίδευση και το επιχειρείν.

Τα πάντα ρει…
Βεβαίως, τόσο η ίδια η τεχνολογία, όσο και οι εφαρμογές της εξελίσσονται διαρκώς, γι’ αυτό και οι «μυημένοι» δεν είναι ακόμα πολλοί.
Όμως, μετά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν όχι και παράλληλα με αυτόν, έστω σε δεύτερο χρόνο, η αποκεντροποίηση (decentralization) σίγουρα θα αυξήσει τους πιστούς της. Ένα ευρέως αποδεκτό κανονιστικό πλαίσιο προφανώς θα παίξει τον (θετικό) ρόλο του, αλλά για την ώρα σημαντικό (αρνητικό αυτή τη φορά) ρόλο παίζει η γνωστή «πληγή» της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού με κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να στελεχωθούν τα τμήματα έρευνας και υλοποίησης σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Για να κάνει γνωστότερες τις δυνατότητες του Blockchain και να αναδείξει τις πολλές και διάφορες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας, το netweek ζήτησε από δυο ειδήμονες, τον Μαρίνο Θεμιστοκλέους, αναπληρωτή κοσμήτορα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διευθυντή του Ινστιτούτου του Μέλλοντος, στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, και τον Διονύση Αυρηλιώνη, ιδρυτή και CEO της Compellio, με έδρα το Λουξεμβούργο η οποία εξειδικεύεται σε εφαρμογές Blockchain, να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με τα οφέλη που κομίζει αυτή η τεχνολογία στο επιχειρείν, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις ευκαιρίες που προσφέρει σ’ όσους αποφασίσουν να την εμπιστευθούν.