Προς ματαίωση οδηγείται ο διαγωνισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για «την προμήθεια συστημάτων αεροναυτιλίας για τη μετεγκατάσταση της προσέγγισης Αθηνών από Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ)».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το NetFAX, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έβαλε μπλόκο στην υπογραφή του σχεδίου σύμβασης ανάμεσα στην ΥΠΑ και την Space Hellas, στην οποία έχει κατακυρωθεί το έργο. Ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχτηκε τον Ιούλιο το 2017. Προσφορές κατέθεσαν τρεις εταιρείες: η Cosmos Business Systems, η Space Hellas και η Sitti SpA. Ύστερα από μπαράζ προδικαστικών προσφυγών και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών από τις συμμετέχουσες εταιρείες, αποκλείστηκαν η Sitti SpA και η Cosmos Business Systems, η οποία είχε αναδειχθεί προσωρινή μειοδότρια.

Εν συνεχεία, ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην Space Hellas, έναντι 2,97 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά την διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου, έκρινε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης, εντοπίζοντας πλημμέλειες. Η ΥΠΑ ζήτησε ανάκληση της απόφασης του δικαστηρίου προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύναψη της σύμβασης.

Η υπόθεση πήγε στο VI τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο, αφού εξέτασε την αίτηση ανάκλησης της ΥΠΑ την απέρριψε, επικυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση του ΣΤ’ Κλιμακίου. Τον Αύγουστο του 2020 ακολούθησε προσφυγή της Space Hellas για ανάκληση της απόφασης- αυτή τη φορά- του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ζήτημα εκδικάστηκε από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου, η οποία απέρριψε την προσφυγή της Space Hellas. Με αυτά τα δεδομένα, ο διαγωνισμός δεν προχωρά και αναμένεται να κηρυχθεί άγονος.