Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που μπαίνουν σιγά-σιγά στην καθημερινότητα του τμήματος IT είναι η ενσωμάτωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μιας νέας γενιάς εργαζομένων.

Μιας γενιάς, η οποία έχει μάθει να εργάζεται με τελείως διαφορετικό τρόπο, τον οποίο φέρνει μαζί της στις επιχειρήσεις, μην αφήνοντας σε πολλές περιπτώσεις, περιθώρια για συμβιβασμούς. Η νέα αυτή γενιά θέλει να εργάζεται από τις συσκευές που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί, αλλά και από οποιοδήποτε χώρο αν βρίσκεται.

Δεν έχει σημασία αν οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο σπίτι τους, αν είναι σε ένα επαγγελματικό ραντεβού ή αν απλά πίνουν τον καφέ τους. Το ζητούμενό τους είναι να έχουν πρόσβαση στους εταιρικούς πόρους και, ειδικότερα, στις απαραίτητες για αυτούς πληροφορίες, ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε. Και το σημαντικότερο από όλα ίσως, θέλουν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχουν μάθει να χρησιμοποιούν. Μπορεί να είναι ο υπολογιστής του σπιτιού, ένα iPhone, ένα iPad, κάποιο Android ή Windows Phone τηλέφωνο.

Οι εν λόγω συσκευές δεν έχουν δημιουργηθεί με λογική ότι θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως είναι για παράδειγμα οι συσκευές της RIM (Blackberry). Το έργο του τμήματος IT, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτή την περίπτωση και η πρώτη αντίδραση είναι η προσπάθεια απαγόρευσης των εν λόγω συσκευών.

Η εξάρτηση όμως των νεότερων εργαζομένων από τις συσκευές τους είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπαίνουν καν στη λογική να σταματήσουν να τις χρησιμοποιούν αλλά απλά βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις. Ερευνα που πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό η Cisco, ανάμεσα σε 3.000 φοιτητές κολεγίου αλλά και νέους εργαζόμενους κατέδειξε ότι 1 στους 3 πιστεύει ότι το Internet είναι εξίσου σημαντικό με τον αέρα, το νερό, το φαγητό και το σπίτι.

Δύο στους 5 ανέφεραν ότι θα δέχονταν χαμηλότερες αμοιβές για να εργαστούν σε μια επιχείρηση που θα τους έδινε επιλογή στις συσκευές που θα χρησιμοποιήσουν, πρόσβαση στα social media και ευελιξία στο χώρο εργασίας. Τέλος 7 στους 10 εργαζόμενους ανέφεραν ότι παρακάμπτουν τις IT πολιτικές σε συνεχή βάση. Απλά πρόκειται για ένα κύμα, το οποίο θα συμπαρασύρει το τμήμα IT που θα προσπαθήσει να αντισταθεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν.