Περισσότερα από 2500 άτομα παρακολούθησαν τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών Info-ComWorld 2008.

Το συνέδριο διοργάνωσε στις 7 Οκτωβρίου για 10η συνεχόμενη χρονιά η εκδοτική εταιρεία Smart Press.

Στελέχη της πολιτικής ζωής, της ελληνικής και διεθνούς αγοράς τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των media, τοποθετήθηκαν στο κρίσιμο θέμα του συνεδρίου “Broadband Everywhere!”.

Εντυπωσιακή ήταν η φετινή επιτυχία του “Η Ελλάδα δικαιούται να βρίσκεται στην πρωτοπορία”, τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε ομιλία του, αναφέρθηκε εκτενώς στο φιλόδοξο -όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε- έργο της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών που θα φθάσει σε 2 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά. “Η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει μια στρατηγική υπέρβασης. Από το σημείο που βρίσκεται σήμερα, αντί να πάει σε ενδιάμεσες σύγχρονες τεχνολογίες, πάει στις πλέον σύγχρονες που υπάρχουν στον κόσμο”, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο Χρήστος Ζώης, Υφυπουργός Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εφαρμογής πολιτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενώ ανέλυσε τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΣΔΔΑ στην νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013. Ο ίδιος χαρακτήρισε καθοριστική παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμού του κράτους το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Διοικητική Μεταρρύθμιση”, καθώς και το έργο της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γιώργος Αναστασόπουλος, έδωσε
περισσότερες λεπτομέρειες για έργο των οπτικών ινών στα νοικοκυριά της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση. Τόνισε ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 7 ετών, αλλά στόχος είναι οι πρώτες συνδέσεις να λειτουργήσουν μέσα στο 2010.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Καθ. Βασίλης Ασημακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις επόμενες κινήσεις για την προώθηση της Ψηφιακής Στρατηγικής. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Στρατηγική” ύψους 2 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει αλληλουχίες ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα δώσουν ισχυρή οικονομική και κοινωνική διάσταση στις συγκεκριμένες τεχνολογικές παρεμβάσεις.

Η πρόοδος όσον αφορά στην προώθηση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα ήταν το θέμα της παρουσίασης του Νικήτα Αλεξανδρίδη, Πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, ο οποίος τόνισε ότι “η ταχεία ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και η επέκταση της παντού και για όλους πρέπει να αποτελεί σήμερα κεντρικό εθνικό στόχο”.

Στις ευκαιρίες που υπάρχουν από την ανάπτυξη της αγοράς της ευρυζωνικότητας αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ,  Παναγής Βουρλούμης. O ίδιος σημείωσε ότι η Βαλκανική προσφέρει ευκαιρίες ακόμη, αλλά δεν θα την
χαρακτήριζε ως μια ενιαία αγορά, καθώς διαφοροποιείται ουσιαστικά από χώρα σε χώρα.

Η Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, δρ. Έλλη Παγουρτζή παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο διαμόρφωσης του νέου Ευρωπαϊκού Δείκτη Ευρυζωνικών Επιδόσεων που λαμβάνει υπόψη πολλά ποιοτικά στοιχεία. O ΒΡΙ παρουσιάστηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία της Ξένιας Κούρτογλου, Προέδρου και Δ/σας Συμβούλου της Focus Bari, που παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό διείσδυσης έχει φθάσει στο 91%, ενώ το 18% των Ελλήνων έχει μόνο κινητό τηλέφωνο ως μέσο επικοινωνίας. Η ίδια σημείωσε ότι σε ποσοστό περίπου 21% έχουν κινητό τηλέφωνο παιδιά ηλικίας 7-12 ετών.