Τα cloud Business Analytics (ΒΑ) γίνονται συνεχώς όλο και πιο δημοφιλή, με έναν μεγάλο αριθμό παρόχων να προσφέρουν μια ευρεία γκάμα λύσεων. Παρακάτω θα δούμε πώς οι επιχειρήσεις και οι επικεφαλής των ΒΙ πρέπει να προσεγγίσουν το cloud BA για να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές του.

Πηγή: Gartner, Απόδοση Ελένη Χρυσαφοπούλου

Σύμφωνα με την έρευνα «Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms» της Gartner, το 46% των οργανισμών έχουν υιοθετήσει μια λύση cloud Business Analytics (BA) ή σχεδιάζουν να το κάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το 2013 και αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη κατανόηση των πλεονεκτημάτων του cloud BA σε σχέση με τις on-premise λύσεις. Αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν επεκτασιμότητα, ευελιξία και γρήγορη εφαρμογή. Επίσης, αντικατοπτρίζεται η αυξημένη δυνατότητα των εταιρειών να μετριάσουν τα μειονεκτήματα, όπως η απόδοση, οι καθυστερήσεις και η απώλεια του πλήρους ελέγχου. Ο μεγάλος αυτός όγκος των δεδομένων που βρίσκονται ήδη στο cloud οδηγεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του cloud BA. Ο επικεφαλής των BI πρέπει να ισορροπήσει τις προκλήσεις του cloud BA με τα πλεονεκτήματά του και τις τάσεις της αγοράς.

Οι περισσότερες λύσεις cloud BA προέρχονται από ειδικούς στο cloud, ωστόσο και οι παραδοσιακοί πάροχοι BA έχουν ξεκινήσει να παρέχουν και αυτοί λύσεις στο cloud. Εταιρείες σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το cloud BA με επιτυχία σε ποικίλες και διαφορετικές περιπτώσεις για να επιτύχουν μια γκάμα επιχειρησιακών στόχων, όπως η βελτίωση της παραγωγικότητας των ομάδων πωλήσεων και η ενδυνάμωση των δυνατοτήτων του ψηφιακού μάρκετινγκ. Χρειάζεται ο επικεφαλής του ΒΑ να εξετάσει αν το cloud BA «ταιριάζει» στην επιχείρησή του και να δει πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τα οφέλη του μετριάζοντας, παράλληλα, τα μειονεκτήματα. Πρέπει, επίσης, να θυμάται ότι αν οι χρήστες δεν είναι ικανοποιημένοι με την on- premise λύση BA, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το cloud BA ανεξάρτητα από το IT.

Πολλαπλές οι επιλογές από τους παρόχους cloud BA
Οι πάροχοι προσφέρουν όλο και περισσότερες λύσεις cloud BA και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη ανακοινώσει τεράστιες επενδύσεις σε πρωτοβουλίες cloud BA, ενώ κάποιοι άλλοι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud έχουν ανακοινώσει και σημαντικές μειώσεις τιμών και απλοποίηση των αδειοδοτήσεών τους. Οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του cloud BA από τους παρόχους περιλαμβάνουν: data discovery, self-service, προηγμένα analytics και in-memory βάσεις δεδομένων για εξεύρεση πληροφοριών.

Οφέλη και μειονεκτήματα του cloud BA
Το cloud BA, πλέον, προσφέρει οφέλη που οι on-premises λύσεις μερικές φορές δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν, επομένως οι υπεύθυνοι πρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη αυτά. Οι λύσεις cloud BA έχουν βελτιωθεί αισθητά και οι πάροχοι προσφέρουν μια ευρεία γκάμα επιλογών με δυνατότητες που διαβλέπουν στο μέλλον. Οι εταιρείες υιοθετούν συχνά το cloud BA για να δημιουργήσουν αξία και όχι απλά για να εστιάσουν στην επίτευξη του ROI, μέσω ταχύτερης ανάπτυξης και αντιληπτού χαμηλότερου κόστους.

Οφέλη και εκμετάλλευσή τους
Cloud-to-cloud ενσωμάτωση: οι λύσεις cloud BA παρέχουν ενισχυμένες «συνδέσεις» που διευκολύνουν την ενσωμάτωση με πηγές δεδομένων cloud. Οι πάροχοι τείνουν να σχεδιάζουν τα προϊόντα τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως το χαμηλό bandwidth, τα πιθανά προβλήματα στις επικοινωνίες και η απομακρυσμένη πρόσβαση στα δεδομένα.

Ευελιξία και επεκτασιμότητα: οι υπηρεσίες cloud μπορούν να κλιμακώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να εξερευνηθούν οι πηγές των δεδομένων που οι χρήστες πιστεύουν ότι είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν. Ορισμένοι από τους μικρότερους παρόχους cloud χρησιμοποιούν λύσεις των Amazon και Google ως back end λύση για αποθετήριο και επεξεργασία των δεδομένων. Ωστόσο, οι περιορισμοί στην αδειοδότηση και τα συμβόλαια μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα αναβάθμισης.

Δεν απαιτείται επένδυση κεφαλαίων: οι περισσότερες λύσεις cloud BA δεν απαιτούν εκ των προτέρων επένδυση κεφαλαίων. Αντίθετα, οι πάροχοι χρεώνουν, συνήθως, ένα ποσό μηνιαίως, για δύο ή τρία χρόνια. Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν τη χρέωση αυτή ως λειτουργικό έξοδο και το βρίσκουν ωφέλιμο, ωστόσο μπορεί μερικές φορές να αποτελέσει πρόβλημα. Αν και οι λύσεις cloud BA μπορούν να εμφανίζονται λιγότερο δαπανηρές βραχυπρόθεσμα από τα πακέτα on-premises, μακροπρόθεσμα μπορεί ουσιαστικά να καταλήξουν πιο ακριβές.

Ταχεία ολοκλήρωση: μια πλατφόρμα cloud BA μπορεί να είναι διαθέσιμη και έτοιμη για χρήση σε λίγα μόνο λεπτά, όταν αφορά μια απλή λύση ή λιγότερο από μία εβδομάδα για μια πιο πολύπλοκη λύση. Ορισμένα εργαλεία cloud είναι τόσο εύκολα στη χρήση τους που πολλές φορές η επιχείρηση αναλαμβάνει την ευθύνη για ορισμένες ελαφριές εργασίες, όπως είναι η ανάπτυξη περιεχομένου business intelligence.

Αν και αυτό παρέχει ευελιξία στη χρήση των δεδομένων, αυξάνει και τον κίνδυνο να βασιστούν σημαντικές αποφάσεις σε λάθος δεδομένα. Η μορφοποίηση των χρηστών και των δικαιωμάτων τους, καθώς και το περιεχόμενο Business Intelligence – από τη συνδεσιμότητα των δεδομένων μέχρι τον σχεδιασμό dashboards – θα περιλαμβάνει παρόμοιες προκλήσεις και θα χρειάζεται ο ίδιος χρόνος ως λύση on-premise. Επίσης, μπορεί τα πράγματα να γίνουν ακόμη πιο απλά, υιοθετώντας λύσεις software-as-a-service, με προ-εγκατεστημένο περιεχόμενο για συγκεκριμένους τομείς.

Γρήγορη πρόσβαση σε νέες δυνατότητες: σε γενικές γραμμές, οι λύσεις cloud BA δεσμεύονται να αναπτύξουν και να παρέχουν νέες δυνατότητες, επομένως τείνουν να παρέχουν αναβαθμίσεις πιο γρήγορα σε σχέση με τους παρόχους λύσεων on-premises. To cloud BA απαιτεί, συνήθως, λιγότερους πόρους για δοκιμές και διασφάλιση της ποιότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πάροχοι cloud BA ελέγχουν πλήρως το λογισμικό, το hardware ακόμη και κομμάτια των επικοινωνιών των παροχών τους. Ο πάροχος διαχειρίζεται έναν περιορισμένο αριθμό αρχιτεκτονικών για όλους τους πελάτες, παρέχοντας ελάχιστες επιλογές, όπως διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Αυτό διευκολύνει κατά μεγάλο ποσοστό την ανάπτυξη, τις δοκιμές και την υιοθέτηση νέων δυνατοτήτων.

Μειωμένο σύνολο απαιτούμενων δεξιοτήτων: οι εταιρείες θα χρειαστούν δεξιότητες BA εσωτερικά όταν χρησιμοποιούν cloud BA και όχι on-premises λύσεις. Και να συμβαίνει αυτό γιατί ο πάροχος διαχειρίζεται και υποστηρίζει μεγάλο μέρος της τεχνολογίας BA. Αυτό περιλαμβάνει το hardware, συνδέσεις σε πηγές δεδομένων, βάσεις δεδομένων, βελτιστοποίηση του συστήματος κ.λ.π. Στις περιπτώσεις των λύσεων SaaS, ο πάροχος διαχειρίζεται ακόμη και το περιεχόμενο BA, αν και ο πελάτης μπορεί ακόμη να το προσαρμόσει και να το επεκτείνει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υιοθετήσει δυνατότητες που μέσω μιας on-premises λύσης δεν ήταν δυνατές, αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι με αυτές τις συγκεκριμένες δεξιότητες. Αν υπάρχουν εργαζόμενοι με τις συγκεκριμένες δεξιότητες, μπορούν να επανατοποθετηθούν σε άλλες θέσεις ή να εξεταστεί το αν χρειάζονται πλέον όλοι.

Self-service διαχείριση: μια γηγενής λύση cloud παρέχει αξιόπιστες και αποδοτικές self-service δυνατότητες για τη διαχείριση της πλατφόρμας. Πρέπει, όμως, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε cloudwashed συστήματα (cloud washing: η σκόπιμη και ορισμένες φορές παραπλανητική προσπάθεια ενός παρόχου να κάνει rebrand μία παλιά λύση/υπηρεσία συμπεριλαμβάνοντας τη λέξη “cloud”), τα οποία δεν παρέχουν ανάλογες δυνατότητες διαχείρισης. Αναζητήστε, λοιπόν, λύσεις με δυνατότητες self- service διαχείρισης, όπως οι εξής: δημιουργία χρηστών, ανάθεση ρόλων και καθορισμός προφίλ ασφαλείας, έλεγχος πηγών δεδομένων, διαχείριση περιεχομένου BA, παρακολούθηση απόδοσης και χρήσης, απευθείας αντιμετώπιση προβλημάτων και περιορισμένος βαθμός αυτόνομης διαχείρισης επεκτασιμότητας.

Στροφή της εστίασης από τις υποδομές στο περιεχόμενο BA: το cloud BA απαιτεί λιγότερες «εσωτερικές» τεχνικές δεξιότητες για τη διαχείριση της πλατφόρμας σε σχέση με το on-premises ΒΑ, δίνοντας στον πελάτη την ευκαιρία να αυξήσει τους πόρους του για την εξερεύνηση πληροφοριών και δημιουργία περιεχομένου BA. Ωστόσο, η Διεύθυνση Πληροφορικής δεν θα είναι πάντα διαθέσιμη ή πρόθυμη να δώσει τους πόρους και τον προϋπολογισμό της σε άλλα business units. Πρέπει, λοιπόν, είτε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα είτε να πληρώσουν ακριβά το cloud.

Μειονεκτήματα και κίνδυνοι
Αν και οι πάροχοι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους κινδύνους και τους περιορισμούς του cloud BA, αυτό συνεχίζει να έχει και ορισμένα μειονεκτήματα και ως εκ τούτου πρέπει να σχεδιαστεί μια στρατηγική για να μετριαστούν οι κίνδυνοι και τα μειονεκτήματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την επιλογή του private cloud. Διαφορετικά μπορεί η υιοθέτηση/ανάπτυξη του cloud BA να αποτύχει ή να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έλλειψη ωριμότητας στο cloud: το cloud BA ακόμη εξελίσσεται, επομένως ορισμένοι πάροχοι και τα εργαλεία τους στερούνται της ωριμότητας των on-premises λύσεων και παροχών. Κάποιοι πάροχοι μπορεί ακόμη και να αποτύχουν. Οι λύσεις cloud BA στερούνται ωριμότητας, ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης του συστήματος, αλλά η αυξημένη ανταγωνιστικότητα επιταχύνει την εξέλιξη των εργαλείων cloud BA. Οι ειδικοί του cloud γνωρίζουν ότι δεν διαθέτουν άπλετο χρόνο να δημιουργήσουν την πελατειακή τους βάση πριν οι ήδη «καθιερωμένοι» πάροχοι ξεκινήσουν να τους συναγωνίζονται. Οι ειδικοί του cloud συνεχίζουν, λοιπόν, να επενδύουν στα εργαλεία τους, καθώς γνωρίζουν ότι τα ώριμα εργαλεία θα διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε μια έντονα αμφισβητήσιμη αγορά.

Δυσκολία μεταφοράς δεδομένων από/προς το cloud: η μετακίνηση των δεδομένων μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν οι όγκοι είναι μεγάλοι ή έρχονται πολύ γρήγορα και πρέπει να αναλυθούν άμεσα. Ακόμη και αν τα δεδομένα μεταφέρονται γρήγορα μεταξύ παρόχων cloud, το bandwidth πιθανόν να είναι υψηλότερο και η δημιουργία συνδεσιμότητας καλύτερη από το αν μεταφέρονται από τον πάροχο στον ίδιο τον πελάτη.

Απώλεια ελέγχου και ευελιξίας: οι πάροχοι cloud διαχειρίζονται ορισμένα επίπεδα της πλατφόρμας BA, κάτι που δυσκολεύει τη διαχείριση των λειτουργιών και των στρατηγικών πλάνων σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε εταιρείας. Η ικανότητά της να επηρεάσει τις δυνατότητες της πλατφόρμας BA θα είναι περιορισμένες, ενώ μπορεί ακόμη και να σημειωθεί απώλεια δυνατότητας δημιουργίας νέου περιεχομένου με συγκεκριμένες παροχές BA SaaS.

Απόδοση και latency: το περιβάλλον cloud είναι ευαίσθητο όσον αφορά επικοινωνιακά ζητήματα και αυτό προκαλεί περισσότερα προβλήματα απόδοσης και latency. Η φύση «διαμοιρασμού» της υποδομής cloud μπορεί, επίσης, να προκαλέσει σοβαρά ζητήματα – όπως οι «ενοχλητικοί γείτονες» στο cloud. Η επεκτασιμότητα και το multitenancy στα περιβάλλοντα cloud πρέπει να αντιμετωπίζουν ζητήματα και προβλήματα που αφορούν άμεσα την πλατφόρμα. Ωστόσο, τα δίκτυα cloud παραμένουν «προβληματικά», ειδικά σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική και ορισμένες περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.

Ιδιοκτησία πλατφορμών on-premises BA: η Διεύθυνση Πληροφορικής μπορεί να έχτιζε σταδιακά την on-premise πλατφόρμα για πάρα πολλά χρόνια και, επομένως, μπορεί να αναπτύχθηκε ένα αίσθημα ιδιοκτησίας. Αυτό θα δυσκολέψει την έναρξη των δυνατοτήτων migrating σε ένα ανομοιογενές περιβάλλον εντός του cloud. Κανονιστικό πλαίσιο: ορισμένες χώρες (ιδιαίτερα στην Ευρώπη) και βιομηχανίες (συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών, των οικονομικών υπηρεσιών και της υγείας) επιβάλλουν αυστηρούς κανονισμούς στη χρήση κέντρων δεδομένων στο εξωτερικό. Ορισμένοι απαγορεύουν ακόμη και τα δεδομένα τους να βγαίνουν εκτός χώρας, ενώ μπορεί να υπάρξουν και ιδιαίτερα αυστηροί κανόνες χειρισμού των δεδομένων.

Ασφάλεια και ιδιωτικότητα: ο φόβος να διακινδυνεύσουν τα επιχειρησιακά δεδομένα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη χρήση cloud BA. Ωστόσο, η ιδέα της μετακίνησης των δεδομένων σε ένα σύστημα cloud BA είναι λιγότερο ασφαλής σε σχέση με την αποθήκευση των δεδομένων σε ένα εσωτερικό κέντρο δεδομένων που μπορεί να μην είναι πλήρως προστατευμένο. Οι ειδικοί του cloud αντιμετωπίζουν την ασφάλεια τόσο ως ζήτημα επιβίωσης όσο και ως τρόπο προσέλκυσης νέων πελατών. Ακολουθούν τα πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και πολύ συχνά ελέγχονται αναφορικά με την κανονιστική τους συμμόρφωση. Οι πάροχοι cloud BA συχνά γίνονται στόχος των hackers, επομένως είναι «συνηθισμένοι» να αντιμετωπίζουν και να διαχειρίζονται ζητήματα ασφαλείας. Διαθέτουν διαδικασίες για τη διαχείριση των παραβιάσεων της ασφάλειας και έχουν τους διαθέσιμους πόρους για να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό ελαχιστοποιεί οποιαδήποτε πιθανή επίπτωση.

Το cloud δεν αποτελεί πανάκεια: το cloud BA δεν αποτελεί πανάκεια για τις προκλήσεις που εμφανίζονται τόσο στο παραδοσιακό business analytics όσο και στα analytics. Αν μια εταιρεία υιοθετήσει το cloud BA θα αντιληφθεί ότι ακόμη πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα που τα αντιμετώπιζε ήδη και με τη λύση on-premises που ίσως διέθετε προηγουμένως. Για παράδειγμα, θα πρέπει να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη λύση στρατηγικής και να διασφαλίσουν ότι διαθέτει τις σωστές δυνατότητες για την υποστήριξη των επιχειρησιακών στόχων. Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διακυβέρνηση των πληροφοριών και την ποιότητα των δεδομένων, να καταρτίσουν ένα πλαίσιο για τα metrics και να εξασφαλίσουν ότι οι χρήστες διαθέτουν επαρκείς ικανότητες.

Εν κατακλείδι
Πολλές «ιστορίες επιτυχίας» λύσεων cloud BA είναι ήδη γνωστές και διαθέσιμες και περιγράφουν μια γκάμα περιπτώσεων και διαφορετικών συνθηκών. Η εξέταση αυτών των περιπτώσεων θα βοηθήσει μια επιχείρηση να δει αν μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση του cloud BA. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει την επιχείρηση να σχεδιάσει τους δικούς του στόχους και τα κριτήρια επιτυχίας της.