Ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά επιχειρηματικού λογισμικού- και περαιτέρω συγκέντρωση σε ακόμα λιγότερους μεγάλους «παίχτες» – αναμένεται να επιφέρει, όταν ολοκληρωθεί, η δεσμευτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Olympia Group (μέτοχος της SoftΟne) με την υποστήριξη ενός διεθνούς επενδυτή, για την απόκτηση του 53% των μετοχών της Entersoft.

Όπως έγινε γνωστό, χθες, το συμφωνηθέν αντάλλαγμα καθορίστηκε στα 8 ευρώ ανά μετοχή, ενώ δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός της επόμενης «μέρας», καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας πρότασης. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι για τους επόμενους μήνες και μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, SoftOne και Entersoft θα συνεχίσουν να λειτουργούν ξεχωριστά ως διαφορετικές οντότητες με δεδομένη και την ανακοίνωση της τελευταίας ότι δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για την πιθανή συγχώνευσή της με την SoftOne.

Ανεξαρτήτως αν θα γίνει ή όχι συγχώνευση και το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον, η νέα αυτή εξέλιξη αλλάζει τον ανταγωνισμό στο business software, καθώς πλέον οι «μεγάλοι παίχτες παραμένουν μεν 3 ( σ.σ. SoftOne, Entersoft, Epsilon Net) τα συμφέροντα, δε, θα είναι πλέον δύο», όπως μεταφέρουν πηγές της αγοράς.

Να σημειωθεί πως η τρέχουσα συγκυρία και με φόντο το κύμα ψηφιοποίσης των τελευταίων ετών (και) στον ιδιωτικό τομέα, έχουν καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του business software, η οποία αναπτύσσεται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς.

Να σημειωθεί πως το περασμένο καλοκαίρι, o Εκτελεστικός Πρόεδρος του oμίλου SoftOne, Αντώνης Κυριαζής, είχε εκτιμήσει ότι η συγκεκριμένη αγορά (η οποία ορίζεται από το τι ξοδεύει ο πελάτης για business software) θα τριπλασιαστεί την επομένη πενταετία και θα φτάσει σε αξία τα 900 εκατ. ευρώ με 1,2 δισ. ευρώ.