Το εργοστάσιο της Calpak επιλέχθηκε από την Cosmote και την Ericsson προκειμένου να εφαρμοστεί σε αυτό για πρώτη φορά ένα σύστημα 5G. «Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στο στάδιο εγκατάστασης του συγκεκριμένου πιλοτικού συστήματος και σύντομα θα ξεκινήσει η επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων μέσω του δικτύου 5G , δίνοντάς μας με αυτό τον τρόπο μεγάλες δυνατότητες σε ό,τι αφορά καταρχήν την παρακολούθηση της παραγωγικότητας», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας ηλιακών συστημάτων, Παναγής Κωνσταντινίδης  στο πλαίσιο της ψηφιακής ημερίδας Smart Factory που διοργάνωσε η BOUSSIAS.

Τα τελευταία χρόνια, η Calpak έχει υλοποιήσει μια σειρά από επενδύσεις στη ρομποτική τεχνολογία. «Στο εργοστάσιο μάς έχουν τεθεί σε λειτουργία 12 ρομποτικοί βραχίονες ενώ έχουμε παραγγείλει επιπλέον 8 και επομένως θα ανέρχονται συνολικά σε 20. Αυτός ο αριθμός μας κατατάσσει δεύτερους σε όλη την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επιπλέον η εταιρεία «έχει εφαρμόσει το machine learning, το οποίο αφορά στην εφαρμογή ενός συστήματος αλγόριθμου Τεχνητής Νοημοσύνης, που είναι σε συνεργασία με ένα συγκεκριμένο βραχίονα που χρησιμοποιούμε για τις κολλήσεις μιας συγκεκριμένης φάσης της παραγωγικής διαδικασίας, όπου υπάρχουν κάποιες κατάλληλες κάμερες πάνω στο βραχίονα ώστε να μπορεί να διαβάζει την κόλληση που έχει κάνει και μέσω ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης δίνεται feedback στο βραχίονα, ο οποίος αυτοαξιολογείται». Σχέδιο της Calpak είναι το συγκεκριμένο σύστημα να επεκταθεί και σε άλλα κομμάτια της παραγωγής.