Τα συστήματα CCTV (Closed Circuit Television) έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε χώρους επιβολής του νόμου, στην παρακολούθηση της κυκλοφορίας στους δρόμους, σε χώρους καταστημάτων, αλλά και οργανισμών. Ο μεγάλος «αδελφός» είναι τελικά ...καλός, αρκεί κανείς να τον εκμεταλλευτεί σωστά και έξυπνα.

Ενα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα στη βιομηχανία συστημάτων παρακολούθησης είναι οι τεχνολογικές αλλαγές που βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα σε τακτική βάση, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για φοβερές εξελίξεις στην ποιότητα και την ανάλυση εικόνας. Δυστυχώς, ανεξάρτητα με το πόσο γρήγορα προχωρά η τεχνολογία, μόνο όταν οι νέες τεχνολογίες ωριμάσουν μπορούν να τις γευτούμε και να δούμε πραγματικά τι αξίζουν.

Εχει, λοιπόν, αρκετό ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά CCTV στο κοντινό μέλλον, με βάση τη σχετική μελέτη της IMS Research. Οι κυριότερες τάσεις που καταγράφονται σε αυτή τη μελέτη είναι οι εξής:

  • Νέο πεδίο μάχης η ποιότητα εικόνας. Η αυξανόμενη δημοτικότητα της ανάλυσης HD στις κάμερες ασφαλείας, αποτελεί ένα θέμα που χαρακτηρίζει τη βιομηχανία συστημάτων παρακολούθησης βίντεο τα τελευταία χρόνια. Παρόλο αυτά, η IMS Research δεν περιμένει ότι θα υπάρχει μια μαζική μεταστροφή στις κάμερες των χορταστικών MPixels. Αντί αυτού, εκτιμά ότι θα δούμε νέες τεχνολογίες και λειτουργίες στις κάμερες που θα βελτιώνουν την ποιότητα εικόνας, χαρακτηριστικά που θα αποτελούν και τα κύρια όπλα των κατασκευαστών για να πείσουν τους πελάτες τους.
  • Mobile video streaming. Παραδοσιακά, στην αγορά φορητών συστημάτων παρακολούθησης, το καταγραμμένο βίντεο γίνεται download ασύρματα στο σύστημα όταν το όχημα παρακολούθησης επιστρέφει στο σταθμό του. Τελευταία έχει δημιουργηθεί αρκετός ντόρος για τη δυνατότητα ασύρματης αναμετάδοσης του βίντεο σε πραγματικό χρόνο σε ένα κέντρο ελέγχου. Αυτή η δυνατότητα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους διαχειριστές των συστημάτων παρακολούθησης, ενώ όπως εκτιμά η IMS Research θα υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • Απλότητα. Οι προμηθευτές συστημάτων CCTV θα εστιάζουν όλο και πιο συχνά στην ανάπτυξη προϊόντων που θα εγκαθίστανται, θα διαχειρίζονται και θα υποστηρίζονται εύκολα. Η δικτυακή παρακολούθηση βίντεο μπορεί να αποτελεί ένα ιδιαίτερο πολύπλοκο θέμα και στόχος όλων των κατασκευαστών στο μέλλον είναι να το απλοποιήσουν σημαντικά.
  • «Εξυπνη» παρακολούθηση. Το ζήτημα των «έξυπνων» συστημάτων CCTV δεν αποτελεί, φυσικά, κάτι το καινούργιο. Ωστόσο, στο μέλλον θα το δούμε να συζητιέται όλο και περισσότερο, καθώς θα το απαιτούν οι ανάγκες και ο ανταγωνισμός.
  • Private cloud και συστήματα βιντεοπαρακολούθησης σε επιχειρήσεις. Η IMS Research προβλέπει ότι η εκμετάλλευση του private cloud στα συστήματα CCTV για επιχειρήσεις θα γίνει εντονότερη μέσα στα επόμενα χρόνια. Το private cloud προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα με το public cloud, όπως: απομακρυσμένη πρόσβαση στα δεδομένα μέσω του Internet, διαμοιρασμένη χρήση της επεξεργασίας των δεδομένων και των πόρων storage. Οι πάροχοι υπηρεσιών βιντεοπαρακολούθησης εκμεταλλεύονται χαρακτηριστικά του cloud πάνω από δέκα χρόνια. Ωστόσο, η χρήση του private cloud στα συστήματα βίντεοπαρακολούθησης σε επιχειρήσεις αρχίζει να γίνεται περισσότερο ελκυστική, καθώς οι ΙΤ Managers θα αρχίζουν όλο και περισσότερο να αναλαμβάνουν τη ευθύνη διαχείρισης αυτών των συστημάτων.
  • Remote video applications. Το Video surveillance as a service (VSaaS) και η ικανότητά του να προσφέρει απομακρυσμένη πρόσβαση έχει συζητηθεί πολύ, με τις απόψεις γι’ αυτό να διίστανται. Η IMS Research προβλέπει ότι όλο και περισσότερες εφαρμογές αυτού του τύπου θα αρχίσουν να μας απασχολούν στο μέλλον.
  • Καθετοποίηση. Οι system intergrators και οι εγκαταστάτες έχουν εξειδικευτεί για δεκαετίες στην ικανοποίηση συγκεκριμένων κάθετων βιομηχανιών, με την εγκατάσταση, το σχεδιασμό, την υποστήριξη και τη συντήρηση που παρέχουν να στοχεύει στις μοναδικές απαιτήσεις των πελατών αυτών των βιομηχανιών. Στο μέλλον αυτή η καθετοποίηση θα ενταθεί και στα συστήματα CCTVs.
  • Το βίντεο και η ανάλυσή του μεταφέρονται στα Big Data. Ολοι συζητάμε σήμερα για τα Big Data και τη μεγάλη επίδραση που έχουν σε κάθε εταιρεία. Αν και δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα ώστε τα Big Data να γίνουν mainstream για τα συστήματα βιντεοπαρακολουθήσεων, η IMS Research προβλέπει ότι η χρήση και η αφομοίωση του βίντεο και των analytics ως Big Data θα συνεχίσει να εντείνεται, με τις επιχειρήσεις να αναζητούν όλο και με μεγαλύτερη ένταση τρόπο αξιοποίησης του καταγραμμένου βίντεο μέσα από το φάσμα των Big Data.

Πιστοποιήσεις
Το θέμα των πιστοποιήσεων απασχολεί όλο και περισσότερο τους κατασκευαστές και τους integrators λύσεων CCTV. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο ένεκα της δραστηριοποίησης μη πιστοποιημένων εγκαταστατών και την κυκλοφορία στην αγορά φθηνών προϊόντων. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει μια επιχείρηση να αντιπαρέλθει απέναντι σε αυτό το πρόβλημα είναι να συνεργάζεται μόνο με εταιρείες που διαθέτουν αποδεδειγμένα την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τα εχέγγυα ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον, ώστε να είναι βέβαιη ότι θα τηρηθούν οι πρέπουσες διαδικασίες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια σχεδιασμού μιας λύσης CCTV να υπάρχει συμμετοχή του ΙΤ, ώστε να διασφαλιστεί ότι καλύπτονται όλα τα τεχνικά ζητήματα. Η ενσωμάτωση στάνταρ, όπως αυτών που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον κόσμο του ΙΤ, θα βοηθήσει τους security managers να κάνουν καλύτερη δουλειά και να υλοποιήσουν μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες της εταιρείας τους. Οι security managers δεν χρειάζεται βέβαια να είναι εξπέρ στην τεχνολογία, ωστόσο χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να κατανοούν την τεχνολογία, όπως και το τι σημαίνει να επιλέγεις και να εγκαθιστάς μια κάμερα IP, για παράδειγμα.

Δεξιότητες
Οσο σημαντική είναι η εκπαίδευση για τους security managers και κάθε άλλον που εμπλέκεται στην υλοποίηση μιας λύσης CCTV, άλλο τόσο σημαντική είναι η τεχνογνωσία και η εμπειρία για τους integrators και τους εγκαταστάτες. Είναι γεγονός, ότι το κόστος του hardware αποτελεί ένα μόνο μέρος του συνολικού κόστους μιας λύσης CCTV. Το τελικό κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, αν η υλοποίηση του έργου γίνει ερασιτεχνικά και ως εκ τούτου χρειαστεί κάποια επιμέρους τμήματά του να ξαναγίνουν.

Γι’ αυτό το λόγο πολλοί κατασκευαστές βάζουν σε υψηλή προτεραιότητα τις εκπαιδεύσεις και τις πιστοποιήσεις, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάτες τους γνωρίζουν καλά τα προϊόντα, ενώ διαθέτουν και τις όποιες επιπλέον δεξιότητες απαιτούνται για την άρτια υλοποίηση μιας λύσης CCTV. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές.


Τεχνολογίες
Οπως αναφέραμε και προηγουμένως, μια από τις τάσεις που θα χαρακτηρίζουν την αγορά CCTV στο μέλλον, θα είναι η αύξηση της ποιότητας εικόνας και όχι η αύξηση των ΜPixels. Τα MPixels, πλέον, δεν αποτελούν αποφασιστικό κριτήριο επιλογής, αλλά περισσότερο η υπολογιστική ισχύς που διαθέτουν τα chips υποστήριξης των καμερών ενός συστήματος CCTV. Αυτή η πρόσθετη ισχύς επιτρέπει στις κάμερες να επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, όπως είναι η μείωση του θορύβου, η δυναμική διαχείριση και η παροχή έγχρωμων εικόνων σε συνθήκες κακού φωτισμού.

Πλέον, η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και βλέπουμε τους κατασκευαστές να ενσωματώνουν στις κάμερές τους αισθητήρες που λειτουργούν σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, σε συνθήκες που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει τίποτα. Οι τεχνολογίες αυτού του είδους, που μας επιτρέπουν να βλέπουμε πράματα στο σκότος μη διακριτά από το ανθρώπινο μάτι, γίνονται όλο και περισσότερο ενδιαφέρουσες και αρχίζουν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους κατασκευαστές.

Επίσης, ο καθορισμός του ρόλου μιας κάμερας παρακολούθησης έχει γίνει περισσότερο σημαντικός από ποτέ. Αν, για παράδειγμα, επιλέξει κανείς κάμερες που λειτουργούν με πολλά MPixels και παρέχουν εξαιρετικές εικόνες λήψεις, θα πρέπει ίσως να συμβιβαστεί με την ιδέα του χαμηλότερου frame rate και τις αδυναμίες λειτουργίας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, παρά τις όποιες βελτιώσεις κάνουν οι κατασκευαστές. Σε κάθε περίπτωση η ποιότητα και ακρίβεια εικόνας αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα όταν χρειάζεται να τεκμηριωθούν νομικές διώξεις ή εσωτερικές έρευνες. Για να μπορέσουν να αναγνωριστούν άνθρωποι και αντικείμενα, όπως απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεται μια αξιοπρεπής ποιότητα καταγραφής.

Αν και χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές συμπίεσης του βίντεο που καταγράφεται, το πρότυπο H.264 φαίνεται να αποτελεί το στάνταρ για τα περισσότερο συστήματα. Το στάνταρ H.265 υπόσχεται ακόμα καλύτερες επιδόσεις, ωστόσο, δεν έχει ωριμάσει ακόμα και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο χρόνο ακόμα μέχρι να αρχίσει η ευρύτερη χρησιμοποίησή του. Το επόμενο έτος αναμένεται να δούμε στην αγορά περισσότερες πανοραμικές κάμερες, οι οποίες φαίνεται να έχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης. Σημαντικό ρόλο παίζει και το σύστημα VMS (Video Management System) που χρησιμοποιείται, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει δραστικά το bandwidth, ανάλογα με το αν υπάρχει ένα συμβάν που πρέπει να καταγραφεί ή όχι .

«Εξυπνες» πλατφόρμες
Ενώ η «ευφυΐα» των καμερών καταγραφών θα συνεχίσει να αυξάνεται χωρίς αμφιβολία, περιμένουμε να δούμε αυτήν την αύξηση της ευφυΐας να λαμβάνει χώρα και στις πλατφόρμες υποστήριξης των CCTVs, όπως στο storage. Για παράδειγμα, αντί να αγοράσει κανείς περισσότερο αποθηκευτικό χώρο για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης της καταγραφής, μπορεί να εφαρμοστεί μια στρατηγική όπου θα καταγράφεται το βίντεο σε ανάλυση HD για μερικές ημέρες και κατόπιν, αν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχει αναγνωριστεί κάποιο συμβάν, η καταγραφή θα αποθηκεύεται σε χαμηλότερο frame rate για την εξοικονόμηση χώρου.

Οι λεπτομέρειες στην καταγραφή θα εξακολουθούν να υπάρχουν στην περίπτωση που ζητηθούν, ωστόσο το αποτέλεσμα θα είναι να εξοικονομηθεί πολύτιμος αποθηκευτικός χώρος. Τα αποτελεσματικά Video Management Systems (VMS) προσφέρουν στους χρήστες την πρόσθετη ευφυΐα που απαιτείται για να τους βοηθήσουν στη βασισμένη στα γεγονότα παρακολούθηση, όπου οι κάμερες κτυπούν συναγερμό όταν συμβεί κάτι. Επιπλέον, μπορούν να υποστηρίξουν κάμερες παρακολούθησης διαφορετικών κατασκευαστών με διαφορετικές δυνατότητες, αλλά και να τα διαχειριστούν όλα μέσα από μια απλή κονσόλα.

Apps και κάμερες παρακολούθησης
Καθώς οι κάμερες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, είναι λογικό να περιμένει κανείς μια αύξηση της δυνατότητας επιτόπου ανάλυσης από αυτές, αποφορτίζοντας, έτσι, την πίεση που ασκείται στους κεντρικούς servers. Ισως, λοιπόν, βιώσουμε μια κατάσταση όπως αυτή που βλέπουμε εδώ και καιρό στα κινητά τηλέφωνα, όπου οι χρήστες καταβάλλουν ένα μικρό ποσό για να κατεβάσουν εκείνο το app ανάλυσης που θέλουν να χρησιμοποιήσουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές καμερών θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους προγραμματιστές εφαρμογών ώστε να παράγουν εξειδικευμένα apps, τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από την κάμερα του εκάστοτε κατασκευαστή, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε οποιοδήποτε προϊόν ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την ευφυΐα των συστημάτων CCTVs, δημιουργώντας παράλληλα μια νέα αγορά apps.

Απλότητα
Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της απλότητας, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εκμετάλλευση ενός συστήματος CCTV, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μια προσπάθεια των κατασκευαστών ώστε να κάνουν πιο απλά και πιο εύχρηστα τα προϊόντα τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες όχι μόνο θα μπορέσουν να εγκαταστήσουν στις υποδομές τους συστήματα παρακολούθησης με ανθρώπους που δεν θα χρειάζεται να έχουν προχωρημένες τεχνικές γνώσεις, αλλά παράλληλα θα επιταχυνθεί η εγκατάσταση και θα μειωθεί το κόστος της.

Εκτός από την επιδίωξη της απλότητας, οι κατασκευαστές θα συνεχίζουν να βελτιώνουν την ποιότητα εικόνας στα συστήματα βιντεοπαρακολούθησής τους, ενώ παράλληλα ο ανταγωνισμός θα ωθήσει σε μια περαιτέρω μείωση των τιμών. Ενεκα της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα στραφούν στην εκμετάλλευση της τεχνολογίας για την αντικατάσταση του προσωπικού φύλαξης, αν και αυτό δεν πρέπει να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Το ιδανικό είναι, φυσικά, ο βέλτιστος σύνδεσμος της τεχνολογίας με τις υπηρεσίες που προσφέρει το προσωπικό φύλαξης.

Τα οφέλη ενός συστήματος CCTV

Ασφάλεια προσωπικού και δημόσια ασφάλεια
Η χρήση ενός συστήματος CCTV για την ασφάλεια των εργαζομένων μιας επιχείρησης είναι σημαντική. Μια παρακολούθηση ενός χώρου σε πραγματικό χρόνο μπορεί να προκαλέσει την έγκαιρη παρέμβαση από το προσωπικό ασφάλειας, στην περίπτωση ατυχήματος ή μιας παράνομης πράξης.

Ανίχνευση εγκληματικών ενεργειών
Ενα σύστημα CCTV μπορεί να παίξει το ρόλο ενός ηλεκτρονικού μάρτυρα που μπορεί να βοηθήσει στην απόδειξη της ενοχής, της αθωότητας ή της συνεργίας. Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε πολλές έρευνες που διεξάγονται από την αστυνομία, όπως είναι η αναγνώριση των υπόπτων και η καταγραφή των συμβάντων.

Περιορισμός εγκληματικών πράξεων
Ο περιορισμός του εγκλήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη δυνατότητα αναγνώρισης και δίωξης των παραβατών. Η στρατηγική περιορισμού των εγκληματικών ενεργειών βασίζεται στην απειλή της σύλληψης. Το κέρδος της πρόληψης βασίζεται στην γνώση της ύπαρξης καμερών παρακολούθησης, αλλά και στην αποτελεσματικότητά τους. Οι υποψήφιοι παραβάτες δεν θα αποθαρρυνθούν από τη διάπραξη ενός αδικήματος, αν ξέρουν ότι δεν παρακολουθούνται.

Διαχείριση καταστημάτων
Μερικά συστήματα CCTV παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των καταστημάτων, καθώς μπορούν, για παράδειγμα, να καταγράψουν την άφιξη ενός φορτηγού παράδοσης εμπορευμάτων.