Με άνοδο 6% στα γενικά έσοδα και 3% στα έσοδα από υπηρεσίες «έκλεισε» το πρώτο πεντάμηνο για τη Vodafone Ελλάδος, η οποία υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, η εταιρεία έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάζει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες θα μετατραπούν σταδιακά σε FTTH. Στόχος είναι να φτάσει η οπτική ίνα σε 850.000 σπίτια ως το 2026. Αναφορικά με το 5G, η εταιρεία έχει ήδη επιτύχει 71% πληθυσμιακή κάλυψη , ενώ ως το 2026 αναμένεται να έχει καλυφθεί το 96% του πληθυσμού της χώρας.
«Βρισκόμαστε στο προχωρημένο στάδιο σύστασης εταιρείας υποδομών για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, όπως είχαμε προ[1]αναγγείλει τον περασμένο Δεκέμβριο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στο τέλος του χρόνου η εταιρεία θα είναι αυτόνομη. Παράλληλα, ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι στη Vodafone Ελλάδας (μεμονωμένα ή σε κοινοπρακτικά σχήματα) έχουν κατακυρωθεί έργα που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου αξίας 270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. αφορούν σε ήδη υπογεγραμμένα πρότζεκτ, και τα υπόλοιπα οδεύουν προς υπογραφή.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μπρουμίδης, η αύξηση που καταγράφηκε τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών προήλθε από τις επιδόσεις στο κομμάτι της συνδρομητικής τηλεόρασης, από τη σταθερή τηλεφωνία και τη μετάβαση σε υψηλότερες ταχύτητες, από την «εκπληκτική» όπως τη χαρακτήρισε πορεία στους εταιρικούς πελάτες στον ιδιωτικό τομέα (σε έργα IoT και SD-WAN) αλλά και από το δημόσιο τομέα.
Η επικείμενη αύξηση στα τιμολόγια Να σημειωθεί πως ο κ. Μπρουμίδης, στάθηκε για ακόμα μία φορά στις επιπτώσεις που έχουν αρχίσει να έχουν στην εταιρεία αλλά και ευρύτερα στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ο πληθωρισμός και το εργασιακό κόστος, ενώ στάθηκε και στη δημόσια διαβούλευση (λήγει στις 13 Ιουλίου) που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΕΤΤ με αντικείμενο ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της αγοράς για αναπροσαρμογές στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών ανάλογα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Να σημειωθεί πως η τιμαριθμική προσαρμογή στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο στην Ελλάδα δεν υπήρξε σχετική νομοθεσία που να επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά -και αναλόγως με το αποτέλεσμα της διαβούλευσης- ο κ. Μπρουμίδης προανήγγειλε αυξήσεις στα τιμολόγια. «Ένας μέσος λογαριασμός κυμαίνεται από 25 έως 30 ευρώ. Αν εφαρμοστεί η αύξηση στα τιμολόγια με βάση τον πληθωρισμό του 2022 , η επιβάρυνση θα είναι περίπου 2,5 ευρώ το μήνα. Δεν θα είναι κάτι ευχάριστο, αλλά υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα», είπε.