Το «μπαμ», στα τέλη του περασμένου μήνα, ήταν ηχηρό! Ο Ζουκεμβέργιος τα κατάφερε για άλλη μια φορά: ο meta-σεισμός της αλλαγής του ονόματος και των στόχων της εταιρίας του κάλυψε τον κύριο «σεισμό» από τις καταγγελίες της whistleblower, Frances Haugen, στη Wall Street Journal, το Κογκρέσο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τις αμφιλεγόμενες τακτικές που ακολουθεί, βάζοντας το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των εκατοντάδων εκατομμυρίων μελών του ισχυρότερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Μ’ άλλα λόγια, το meta-κουκούλωμα πέτυχε!

Όμως, τώρα που κάπως «έκατσε η σκόνη», ο «παλιός» άνοιξε τα κιτάπια του κι έψαξε να δει πόση αλήθεια και πόσο πυροτέχνημα κρύβει η met-εξέλιξη (ή μήπως met-άλλαξη;) του Facebook, που «γεννήθηκε» μόλις τον Φεβρουάριο του 2004 – ανήλικο είναι ακόμα… Το metaverse δεν είναι κάτι καινούριο – ο όρος εφευρέθηκε από τον Νιλ Στίβενσον, στη νουβέλα του Snow Crash, το 1992, όμως σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, η επικοινωνία των ανθρώπων μέσω των avatar τους σε εικονικούς χώρους που αναπαριστούν με ακρίβεια το πραγματικό περιβάλλον, δεν θεωρείται πια επιστημονική φαντασία. Από την άλλη, δεν είναι και μέρος της καθημερινότητάς μας – πειράματα και πιλοτικά γίνονται, άλλοτε επιτυχημένα κι άλλοτε όχι, πρόοδος υπάρχει, αλλά είναι ακόμα νωρίς.

Τεχνολογικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό «ζουμί» (που, λόγω πανδημίας, μπορεί να μας έλθει νωρίτερα) υπάρχει, όμως, λείπουν οι απαραίτητες υποδομές: το 6G, που θα δώσει λύσεις με το πλήθος των αισθητήρων στο ασύρματο δίκτυο και στα digital twins, τα ψηφιακά δίδυμα του περιβάλλοντος και ημών των ιδίων, θα βγει στην αγορά γύρω στο 2030, οπότε μην περιμένετε να «ζήσουμε» στο meta-σύμπαν του Μαρκ και όσων τον ακολουθήσουν (κάποιοι ξεκίνησαν ήδη) πριν από το 2035. Η meta-μόρφωση θέλει δουλειά πολλή!

Σήμερα, το meta δεν λέει κάτι στον κόσμο, δεν καλύπτει ανάγκες του (βέβαια, το ίδιο λέγαμε και για το iPhone, το 2007), επομένως για ποια νέα εποχή μιλάμε; Άσε που, για να δουλέψει το σύστημα, ο Μαρκ θέλει να μας «βάλει τα γυαλιά», που είναι παράξενα, ακριβά και άβολα. Τα φουτουριστικά βίντεο δεν αρκούν για να σβήσουν λάθος πολιτικές και -ο «παλιός» το έμαθε πια, τόσα χρόνια- η meta-μέλεια δεν έχει καμία θέση στα παιχνίδια εξουσίας. Οι meta-στροφές, όμως, έχουν!