Οι υπηρεσίες SaaS που διαθέτει η Citrix στόχο έχουν να εισάγουν κάθε εργαζόμενο, σε ένα φιλικό στη χρήση και ασφαλές, machine-agnostic, place-agnostic, online περιβάλλον εργασίας. O Χάρης Κοντονίκας, Citrix Southern Eastern Europe Territory Manager μας μιλά για αυτές και για τα πλάνα της Citrix.

Back to the office» ναι, αλλά με ποιο τρόπο; Η «επιστροφή στο γραφείο» για πολλούς εργαζομένους δεν θα είναι όπως οι ίδιοι τη φανταζόντουσαν στις αρχές του 2020. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια έκαναν κάτι περισσότερο από κατανοητή την αξία τεχνολογιών όπως είναι, για παράδειγμα, το virtualization, όπου η Citrix κατέχει ηγετική θέση.
Η τεχνολογία αυτή, ως βάση για την ανάπτυξη συστημάτων απομακρυσμένης εργασίας, τα οποία λειτουργούν με ασφάλεια από παντού -απομακρυσμένα, ή μη- δείχνει να βρίσκει ιδανικό πεδίο ανάπτυξης ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας COVID-19. Μια σειρά από εταιρείες και οργανισμούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναζητούν ασφαλείς, σύγχρονες, VPN-less εφαρμογές για να στηρίξουν τους εργαζόμενους τους και να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους και, συνεπώς, την κερδοφορία. Ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των «ψηφιακά αναλφάβητων» πολιτών και εργαζομένων πριν το 2020 ήταν σημαντικό, τα συστήματα λογισμικού που προσφέρονται ως υπηρεσία -SaaS- από τη Citrix μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα για να εισάγουν κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από το επίπεδο κατάρτισής του, σε ένα φιλικό στη χρήση και ασφαλές online περιβάλλον εργασίας, ανεξάρτητα από τόπο και τύπο υπολογιστή.

netweek: Μιλήστε μας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρετε (σ.σ. τα προϊόντα της Citrix) και για τις νέες ευκαιρίες που ενδεχομένως δημιουργούνται για την αξιοποίησή τους.

Χάρης Κοντονίκας: Η πανδημία πράγματι άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Έρευνες δείχνουν ότι το 48% των εργαζόμενων θα συνεχίσει να δουλεύει απομακρυσμένα, είτε μερικώς, είτε εξ’ ολοκλήρου, ακόμα και μετά το άνοιγμα των γραφείων. Μεγάλοι οργανισμοί στην Ελλάδα και παγκοσμίως, έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα αποδέσμευσης ακινήτων, κάτι που συμπαρασύρει πολλές μικρές και μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον. Ενώ όλες οι αλλαγές έχουν ως κύριο στόχο τη μείωση κόστους, οι τρόποι που μπορεί αυτό να επιτευχθεί είναι πολλοί, και όλοι στηρίζονται στην τεχνολογία.
Σχεδιάζοντας λοιπόν το μοντέλο μετασχηματισμού του εργασιακού περιβάλλοντος, καλούμαστε να διασφαλίσουμε ότι ο εργαζόμενος που θα δουλεύει, όχι πλέον από το γραφείο του αλλά, από το σπίτι, το εξοχικό, το καφέ ή το ξενοδοχείο (δηλαδή από ένα περιβάλλον που η εταιρεία δεν ελέγχει), θα μπορεί να εργάζεται με την ίδια ευκολία και ασφάλεια που είχε συνηθίσει.

Επιπλέον, ο ίδιος εργαζόμενος ενδέχεται να επιλέξει να εργαστεί από τον προσωπικό του υπολογιστή, όταν βρίσκεται στο σπίτι και από τον εταιρικό υπολογιστή όταν βρίσκεται στο γραφείο. Και πάλι, η εμπειρία και η ασφάλεια θα πρέπει να είναι ίδιες.
Πέρα από την εμπειρία του χρήστη όμως, υπάρχει και το θέμα των υποδομών. Και εδώ παρατηρείται μια μετακίνηση προς το Cloud που παρέχει την ευελιξία αυξομείωσης των υποδομών χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες procurement και πάγια κόστη εξοπλισμού.

Η Citrix παραδοσιακά υποστηρίζει την ασφαλή εργασία και βέλτιστη εμπειρία του χρήστη από οποιαδήποτε τοποθεσία, οποιαδήποτε συσκευή και για οποιοδήποτε τύπο εργασίας.
Η μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, είναι η μετάβαση στο Cloud. Υπολογίζεται ότι το 96% των εταιρειών παγκοσμίως χρησιμοποιεί ήδη cloud services, ενώ το 84% των νέων εφαρμογών που υλοποιούνται, είναι SaaS.
H νέα τάση παγκοσμίως στο virtualization, είναι το DaaS (Desktop as a Service) και σε αυτό η Citrix είναι πρωτοπόρος.
Το ίδιο και στο Application Delivery & Security όπου η Citrix παρέχει μια σειρά από νέες υπηρεσίες (SaaS) για την κυβερνο-ασφάλεια. Μια τέτοια πρόσφατη λύση για Zero Trust security αποτελεί το Citrix Secure Private Access.
To Citrix Cloud διαρκώς εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες virtualization, cybersecurity, load balancing και υποστηρίζει hybrid περιβάλλοντα (on-prem/cloud), multi-cloud, hybrid-cloud.

Εν όψει των χρηματοδοτήσεων του ταμείου Ανάκαμψης και των δανείων από τις συστημικές τράπεζες, ποιοι είναι εκείνοι οι τομείς στους οποίους η Citrix θα μπορούσε να συμβάλει προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να είναι θεμελιώδης μοχλός κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού. Με προϋπολογισμό €31 δις, αναμένεται να κινητοποιήσει περίπου τους διπλάσιους επενδυτικούς πόρους και να επηρεάσει σημαντικά το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα έργα που θα προκύψουν θα αφορούν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τη μετάβαση στο cloud, τον αυτοματισμό, την κυβερνο-ασφάλεια, την καινοτομία. Στη Citrix, εργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας, ώστε οι λύσεις που θα προτείνουμε στις δράσεις αυτές να είναι σχετικές με τις ανάγκες των σύγχρονων ιδιωτικών επιχειρήσεων και του Δημόσιου τομέα.

Οι βασικές κατηγορίες είναι δύο:
Α. Desktop as a Service (DaaS)
Β. Application Delivery & Security

Τα δείγματα που έχουμε από τις διεθνείς αγορές, αλλά και από την εγχώρια, είναι πως το υβριδικό μοντέλο εργασίας θα παραμείνει ως ένα βαθμό και μετά το πέρας της πανδημίας.
Επίσης, η μετάβαση στο cloud έχει ξεκινήσει, αντικαθιστώντας μεγάλες επενδύσεις σε hardware (CAPEX) με μια λογική SaaS (OPEX). Η Citrix, σε αυτό το νέο περιβάλλον, μπορεί να παρέχει και τον υπολογιστή (desktop) του εργαζόμενου σαν service, μειώνοντας περαιτέρω την ανάγκη αγοράς ακριβού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους, τη διαχείριση των υπολογιστών από τις ομάδες ΙΤ, ενώ εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα και την ασφάλεια των εφαρμογών, προστατεύοντας τη φήμη της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό η Citrix είναι η μόνη εταιρία που μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη λύση cloud, multi-cloud, hybrid-cloud.

Ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά της Citrix για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους; Ποιες είναι οι προτάσεις σας προς αυτές;

Σύντομα, αναμένεται δράση του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αφορά στις μικρές επιχειρήσεις και θα έχει τη μορφή κουπονιού. Αργότερα, μέσα στη χρονιά, αναμένεται παρόμοια δράση για τις μεσαίες επιχειρήσεις.
Η δράσεις αυτές φαίνεται να πριμοδοτούν λύσεις SaaS που αφορούν αύξηση παραγωγικότητας, απομακρυσμένης πρόσβασης, ασφαλούς πρόσβασης σε δίκτυα και εφαρμογές, επικοινωνία, διαχείριση πελατών, κλπ.
Η Citrix παρέχει ένα χαρτοφυλάκιο λύσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται ίδιου επιπέδου συστήματα και υποδομές με τις μεγάλες, αλλά έχουν λιγότερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει αυτά τα συστήματα.
Η λύση Desktop as a Service (DaaS) της Citrix επιτρέπει τη δημιουργία virtual desktop & application μέσα σε λίγα λεπτά, παρέχοντας το κορυφαίο application & desktop virtualization σύστημα, αποκλειστικά στο cloud. Πλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να απλοποιήσουν το μοντέλο υβριδικής εργασίας, χωρίς την απαίτηση αγοράς ακριβού εξοπλισμού, καθώς επίσης και να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία στους εργαζόμενους τους, με τα υψηλότερα στάνταρτ ασφάλειας.
Το ίδιο ισχύει και στο θέμα της κυβερνο-ασφάλειας. Λύσεις zero trust παρέχονται πλέον σαν υπηρεσία (SaaS), χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και υποδομές.
Οπότε, ναι, πιστεύουμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν να ωφεληθούν από τις cloud υπηρεσίες της Citrix.

Ποιο είναι το επίπεδο κυβερνο-ασφάλειας που μπορεί να προσφέρει η Citrix στις επιχειρήσεις και με ποιο τρόπο;

Η μετάβαση στο cloud αλλά και το υβριδικό μοντέλο εργασίας επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια. Πλέον κάποιος μπορεί να εργάζεται από οπουδήποτε και με οποιαδήποτε συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι δεν βρίσκεται προστατευμένος πίσω από το εταιρικό δίκτυο, και ότι η συσκευή που χρησιμοποιεί μπορεί να είναι ο προσωπικός του υπολογιστής, laptop, tablet, κινητό.

Επιπλέον, η ασφάλεια στο υβριδικό μοντέλο εργασίας που περιλαμβάνει πρόσβαση σε πολλαπλούς τύπους εφαρμογών (legacy, SaaS, web, public cloud), έχει διαφορετικούς κινδύνους και απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις. Μια τέτοια προσέγγιση είναι το Zero Trust που αυτή τη στιγμή είναι το πιο αξιόπιστο cybersecurity framework. Η Zero Trust αρχιτεκτονική είναι ακόμη πιο σημαντική όταν γίνεται λόγος για μετάβαση σε multi-cloud και hybrid-cloud αρχιτεκτονικές. Η Citrix παρέχει δύο σημαντικές Zero Trust λύσεις, σαν υπηρεσία (SaaS):
Α. To Secure Private Access που είναι μια VPN-less λύση για zero trust με adaptive authentication και SSO για τις εταιρικές εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος είτε μέσω του εταιρικού υπολογιστή, είτε μέσω του προσωπικού (BYOD) του.
B. Το Secure Internet Access που αποτελεί μια ενοποιημένη cloud security λύση για internet (public) εφαρμογές που συχνά αποτελούν στόχους κυβερνο-επιθέσεων και μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο μια εταιρεία.

Μια σειρά από εταιρείες-κολοσσοί έχουν ανακοινώσει την εγκατάσταση Data Centres στη χώρα μας για την εξυπηρέτηση υπηρεσιών Cloud. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Amazon και η Microsoft. Άλλες, όπως η Accenture και η Pfizer, για παράδειγμα, επιλέγουν την ίδρυση γραφείων ή επιπλέον γραφείων σε πόλεις της Ελλάδας, για την προσέλκυση ταλέντων, όπως έχει συμβεί για αυτές στη Θεσσαλονίκη. Τι σημαίνει αυτό, κατά τη γνώμη σας, για τη χώρα μας και τις προοπτικές της και ποιο είναι το μήνυμα προς τις επιχειρήσεις; Ποια είναι η δυναμική που διακρίνετε;

Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που σηματοδοτεί και μια νέα δυναμική. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωγραφικό σημείο, έχει αναβαθμισμένες υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να υποστηρίξει ένα εξωστρεφές μοντέλο. Δηλαδή, μπορεί να γίνει ένα hub τεχνολογίας και καινοτομίας για την περιοχή.
Ειδικότερα, η δημιουργία data centers, θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να γίνει ένα data hub όπου θα διακινούνται δεδομένα από 3 ηπείρους, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στη Μασσαλία και έγινε top international internet hub μέσα σε λίγα χρόνια.

Η Citrix έχει ήδη επενδύσει στην Ελλάδα, επιλέγοντας την Αθήνα ως βάση για το γραφείο της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και παράλληλα κόμβο υποστήριξης ψηφιακών πωλήσεων και ανανέωσης συμβολαίων για τις αναδυόμενες αγορές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Επιπλέον, για πάνω από μία δεκαετία, η Πάτρα είναι ένα από τα κομβικά κέντρα ανάπτυξης και έρευνας για τις λύσεις και τα προϊόντα της Citrix.

Πρόσφατα, η Citrix ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίησή της. Πώς σχολιάζετε την κίνηση αυτή;

Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η ιδιωτικοποίηση της Citrix μέσω δύο μεγάλων funds (Vista και Elliott), με ορίζοντα ολοκλήρωσης της συναλλαγής το 2ο εξάμηνο του 2022.
Η στρατηγική της Citrix παραμένει η ίδια, με στόχευση να γίνει η εταιρεία-παγκόσμιος ηγέτης στο secure hybrid work.
Η Citrix κατέχει ήδη ηγετική θέση στους τομείς Application & Desktop Virtualization, Desktop as a Service και Application Delivery & Security. Η ιδιωτικοποίηση της, θα επιταχύνει το SaaS μετασχηματισμό της, θα αυξήσει τις επενδυτικές ροές και θα διευρύνει την πλατφόρμα του secure hybrid work.
Όλοι στη Citrix είμαστε ενθουσιασμένοι με τη νέα προοπτική και παραμένουμε πιστοί στο πλάνο που θέσαμε στην αρχή της χρονιάς και στη δέσμευσή μας απέναντι στου πελάτες και τους συνεργάτες μας.